Να μην κερδίσει το καθεστώς απελπισίας

Υπόθεση Μελαμπές – Ηλιάνα ΜαλίχινΤην Κυριακή 08.01.22 στο κρατικό κανάλι της ΕΤ 3 και στην εκπομπή «+Ανθρωποί» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Δάρας, προβλήθηκε ρεπορτάζ με θέμα την οινοποιό Ηλιάνα Μαλίχιν. Πρόκειται για μία νέα κοπέλα που από μικρή ενδιαφέρθηκε για τα αγροκτήματα του Κρητικού παππού της. Αυτός είχε μερικά αμπέλια σε μία πολύ δύσβατη περιοχή του νομού Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελαμπές.

Η κοπέλα τελείωσε τις σπουδές της στην γεωπονία με μεταπτυχιακό και πήρε τον δρόμο για να πάει να καλλιεργήσει και μάλιστα, με παλαιό, βιολογικό τρόπο. Εκεί, βρήκε παλαιούς και νέους αμπελουργούς και τους έπεισε για μερικές βελτιώσεις και για την επιστροφή στην παραδοσιακή καλλιέργεια. Παράλληλα, εργάστηκε εντατικά για την γνωριμία μεταξύ τους και την συνεργατική τους σχέση, με στόχο την βελτίωση της παραγωγής. Τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς την ποσότητα. Καλλιεργήθηκε και προέκυψε ευκολότερα η αλληλεγγύη και η δράση για την βελτίωση της ζωής στο σύνολο της περιοχής.

Με πολιτικούς όρους, θα λέγαμε ότι η κοπέλα με την δράση της, οινοπαραγωγική και κοινωνική, ώθησε την τοπική κοινωνία στον δρόμο της οικοδόμησης ενός κοινοτισμού με στοιχεία σοσιαλιστικής οργάνωσης της τοπικής οικονομίας του τομέα της αμπελουργίας.

Το σίγουρο είναι ότι ξέβγαλε τους ανθρώπους του χωριού από την προηγούμενη ατομικότητά τους, τουλάχιστον, ως προς τον τομέα της εργασίας τους. Όμως, όπως γνωρίζουμε από την θεωρία της πολιτικής οικονομίας και όπως διαγράφηκε από το ρεπορτάζ, η εργασία, όταν είναι δημιουργική πόσο μάλλον και αποδοτική για τον εργαζόμενο, το αποτέλεσμα διαχέεται σε όλους τους τομείς της ζωής του. Τόσο από τον ίδιο, όσο και από την οικογένεια του και τον κύκλο του. Φανταστείτε, αυτή η διεργασία να γίνεται από πολλές οικογένειες ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, στην ίδια περιοχή.

Ωστσό, όλος αυτός ο ανθισμένος χορός που πραγματώθηκε [με τεράστιες δυσκολίες και καμία βοήθεια από τα «κέντρα»] μέσα σε λίγα χρόνια από την Ηλιάνα και τους θαυμαστούς και θαυμαστές συχωριανούς/ες της, σχεδόν καταστράφηκε ή εν πάσει περιπτώσει υπέστη σοβαρότατες ζημιές μέσα σε λίγες ώρες από μεγάλη φωτιά του προηγούμενου Καλοκαιριού, αλλά και την αδυναμία του Κράτους να προσφέρει σ’ αυτούς τους ανθρώπους κάποια ουσιαστική βοήθεια, καθώς καιγόταν ο τόπος τους.

Μετά το τέλος της φωτιάς, η Ηλιάνα και οι σύντροφοι/ισσες της προσπαθούν να μαζέψουν το βάθος της ζημιάς όσο γρηγορότερα γίνεται. Όμως, το σπουδαιότερο είναι ότι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές με τον σωστό τρόπο, ώστε η ίδια λαίλαπα να μην τους βρει ξανά απροετίμαστες/ους. Με συλλογική προσπάθεια ξεκίνησαν την αναζήτηση πόρων για να δημιουργηθεί για πρώτη φορά -μέσω εκπόνησης σχετικής μελέτης- ένα πλαίσιο αντιπυρικών υποδομών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του χωριού.

Προσοχή:

Εδώ δεν έχουμε μία νέα γυναίκα την οποία πρέπει να βοηθήσουμε να «σπάσει την γυάλινη οροφή» και άλλα παρόμοια. Εδώ έχουμε μία κοπέλα που μέσα σε λίγα χρόνια, πριν καν κλείσει τα 30 της χρόνια, κατόρθωσε να οργανώσει την κοινωνία σε αλλυλέγγυα βάση, κατόρθωσε να φτιάξει την δική της μικρή εταιρεία εμπορίας και εξαγωγών, κατόρθωσε να επαναφέρει έναν παραδοσιακό τρόπο βιολογικής καλλιέργειας και να μπορεί να τον στηρίζει επιστημονικά, κατόρθωσε να δείξει με την εργασία της και την εργασία όλων όσοι βρέθηκαν στον κύκλο της, ότι μπορούν να πάρουν τις άμοιρες τύχες τους στα χέρια τους και να τις κάνουν ευοίωνες, αυτάρκεις και αυτόφωτες μέχρις ένα βαθμό. Και έτσι, να μπορούν να παλέψουν τα υπόλοιπα θέματα, πέρα από την εργασία τους, δηλαδή τους/τις γιατρούς που είναι απαραίτητες/οι, τα φάρμακα, τις μεταφορές, τα σχολεία κλπ από καλύτερη θέση.

Εδώ δεν έχουμε να βοηθήσουμε μία γυναίκα να χειρεαφετηθεί ή να ελευθερωθεί. Εδώ έχουμε να στηρίξουμε μία γυναίκα που έμαθε τι θα πει εργασιακή χειραφέτηση σε μία ολόκληρη τοπική κοινωνία. Συνεπώς, εδώ πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να κρατήσει την κατακτημένη -με μάχη της ίδιας- ελευθερία της, από τις συμπληγάδες αυτού του καταραμένου και εξόχως πατριαρχικού Κράτους. Μάλιστα, πρόκειται για στόχο που πρέπει πάσει θυσία να επιτευχθεί -όχι από το τίποτα- αλλά μετά από καταστροφή στο πεδίο δράσης της και αυτό είναι δυσκολότερο!

Το isotita.eu προτρέπει:

  • Να δούμε το βίντεο του πρώτου μέρους της εκπομπής για τις Μελαμπές και την Ηλιάνα.
  • Στην συνέχεια, να προγραμματίσουμε, ώστε να παρακολουθήσουμε το δεύτερο μέρος της εκπομπής – αφιέρωμα στην υπόθεση αυτή, που θα προβληθεί την προσεχή Κυριακή 15/01 στις 15:00 στην ΕΤ 3. Ύστερα, ο καθένας και η καθεμιά θα καταλάβουν και θα αποφασίσουν το πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ηλιάνα και το χωριό της, ώστε να μην χαθεί ο αγώνας τους, να μην τους νικήσει το καθεστώς απελπισίας.

|-isotita.eu-|


———————————————
Υ.Γ.: Παραθέτουμε τον λογαριασμό στο fb της Ηλιάνας Μαλίχιν και την ιστοσελίδα της, ώστε να την γνωρίσει ο καθένας/μια καλύτερα, ένα αφιέρωμα στη δουλειά της, και το Α’ μέρος της εκπομπής +Άνθρωποι :

1. fb/προσωπικό: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004128903438

2. fb/εργασίας: https://www.facebook.com/ilianawines

3. Λίγα λόγια: https://winetaster.gr/%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%87%CE%B9%CE%BD-%CE%B7-%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82/

4. Εκπομπή «+Ανθρωποι», Α Μέρος: https://www.ertflix.gr/vod/vod.237531-anthropoi-11#.Y71ifdipAJk.link

Advertisement