Ariadne 2:Ένα διατομεακό πρόγραμμα για την έμφυλη βία που αποτέλεσε ευκαιρία



– Εκδήλωση για την περάτωση του προγράμματος


– Τι ειπώθηκε από τις/τους πρωταγωνιστές/στριες


– Κριτική προσέγγιση

Η Κοινοπραξία του έργου ARIADNE2 (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας [ΚΕΜΕΑ/ΥΠ.ΠΡ.ΠΟ], Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας [ΚΕΘΙ/ΥΠ.ΕΡ.], Διοτίμα/ΜΚΟ], Action Aid/MKO, Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης/Δήμος Αθήνας, Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας/Δήμος Καρδίτσας), που έχει σαν στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των μεταναστριών και προσφυγισσών, πραγματοποίησε την Δευτέρα 13/09 το διαδικτυακό συνέδριο λήξης του έργου, με σκοπό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματά του και οι δράσεις που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότερη προστασία των μεταναστριών και προσφυγισσών που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία.

Το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014 -2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ποιες/οι μίλησαν
στο συνέδριο



Για το πρόγραμμα “Ariadne 2” τοποθετήθηκαν οι παρακάτω:
Ελευθέριος Οικονόμου (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Σοφία Βούλτεψη (Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου), Maria Clara Martin (Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα), Κωνσταντία Κορώνη, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία ΕΛ.ΑΣ) Μαρία Συρεγγέλα (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Δημήτρης Αλειφέρης, MSc, MA, Στέλεχος ΕΛ.ΑΣ., Συντονιστής Έργου ARIADNE2 – Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.). Θέμα συζήτησης: “H μεθοδολογία και οι ερευνητικές δραστηριότητες του έργου ARIADNE2”.
Συνομιλήτριες:
• Στέλλα Παπαμιχαήλ, PhD, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Επιστημονική συνεργάτιδα ΚΕ.Θ.Ι. για το έργο ARIADNE2.
• Ειρήνη Μάρη, Ψυχολόγος – Ειδική σε θέματα συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου, Υπεύθυνη έργου – ΚΕΘΙ.

Δήμητρα Κατεχάκη, MΑ, Στέλεχος ΕΛ.ΑΣ., Βοηθός Συντονιστή Έργου ARIADNE2 – Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.). Θέμα συζήτησης: “Η αστυνομική εκπαίδευση ARIADNE2: Προκλήσεις – επισημάνσεις”.
Συνομιλήτριες/ες:
• Σοφία Κυριάκου, Στέλεχος ΕΛ.ΑΣ, Εκπαιδεύτρια αστυνομικού προσωπικού ARIADNE2.
• Παναγιώτης Ζαΐμης, Στέλεχος ΕΛ.ΑΣ, Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Θεσσαλίας / Εκπαιδευτής αστυνομικού προσωπικού ARIADNE2.
• Νίκος Ζέρβας, Κοινωνικός Λειτουργός, ActionAid Hellas / Συνεκπαιδεύτής αστυνομικού προσωπικού ARIADNE2.
• Ευαγγελία Καραχάλιου, Υπ. Δρ. Ψυχιατρικής, MSc – Υποδ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΨΝΑ / Συντονίστρια Βιωματικών Εργαστηρίων ARIADNE2 και Συντονίστρια συναντήσεων Καθοδήγησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

Αιμιλία Βουλβούλη, PhD, Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Θεσσαλίας. Θέμα συζήτησης: “Προώθηση της δια-τομεακότητας – Προτυποποιημένες διαδικασίες διαχείρισης και αναφοράς”.

Συνομιλήτριες/ες:
• Άννα Βουγιούκα, Κοινωνική Επιστήμονας – ειδική σε θέματα φύλου, ΔΙΟΤΙΜΑ.
• Καίτη Βελεσιώτου, Δ/ντρια Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας (Δήμου Καρδίτσας).
• Γεωργία Μπούρη, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc ECP, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων, Δήμος Αθηναίων.
• Κατερίνα Δρούγα, Προϊσταμένη Δ/νσης Ερευνών και Υλοποίησης Προγραμμάτων ΚΕΘΙ.

Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών / Επιστημονικά Υπεύθυνη ARIADNE2 για το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.). Θέμα συζήτησης: “Παρουσίαση Προτάσεων Πολιτικής
Συνομιλήτρια:
• Μαρία Μουρτζάκη, Νομικός – Policy Manager ActionAid Hellas.


Τα σημαντικότερα από τις τοποθετήσεις
που καταγράψαμε για το Ariadne 2


Λ. Οικονόμου (Υφυπουργός Προστασίας Πολίτη): Το αρμόδιο Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ με σχετικές αποφάσεις τους προώθησαν το διάταγμα 37/2019 για την σύσταση γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στις αστυνομικές Περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Σε συνέχεια προγράμματος Ariane 1 έτρεξε το Ariadne 2. Σημείωσε ότι με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν τα τμήματα επιχειρησιακής δράσης για την ενδοοικογενειακή βία της ΕΛΑΣ από έξι που υφίστανται σε 12. Σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μόνο, Τα νέα θα επεκταθούν σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα (όπως Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Σέρρες κλπ). Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί αριθμητικά και κατά την καραντίνα και μετά από αυτήν δυστυχώς.
Το πρόγραμμα για το οποίο μιλάμε σήμερα στο συνέδριο έδωσε έμφαση στις γυναίκες μετανάστριες. Εκατόν εβδομήντα εννέα (179) αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν μέσω του προγράμματος. Ευχαρίστησε για τη συνεργασία τα υπουργεία και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες τους: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σ. Βούλτεψη (Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Είναι σημαντική η εκπαίδευση των αστυνομικών στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Η δική μας πολιτική επικεντρώνει στην ένταξη και όχι στην γκετοποίηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Μαρία Κλάρα Μαρτίν (Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα): Η ανάγκες για τέτοια προγράμματα στην Ελλάδα είναι μεγάλες, αφού υπάρχει μεγάλος πληθυσμός προσφύγων που περνά από την χώρα. Κάθε ένας φορέας που συμμετέχει πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, από την αύξηση των κονδυλίων, έως την προσπάθεια του προσωπικού.

Κωνσταντία Κορώνη (Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ): Το πρόγραμμα είχε μεγάλη σημασία για την εκπαίδευση των στελεχών στα ζητήματα έμφυλης βίας. Μεγάλη σημασία είχε και η ανάπτυξη συνεργασίας, “συλλειτουργίας”, των αρμόδιων υπηρεσιών από διαφορετικά υπουργεία που εμπλέκονται στα θέματα του προσφυγικού. Θα κατατεθούν νέες προτάσεις πολιτικής και θα τεθούν σε λειτουργία νέα “εργαλεία” για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Δημήτρης Αλειφέρης.  (ΚΕΜΕΑ): Η ένταση ενδοοικογενειακής βίας κλιμακώνεται σε εγκαταστάσεις μεταναστριών, διότι είναι περισσότερο ευάλωτες εξαιτίας του αρνητικού πλαισίου ζωής που έχουν. Γι’ αυτό είναι απολύτως αναγκαία η παρέμβαση των φορέων επιβολής του νόμου που πρέπει να έχουν “εργαλεία” και εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων σ’ αυτό πραγματοποίησαν:
α] ερευνητικές δραστηριότητες για τη διακρίβωση αναγκών του υπάρχοντος συστήματος αντιμετώπισης έμφυλης βίας στους μεταναστευτικούς/προσφυγικούς πληθυσμούς, ενώ έγινε σχεδιασμός διορθωτικών παρεμβάσεων
β] δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικά δίδυμα αποτελούμενα από αστυνομικούς/ίνες και επαγγελματίες φορέων κοινωνικής υποστήριξης (στελέχη κρατικών δομών ή ΜΚΟ) που κλήθηκαν από κοινού να διαχειριστούν εικονικά παραδείγματα συνεργασίας στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.
γ] πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικά περιστατικά έμφυλης βίας στις τρεις περιφέρειες.

Στ. Παπαμιχαήλ (ΚΕΘΙ): Θα παραδοθούν «νέα εργαλεία» στην Πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς, καθώς και προτάσεις για αλλαγές του υπάρχοντος συστήματος αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας στους προσφυγικούς πληθυσμούς.
Πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πλέον προτυποποιημένες δράσεις αντιμετώπισης και αναφοράς περιστατικών που μπορούμε να παραδώσουμε, που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα. Πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση αστυνομικών για την διαχείριση περιστατικών, αλλά πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση αστυνομικών-εκπαιδευτών που θα μπορούν να εκπαιδεύουν άλλες/ους χωρίς τη συνδρομή του προγράμματος.

Ειρ. Μάρη (ΚΕΘΙ): Ο φορέας μας συμμετείχε και στα δύο προγράμματα (Ariadne 1&2) με σκοπό την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες έρευνες: α) για την ανάλυση της προϋπάρχουσας λειτουργίας της ΕΛΑΣ στα θέματα που μας απασχολούν και για την διάγνωση της αντίληψης των ίδιων των αστυνομικών επάνω στα ζητήματα. β) δεύτερη έρευνα στο κοινό των μεταναστριών για να καταγραφεί η δική τους άποψη για το πως αντιμετωπίζονται. γ) τρίτη έρευνα στο πεδίο των επιζωσών έμφυλης βίας.
Η έρευνα έδειξε ότι είναι «ασθενής» η συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και Συμβουλευτικών Κέντρων της π. Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων. Αντίθετα, όπου υπήρξε αυτή η συνεργασία τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά για τα θύματα. Ο χώρος της Φιλοξενίας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επίλυση ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η έλλειψη διερμηνέων είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει ακόμη πρόβλημα στην συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ ειδικευμένων εκπροσώπων κοινωνικών υπηρεσιών και αστυνομίας. Είναι εμπεδωμένη η άποψη των νομικών συμπαραστατών ότι τα στελέχη της αστυνομίας είναι αρνητικά διακείμενα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, έτσι, που αποθαρρύνεται το θύμα. Είναι αναγκαία η χωροταξική ενοποίηση των υπηρεσιών του τομέα αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να είναι εύκολη και φιλική για το θύμα η διαδικασία καταγγελίας.

Μ. Συρεγγέλα (Υφυπουργός Εργασίας, ασρμόδια για θέματα έμφυλης πολιτικής):
Τα στελέχη μας λένε ότι όταν υπάρχει καμπάνια για την προβολή των κρατικών υπηρεσιών αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, υπάρχει αύξηση καταγγελίας των περιστατικών». Συνεπώς, παρακολουθούμε περιστατικά έμφυλης βίας που προϋπήρχαν στην αφάνεια, ενώ τώρα, μετά την καμπάνια που έγινε κατά την καραντίνα, βγήκε στην επιφάνεια με τις καταγγελίες.
Έχουμε σχεδιάσει προγράμματα κοινωνικής ένταξης. Θα φτιάξουμε ένα νέο ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων με το ΕΚΚΑ. Εκδίδονται ξενόγλωσσα ενημερωτικά φυλλάδια.Σε τρεις δήμους (Περιστέρι, Ηράκλειο, Καβάλα) έχουμε ξεκινήσει την πειραματική λειτουργία του “εργαλείου” εκτίμησης κινδύνου για επικείμενη έμφυλη βία, ώστε να προλαμβάνεται.


Δήμητρα Κατεχάκη (ΚΕΜΕΑ): Το σύστημα δυαδικής εκπαίδευσης που εφαρμόστηκε με αφορμή το πρόγραμμα Ariadne 2 προώθησε σημαντικά και στην πράξη την ιδέα της συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και κοινωνικών επιστημόνων/στελεχών του πεδίου.

Πατούνας Αποστόλης (Αξιωματικός ΕΛΑΣ, Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Επιτελείο ΕΛΑΣ): Χρειάζεται πολυεπίπεδη αντιμετώπιση και διατομεακή, αλλιώς δεν γίνεται να αφανιστεί το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Σήμερα έχουμε στην ΕΛ.ΑΣ: Το τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στο Γενικό επιτελείο της ΕΛΑΣ, 72 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε διαφορές περιοχές της χώρας, έξι (6) γραφεία επιχειρησιακής αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύονται ακόμη δώδεκα (12) σε Αττική Θεσσαλονίκη. Λάρισα, Βόλο, Αγρίνιο, Σέρρες, Ηράκλειο κλπ

Π. Ζαΐμης (νυν εκπαιδευτής σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας Θεσσαλίας /Τρικάλων ΕΛ.ΑΣ, που εκπαιδεύτηκε για να γίνει εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια του προγράμματος):Με την εκπαίδευση που πήρα, γνώρισα πολλά πράγματα που μέχρι σήμερα δεν γνώριζα. Εξοικειώθηκα στην θυματοκεντρική υπηρεσιακή συμπεριφορά.
Η ιστοσελίδα που λειτούργησε λόγω του Ariadne 2 παρέχει πληροφορίες και χάρτη για το σύνολο των φορέων που μπορούν να παράξουν υπηρεσίες στον τομέα της αντιμετώπισης έμφυλης βίας. Θα συνεχίσει να υπάρχει.
Το σύστημα παρακολούθησης θυτών από διατομεακούς ειδικευμένους/ες εκπροσώπους θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη νέων περιστατικών.

Ν. Ζέρβας (Action Aid/εκπαιδευτής): Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία να συντονιστούν στην πράξη οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Ε. Καραχάλιου ( Υπ. Δρ. Ψυχιατρικής, MSc – Υποδ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΨΝΑ / Συντονίστρια Βιωματικών Εργαστηρίων ARIADNE2 και Συντονίστρια συναντήσεων Καθοδήγησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης): Υπάρχει έλλειμμα κλινών σε ξενώνες φιλοξενίας. Έλλειμμα διερμηνέων. Έλλειμμα δυνατότητας λειτουργίας των γραφείων ΕΛΑΣ και Συμβουλευτικών 24ώρες/365 ημέρες τον χρόνο.
Αντιμετωπίζουμε τρομακτική έκρηξη ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας εξαιτίας αρνητικής εξέλιξης σε διάφορους τομείς τις κοινωνίας (οικονομία, προσφυγικό, πόλεμοι, περιβαλλοντικές καταστροφές κλπ). Αυτές οι ελλείψεις, αναδείχθηκαν από το πρόγραμμα.

Αιμιλία Βουλβούλη (Παν/μιο Αιγαίου/Θεσσαλίας): Οι φορείς της κοινωνίας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος.

Α. Βουγιούκα (εκπρόσωπος ΜΚΟ “ΔΙΟΤΙΜΑ”):
Σημειώνω την ακαταλληλότητα των χώρων στα γραφεία που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. Αλλάζουν συχνά τα στελέχη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετούν στα γραφεία αντιμετώπισης έμφυλης βίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εμπειρίας.

Κ. Βελεσιώτου (Δ/ντρια Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας): Η συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος με την ΕΛ.ΑΣ, και τους άλλους φορείς ήταν εξαιρετική. Στην Καρδίτσα τις τελευταίες δεκαετίες παρέχουμε υπηρεσίες και έχουμε εμπειρία από τις ελλείψεις που έρχεται να εντοπίσει και να διορθώσει το πρόγραμμα Aridne 2. Διευκρινίζω ότι το κέντρο μας στην Καρδίτσα λειτουργεί 24/365.

Γεωργία Μπούρη (Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων Δήμου Αθήνας):Και ο ξενώνας του Δήμου της Αθήνας λειτουργεί για εισαγωγές 24/365. Το πρόγραμμα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία και επίλυση προβλημάτων.

Κ. Δρούγα (Προϊσταμένη Δ/νσης Ερευνών και Υλοποίησης Προγραμμάτων ΚΕΘΙ): Από το πρόγραμμα εστιάζω στην μεγάλη αξία των Sop’s (δεδομένων πρωτοκόλλων εργασίας και συνεργασίας) τα οποία φτιάχτηκαν σε συνεργασία με τους φορείς του Ariadne 2.

Μαρία Στρατηγάκη, (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου/Επιστημονικά Υπεύθυνη ARIADNE2 για το ΚΕ.ΜΕ.Α): Το πρόγραμμα, παρά του ότι εξελίχθηκε ολόκληρο σε κατάσταση καραντίνας και έτσι, λειτούργησε διαδικτυακά, δεν παρουσίασε ελλείψεις. Παρήγαγε στοιχεία και πρακτικά αποτελέσματα, καθώς και προτάσεις πολιτικής για την Πολιτεία, επάνω στο αντικείμενο που πραγματεύτηκε. Μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε ότι είναι δυνατόν η όχι και τόσο καλή κατάσταση που υπάρχει για την έμφυλη βία, να αλλάξει και η κοινωνία να γίνει καλύτερη. Θέλει πολύ δουλειά και η διαδικασία θα είναι βήμα – βήμα και επίπονη, αλλά τελικά θα αλλάξει.

Μαρία Μουτζάκη (Νομικός, Αρμόδια Δημιουργίας Πολιτικών Action Aid Hellas):
Προτείνουμε ως απαραίτητα να γίνουν άμεσα:
– Διατομεακός Συντονιστικός Φορέας
– Εφαρμογή Sop’s
– Συνεχής εκπαίδευση στελεχών ΕΛ.ΑΣ και ένταξη της διάστασης του φύλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους/τις λειτουργούς κοινωνικών φορέων που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.
– Χρειάζονται μεταφραστές. Να δημιουργηθεί μητρώο πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων στα έμφυλα θέματα μεταφραστών-διερμηνέων.

Κριτική προσέγγιση με αφορμή
την παρουσίαση του Ariadne 2



1. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένας χώρος ανθρώπων που έχει ένα πάθος: την προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την προώθηση της έμφυλης ισότητας. Όλες και όλοι είναι δημοκρατικοί άνθρωποι, αν και δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Άλλωστε, πώς θα μπορούσαν αυτές/οί οι άνθρωποι να είναι κάτι άλλο από δημοκρατικοί, αφού προωθούν έμφυλης πολιτικές; Κατά τη γνώμη μας είναι προϋπόθεση το μεν, του δε. Τέτοιοι άνθρωποι συμπαρατάχθηκαν και συνεργάστηκαν για ακόμη μια φορά στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με αντικείμενο την συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας στον πληθυσμό των προσφύγων, του Ariadne 2.
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι εμπλέκονται στο κίνημα για την ισότητα: στα πανεπιστήμια, στους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς, στους Δήμους, στην συγγραφή βιβλίων κλπ.

2. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν οργανική σύνδεση οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά οπορτουνιστική/ευκαιριακή. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν καινοτομεί με την επιφανειακή προσέγγιση των θεμάτων ισότητας, σε σχέση με άλλες που έχουν προϋπάρξει, το πρόβλημα είναι ότι εμβαθύνει. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μόνο όταν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και εκμεταλλεύεται την δημοσιότητά τους δια των στελεχών της που καλούνται να μιλήσουν ως καθ΄ύλη αρμόδιοι/ες που πολιτικά προΐστανται υπηρεσιών που κάνουν την πραγματική δουλειά. Παρίστανται λοιπόν τυπικά. Είναι εμφανές ότι συνήθως δεν ξέρουν γιατί πράγμα μιλάνε και το σημαντικότερο είναι ότι μετά από αυτές τις εκδηλώσεις δεν παρακολουθούν, ούτε αξιοποιούν τα αποτελέσματα τέτοιων προγραμμάτων. Το αρνητικό αυτό φαινόμενο οφείλεται σε μία τακτική «επικοινωνισμού» που υπαγορεύει να παριστάνουν οι πολιτικές ηγεσίες ότι ασχολούνται με τα έμφυλα ζητήματα για λόγους επικοινωνιακής κερδοσκοπίας, ενώ δεν αφιερώνουν χρόνο για να κάνουν πολιτικές που θα αλλάξουν τα πράγματα, θα επιλύσουν κάποια από τα χρόνια προβλήματα. Πρόκειται για μία δήθεν συμπεριληπτική πολιτική, που δεν είναι τίποτε άλλο από τακτική φθηνής προσέγγισης των μελών του γυναικείου κινήματος.

3. Προγράμματα όπως το Ariadne 2 αφήνουν θετικότητα στον χώρο της Ισότητας. Αφήνουν πρακτικά, θετικά αποτελέσματα (σταχυολόγηση και γνώση για νέα εργαλεία και τεχνικές), ενώ δημιουργούν νέες σχέσεις και ενισχύουν τους δεσμούς των προσώπων του χώρου με αλληλεγγύη και πίστη ότι – ακόμη και χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη της εκάστοτε επιφανειακής εξουσίας – ο χώρος της Ισότητας θα βοηθήσει τα θύματα της ανισότητας, είτε πρόκειται για στερημένες γυναίκες από ίσες ευκαιρίες, είτε πρόκειται για κακοποιημένες και βιασμένες.
Αυτό που δεν αφήνουν προγράμματα, όπως το Ariadne 2 είναι μονιμότητα, στέρεες υποδομές, άλματα προόδου για την πρόληψη της έμφυλης βίας και τη διασφάλιση καλύτερης ζωής για τα θύματα της.

4. Οι πολιτικοί που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος Ariadne 2 σχεδόν δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι το πρόγραμμα αφορούσε στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον πληθυσμό των προσφυγισσών. Αξιοποίησαν την εκδήλωση για να περιγράψουν εξωραϊσμένα είτε ανύπαρκτες, είτε εξαιρετικά χαμηλής αποδοτικότητας πολιτικές, είτε υπαρκτές υποδομές από χρόνια που έχουν πλέον όριο αποτελεσματικότητας. Πραγματοποιήθηκε επίδειξη – σαν σπουδαίας ανακοίνωσης – της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στις 11/9 (σ.σ.: δηλαδή την προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης) στη ΔΕΘ της δημιουργίας νέων επιχειρησιακών γραφείων της αστυνομίας για την έμφυλη βία. Ωστόσο, στο πλαίσιο του προγράμματος διαπιστώθηκε η αδυναμία των γραφείων που έχει συστήσει η ΕΛ.ΑΣ, αφενός, γιατί τα στελέχη της που υπηρετούν σ’ αυτά αλλάζουν συνεχώς και έτσι, χάνεται η διαπροσωπική σχέση με το υπόλοιπο δίκτυο, αλλά και η οποία συλλογή εμπειρίας, αφετέρου, γιατί οι χώροι που έχουν επιλεγεί είναι δυσλειτουργικοί, μη φιλικοί για τα θύματα.

5. Με λίγα λόγια, συγκεκριμένοι/ες πολιτικοί είναι η τροχοπέδη στην εξέλιξη, στην «καρποφορία» και την «συγκομιδή», από τέτοιες “σπορές”/προγράμματα. Με βάση αυτήν μας την εκτίμηση ισχυριζόμαστε ότι γίνεται μεγάλη σπατάλη πόρων (σ.σ.: ανθρώπινων, τεχνικών, χρημάτων) που δεν καταλήγουν σε μόνιμες και μακροχρόνιες υποδομές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των προηγούμενων 200 στελεχών της αστυνομίας που εκπαιδεύτηκαν επάνω στα έμφυλα θέματα στο πλαίσιο του προγράμματος Ariadne 1. Κανέναν ανώτερο και ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ δεν γνωρίζει που υπηρετούν σήμερα αυτά τα στελέχη, αν κάνουν βάρδιες αξιωματικού υπηρεσίας, όταν προκύπτει περιστατικό με θύμα έμφυλης βίας, αν εργάζονται με μετανάστριες θύματα στο πεδίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί η πρόοδος στην ισότητα αποτελεί έργο μακροχρόνιο, πολυεπίπεδο και απαιτεί συστηματικότητα. Το είδος πολιτικών που ενδημεί στην παρούσα κυβέρνηση (σ.σ.: και όχι μόνο) ενδιαφέρεται για την επιφάνεια και για την ταχύτητα, προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί κάποια φαινομενικότητα πολιτικής πράξης στο προεκλογικό πρόγραμμα του πολιτικού και του κόμματος του, για να διατηρήσουν τη θέση τους στην εξουσία.

6. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συνέδριο του Ariadne 2 που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από καιρό σε συγκεκριμένη ώρα και ημέρα (12/9, 11 π.μ.) εμφανίστηκε απαράδεκτα καθυστερημένη το μεσημέρι υφυπουργός αρμόδια για την Ισότητα. Στον χαιρετισμό της πρόβαλε ανερυθρίαστα σαν δικαιολογία για την τεράστια καθυστέρησή της ότι εκείνη την ημέρα ξεκινούσαν τα σχολεία. Με λίγα λόγια, προτίμησε να στήσει ένα σορό επιστήμονες του πεδίου της Ισότητας, να τις/τους ακούσει και να «ξεστραβωθεί» επάνω στα θέματα ευθύνης της, επιλέγοντας να παραστεί σε αγιασμούς στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας στην εκλογική της περιφέρεια ενόψει εκλογών!!!! Το χειρότερο είναι, ότι όταν τοποθετήθηκε, αναλώθηκε στο να λέει εντελώς άσχετα πράγματα με το πρόγραμμα Ariadne 2 στο οποίο είχαν συμμετάσχει επιστημόνισσες για τις οποίες είναι πολιτικά προϊστάμενη…

7. Τέλος, τα προγράμματα όπως το Ariadne 2 αποτελούν πολύ καλές ευκαιρίες για ανίχνευση πολιτικών. Όμως, δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν την ίδια την πολιτική, ούτε την επιστήμη που πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική. Για παράδειγμα, τα δείγματα κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων δεν γίνεται να είναι όσο μεγάλα πρέπει για να διασφαλίζονται τα συμπεράσματα. Ασφαλώς, αφού δεν υπάρχει σταθερή, κρατική, καλά χρηματοδοτημένη έρευνα, έστω, είναι καλύτερη μία επιστημονικά επιμελημένη ένδειξη (όπως οι έρευνες στο πλαίσιο του Ariadne 2), παρά να κάνει ο κάθε Πρωθυπουργός/Υπουργός/Υφυπουργός του κεφαλιού του/της.
Αλλά από την άλλη, είναι καιρός να γίνουν σοβαρές επενδύσεις διαρκείας στην επιστημονική έρευνα για τα θέματα της Ισότητας. Το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό – εξαιρετικά ευαίσθητο μάλιστα στα έμφυλα ζητήματα – το έχουμε και με το παραπάνω. Άλλωστε, σ’ αυτές/ους χρωστάμε κάθε πρόοδο από το 2010 μέχρι σήμερα.-





Advertisement