Το έμφυλο άγος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Να υποστηρίξουμε το δικαίωμα
της βιασμένης για δικαιοσύνηΣτην Κύπρο συζητείται στις 16|09|21 η έφεση της Αγγλίδας νέας (19 ετών τότε) που βιάστηκε πριν δύο χρόνια στην περιοχή Αγίας Νάπας της Κύπρου από 12 νέους Ισραηλινής καταγωγής. Κατέθεσε έφεση στην απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου που την καταδίκασε για συκοφαντική δυσφήμιση των βιαστών της! Η απόφαση είχε στηριχτεί στην υπογραφή δήλωσης άρσης της αρχικής καταγγελίας της για βιασμό, την οποία έκανε η ίδια, ενώ κρατούνταν – χωρίς συνδρομή δικηγόρου και άλλα απίστευτα – από την αστυνομία της Κύπρου.

Παραθέτουμε κείμενο που εξηγεί το ιστορικό της υπόθεσης και που παίρνει θέση για το θέμα. Δυστυχώς, από τα λίγα που γράφτηκαν στην χώρα μας, για ένα θέμα που απασχόλησε την εποχή μετά το γεγονός πολύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην Ελλάδα. Μάλιστα, η πλειοψηφία τους, αυτά που ονομάζουμε «συστημικά», χυδαιολόγησαν εναντίον της Αγγλίδας, δηλαδή εναντίον του θύματος, όπως ακριβώς έκαναν και τα αντίστοιχου ύφους και είδους της Κύπρου.

Ο ιστότοπος μας isotita.eu εκτιμά ότι η συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά ενδεικτική περίπτωση διαστροφής της έννοιας του Κράτους Δικαίου και ελεεινή παραφθορά των εννοιών της ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας της χώρας και του θεσμού της δικαιοσύνης. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση που οι εξουσίες μίας  χώρας συνεργάστηκαν αγαστά για να κατασκευάσουν «αλήθεια» τιμωρώντας το θύμα: επειδή ήταν γυναίκα, επειδή αποφάσισε να κάνει σεξ με έναν σύντροφο (και όχι 12) που γνώρισε σε νυχτερινή διασκέδαση, επειδή ήταν εποχική υπάλληλος, επειδή ήταν «ξένη». Η καταγωγή των θυτών από πλούσιες οικογένειες του Ισραήλ, το πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας της Κυπριακής αστικής τάξης και της αντίστοιχης Ισραηλινής με σκοπό το αμοιβαίο, οικονομικό κέρδος από ορυκτά κλπ …ήταν αρκετά για να τσαλαπατήσουν με στυγνό τρόπο την ανθρώπινη υπόσταση μίας νέας κοπέλας.

ΓΝΩΜΗ | Κ. Δραγάτης
isotita.eu

Κατασκεύασαν «ηθική αλήθεια»1 εναντίον της κοπέλας, πετώντας στα σκουπίδια την αλήθεια των γεγονότων. Το έκαναν γιατί η νεαρή «τόλμησε» – αν και θηλυκός άνθρωπος – να αμφισβητήσει με καταγγελία κατονομάζοντας ως βιαστές γόνους ταγών του παρόντος πολιτικού/οικονομικού συστήματος2. Η εξουσία της πατριαρχίας και της αρρενωπότητας ως κατασκευασμένης κανονικότητας δικαίου, έδειξε ποιος κάνει «κουμάντο» στο «μαγαζί»3 και ποιοι μπορούν να αφανίσουν όποια «υποδεέστερη» μορφή ζωής (λόγω φύλου, λόγω τάξης, λόγω εθνικότητας, λόγω σεξουαλικότητας) αμφισβητήσει την ιεραρχία και τα συμφέροντα στο παρόν οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Εδώ λοιπόν οι δημοκράτες/-τισσες και δη εκείνοι/-ες που συμμετέχουν στο κίνημα της Ισότητας στην Ελλάδα πρέπει να θυμηθούν την υπόθεση και να πάρουν θέση:

  • και επειδή το ζήτημα απασχόλησε άδικα και μονομερώς, (διαμορφώνοντας κλίμα δικαίωσης του ισχυρού/πλούσιου βιαστή) και στην Ελληνική Κοινωνία, οπότε οφείλουμε απάντηση
  • και επειδή την κοπέλα ήδη υποστηρίζουν οργανώσεις του κινήματος για την έμφυλη ισότητα σε Αγγλία, Κύπρο και Ισραήλ, οπότε, οι αντίστοιχες συλλογικότητες στην Ελλάδα δεν πρέπει να λείπουν από την υπερεθνική προσπάθεια αντιπαράθεσης, ώστε να μην περάσει το «μάθημα» που προσπαθεί να επιβάλει αυτού του είδους η πολιτική/οικονομική εξουσία με το παράδειγμα εναντίον αυτής της κοπέλας.Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο: Παγιάτσος, Α., “Κυπριακή «Δημοκρατία»: βιαστές κάντε τη δουλειά σας ελεύθερα, no problem”, “ΞΕΚΙΝΗΜΑ”, προσπέλαση: 15.09.21


1= Τζανάκη, Δ., «Φύλο & Σεξουαλικότητα: Ξεριζώνοντας το ανθρώπινο», «Ασίνη», Αθήνα 2018, σ. 96-97.
2= βλέπε: Καπιταλισμός.
3= βλέπε: Αποτυχημένα κράτη.

Advertisement