Συννέφιασε – συννέφιασε, ψηλή βροχούλα έπιασε…
Πάλης ξεκίνημα…
«Κάλεσμα: Οι φεμινιστικές οργανώσεις καλούμε σε μαζική συμμετοχή το Σάββατο 11.9.21 και ώρα 5 μ.μ. στο Σιντριβάνι, για να διατρανώσουμε την απαίτηση μας για σεβασμό των γυναικείων δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Για μέτρα ενάντια στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Για να μπει ένα τέλος στις γυναικοκτονίες.
Απαιτούμε:
– Να υλοποιηθεί η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
– Να ενισχυθούν και πολλαπλασιαστούν οι δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά.
– Να προσδιοριστεί στον ΠΚ ο όρος γυναικοκτονία.
– Να συμπεριληφθεί η έμφυλη διάσταση στον ΠΚ περί αυτοάμυνας.
Καμία άλλη γυναίκα δολοφονημένη.
Οι φεμινιστικές οργανώσεις με το πανό μας διαδηλώνουμε την ώρα που ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει την ΔΕΘ».

Τα κορίτσια για τον Μίκη
Όχι μόνο ήταν παρούσες οι κοπέλες στις εκδηλώσεις πένθους και τον αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά σίγουρα έδωσαν τον παλμό στο τραγούδι, αλλά και την διαμαρτυρία (βλέπε: αποδοκιμασία στον κ. Μητσοτάκη).
Δεν λέμε βεβαίως, ότι η πλατεία στην Μητρόπολη δεν ήταν ισότιμα γεμάτη και από νέους. Όμως τα κορίτσια έδωσαν τον παλμό.-

Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί.
Τώρα, είναι εδώ;
Με αφορμή την 3η του Σεπτέμβρη και την επέτειο από την διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το 1974, αξίζει μία αναφορά. Πρόκειται για πολιτικό κείμενο που δεν είναι χωρισμένο σε κεφάλαια κατά τομέα, αλλά αποτελεί την συμπερίληψη, την κεντρική ιδέα των όσων ήθελαν να κοινοποιήσουν οι ιδρυτές του πρς την «φρέσκια» και όχι στέρεη ακόμη μεταδικτατορική κοινωνία του ευρύτερου πολιτικού χώρου, από το «κέντρο», έως την αριστερά.
Σ’ αυτό το κείμενο λοιπόν, οι αναφορές στο ζήτημα της Ισότητας των Φύλων είναι ρητές, αν και δεν συνιστούν ειδικό κεφάλαιο.
- Ξεκινούν με την πρόταση: «Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων», που αναφέρεται στους λόγους ίδρυσης του κόμματος, ματαξύ άλλων, ασφαλώς.
- Συνεχίζονται με την πρόταση: «Απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν», που είναι γενικότερου ενδιαφέροντος (καταγωγή, φυλή, τάξη κλπ), αλλά ασφαλώς συμπεριλαμβάνει και το φύλο σε ό,τι αφορά την ισοτιμία μεταξύ των μελών του κόμματος. Το αν η πρόβλεψη αποτέλεσε ποτέ λειτουργική πραγματικότητα, είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης και δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ.
- Ενδιαφέρον έχει η αναφορά σε υπερνομοθετικό κείμενο που έχει κατοχυρωθεί ήδη από την δεκαετία του 50′ στην Ελλάδα, καίτοι δεν έγινε σεβαστό από τις τότε κυβερνήσεις που το υιοθέτησαν: «Για τα βασικά δικαιώματα του πολίτη ισχύει ο χάρτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζει ότι το κείμενο που αποδέχεται η ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ ως κανονισμό, εμπεριέχει με σαφήνεια τον σεβασμό στην ισοτιμία της γυναίκας με τον άνδρα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.
- Στο σκέλος της διακήρυξης που αφορά τους κοινωνικούς στόχους, αναφέρονται: «4. Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων» και «6. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες».
- Τέλος, στις προϋποθέσεις για την κοινωνική πρόοδο στην οποία στοχεύει η ίδρυση του κόμματος, καταγράφεται: «θ. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού».
ΚΝΟ3* | Σημεία για την Ισότητα των Φύλων
Κ. Δραγάτη
Υπόθεση Καλλιάνου
Ένας ακόμη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου θεώρησε σκόπιμο να πάρει δημόσια θέση σεξιστική και σεξιστικό στερεοτυπική, εναντίον μίας ανήλικης, νέας κοπέλας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο βουλευτής Καλλιάνος και κανένας/καμία άλλος/-η, πλην των εμπλεκόμενων, δεν έχει καμία πρόσβαση στην δικογραφία ενδεχόμενου διπλού βιασμού. Όμως και οι εμπλεκόμενες/-οι απαγορεύεται να κάνουν χρήση των όσων γνωρίζουν δημόσια. Σε μία ευνομούμενη, δημοκρατική κοινωνία την σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να την τηρούν πρώτοι/-ες. εκείνες/-οι που συνταγματικά έχουν το δικαίωμα να την θεσμοθετούν ή να την αλλάζουν. Ο βουλευτής Καλλιάνος ανήκει στην Νομοθετική Εξουσία, ως εκ της ιδιώτητας του, την οποία δεν σεβάστηκε. Επίσης, ο ίδιος ανήκει και στο κόμμα που στελεχώνει την Εκτελεστική Εξουσία, δηλαδή την Κυβέρνηση, σύμφωνα πάλι με το Σύνταγμα, κάτι που επίσης τού υπαγορεύει να σέβεται ως παράδειγμα την τήρηση των νόμων. Ούτε αυτό το σεβάστηκε.
Ομως, ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής και τα αρμόδια όργανα, ούτε και η Κυβέρνηση θέλησαν να κάνουν κάτι για τις συσσωρευμένες «ασέβειες» του βουλευτή Καλλιάνου. Το μόνο που καταλάβαμε ότι έλαβε χώρα, είναι ότι το σχετικό χυδαίο κείμενο του βουλευτή Καλλιάνου, αποσύρθηκε για να αντικατασταθεί με ένα άλλο που προσπαθούσε να κάνει το «μαύρο» (σ.σ.: του φασισμού) …»άσπρο». Προτιμήθηκε δηλαδή να αφαιρεθεί ένα γεγονός, σαν να μην έγινε ποτέ, δια της εξαφάνισης των στοιχείων του!!! Η τακτική προσιδιάζει σ’ αυτήν των εγκληματούντων, όπως είναι εύλογο να παρατηρήσει οποιοσδήποτε.
Γι’ αυτό λέμε ότι το πρόβλημα είναι δομικό/συστημική και δεν αφορά έναν κάποιο Καλλιάνο. Τώρα, την χυδαιότητα της πράξης του εν λόγω βουλευτή θα μπορούσαμε να την στιγματήσουμε και από άλλες οπτικές (σ.σ.: ανθρωπισμού, δικαιομάτων, ισότητας κλπ, αλλά όλα αυτά έχουν ειπωθεί.
Τέλος, το ότι η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Ισότητα των Φύλων και η Γενική Γραμματέας, επίσης αρμόδια για την Ισότητα των Φύλων, δεν πήραν καμία απολύτως θέση σε ακόμη μία περίπτωση δημόσιας σεξιστικές επίθεσης από θεσμικό εκπρόσωπο, δεν μας ξαφνιάζει καθόλου. Το έχουμε συνηθίσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το «καλόν» συνοδεύεται από διογκούμενο «κακόν»
Από τον ιστότοπο μας δεν λίγες οι φορές που έχουμε προβάλει και έχουμε προωθήσει τις προσπάθειες από ένα φρέσκο, δυναμικό κίνημα νέων που έχει ευαισθητοποιηθεί τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έντονα και με εμβρύθεια, με επιστήμη και με αγώνα στους δρόμους, για την Ισότητα των Φύλων. Ομως, η καταγραφή των γεγονότων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού που ολοκληρώνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο, καταδεικνύουν μία έξαρση των φαινομένων σκληρής έμφυλης βίας που «βράζει» σε νέες ηλικίες. Νέοι άνδρες σηκώνουν το χέρι όλο και πιο τακτικά, όλο και πιο βίαια. Η προσωπική μου παρατήρηση είναι ότι σε προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες το φαινόμενο «βράζει» εντονότερα. Κατά την εκτίμηση μου, το φαινόμενο οφείλεται στο πλαίσιο κουλτούρας βίας που υπάρχει οργανωμένα στα μέσα παραγωγής πολιτισμού (τηλεόραση, ίντερνετ, κινηματογράφος, βίντεο, μουσική/στίχοι, γραφιστικά κλπ) της εποχής μας και στο πλαίσιο οικονομικής και πολιτικής βίας που – όχι τυχαία – υπάρχει παράλληλα και σε διάλογο μαζί τους.
Πολύ φοβάμαι ότι ετοιμάζεται μία γενιά που θα θεωρεί «κανονικότητα» την έμφυλη βία από τον λόγο, έως και την πράξη. Το δραστήριο κίνημα των νέων που έχουν ενταχθεί δυναμικά στον τομέα της Ισότητας των Φύλων χρειάζεται επιστήμη εδώ και ανάλυση για να αντιστρέωει την εν λόγω πορεία, διότι αλλιώς, θα την βρει μπροστά της. Δυστυχώς, αυτός ο αγώνας οφείλει να γίνει χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας, αφού είναι ταγμένη με την πολιτική και οικονομική βία την οποία αναπαράγει, την οποία υποστηρίζει για λόγους της δικής της επιβίωσης, των κερδών και της εξουσίας.
Πιο απλά: κάθε φοιτητής/-τρια που σήμερα αγωνίζεται για την Ισότητα, ας αναλογιστεί πόσο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπίσει τον μικρό του/της αδελφό που θα δέρνει τη συμμαθήτρια του, ή την μικρή αδελφή του/της που θα παρακολουθεί φανατικά Μπάτσελορ, GNTM ή Σαρβάιβορ κλπ στο μέσα δωμάτιο από αυτό που ο ίδιος/-α γράφει μία καταγγελία για την έμφυλη ισότητα ή μία πρόσκληση για διαδήλωση…
Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν και χειρότερα, από αυτό που μόλις περιέγραψα.
Το θέμα τους είναι πως φάινεσαι
Όχι τι είσαι
Δεν γνωρίζαμε ότι η πολιτευόμενη μπορεί να γίνει πιο όμορφη επειδή έγινε μητέρα, ούτε το ότι μας νοιάζει για τα δημόσια και τα πολιτικά που έχουν επίπτωση στη ζωή μας, αν είναι όμορφη, πιο όμορφη ή αισθητικά αδιάφορη μία γυναίκα ή ένας άνδρας. Τα «Παραπολιτικά» (σ.σ.: και όχι μόνο) μας υπενθύμισαν πλαγίως, ότι παλαιότερα η κ. Αχτσιόγλου ήταν λιγότερο όμορφη και ευθαιως, ότι η μητρότητα την ομορφαίνει ως πολιτικό!!!
Φανταζόμαστε ότι τα «Παραπολιτικά» ετοιμάζουν σχετικό «ρεπορτάζ» ότι ο κ. Τζανακόπουλος επίσης «ομόρφηνε», τι όχι; και αν όχι, γιατί;
[Το δημοσίευμα ΕΔΩ]
Ισραήλ διαζύγια/εξωδικαστικοί συμβιβασμοί/επικοινωνία τέκνων/ηλιλιωμένοι/-ες
Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η μακρά περίοδος στην οποία ζουν οι κοινωνίες σε πλαίσιο πανδημίας, δεν είναι τα ίδια σε όλον τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πολλά κοινά. Το άρθρο που παραθέτω εδώ αφορά σε μία καταγραφή από το Ισραήλ. Κατά τη γνώμη μου έχει ενδιαφέρον, διότι δεν αναφέρεται μόνο στο ζήτημα της αύξησης την ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και σε άλλες πτυχές της συντροφικής/συζυγικής ζωής και πώς αυτή έχει επηρεαστεί.
Πρόκειται για ρεπορτάζ της S.K. Zwebner, The Jerusalem Post, 02.09.21, με κλικ ΕΔΩ
Αγνοδίκη η γιατρός

Τράβηξε τα ζόρια της στην αρχαιότητα η Αγνοδίκη για να γίνει γιατρός, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις έγκυες να αποφύγουν τα προβλήματα έγκαιρα, που αν δεν έβλεπαν γιατρό, θα τις οδηγούσαν στον θάνατο. Σημειώνουμε ότι οι γυναίκες απέφευγαν να επισκέπτονται γιατρό για λόγους ντροπής, επειδή κατά την νομοθεσία ιατρική μπορούσαν να ασκούν μόνο άντρες. Διαβάστε εδώ λίγα για τον ηρωισμό της:
Η καταπληκτική ιστορία της Αγνοδίκης
*= 1] Το νιτρικό κάλιο είναι ανόργανη χημική ένωση με μοριακό τύπο KNO3 και μοριακό βάρος 101,1032. Είναι ένα άλας του καλίου. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και για εκρηκτικές ύλες και για δημιουργία προωθητικής δυναμικής (πυραύλους, πυροτεχνήματα κλπ).
2] Salpêtrière: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Πρωτοκατασκευάστηκε με διαταγή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ το 1656 στην τοποθεσία ενός μικρού οπλοστασίου, που παρασκεύαζε σκόνη πυρομαχικών και ονομαζόταν Σαλπετριέρ, από το σαλπέτρ που σημαίνει νιτρικό κάλιο, υλικό που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή πυρίτιδας. Το 1684, προστέθηκε μια φυλακή, που προοριζόταν για 300 γυναίκες, καταδικασμένες για πράξεις κοινού δικαίου ή για ακολασία και δημόσια και σκανδαλώδη πορνεία, που περίμεναν την αναχώρησή τους για την Αμερική («Οι κόρες του Βασιλιά»).
Απάντηση