Επιτροπή ενσωμάτωσης πολιτικών ΛΟΑΤΚΙ+ | Κριτική [NEO]


Στις 17/3 ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, ότι σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Κ. Μητσοτάκης με τον τέως ανώτατο δικαστή κ. Λ. Σισιλιάνο την ίδια ημέρα συζήτησαν τη δημιουργία επιτροπής υπό τον δεύτερο, με σκοπό την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την ενσωμάτωση πολιτικών για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ στην ελληνική κοινωνία.

Η πρωτοβουλία δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δημοσιοποιείται στον απόηχο διάφορων έμφυλων ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα σε εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο, από την υπόθεση Λιγνάδη, έως τις τελευταίες καταγγελίες για  έμφυλες, σεξιστικές κακοποιητικές συμπεριφορές από κρατικό προσωπικό (π.χ. αστυνομία). Μάλιστα, αυτήν την οπτική καυτηριάζει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης «Μέρα 25» που παρατίθεται στο δημοσίευμα μας μετά την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού.

Ναι μεν αλλά…

  

■ Σχόλιο | isotita.eu

Ο ισότοπος μας υποδέχεται ως θετική την εξέλιξη της συγκρότησης επιτροπής με αυτό το αντικείμενο στο οποίο η χώρα μας υστερεί. Σίγουρα στο πεδίο της δέουσας κρατικής και θεσμικής κατοχύρωσης, καθώς και στην κοινωνία. Ευτυχώς βέβαια, δεν βρισκόμαστε (ακόμη) στην πορεία αναχρονιστικής, αντιδραστικής οπισθοδρόμησης που έχουν πάρει γειτονικές μας χώρες των Βαλκανίων και του Βίζεγκραντ, καθώς και βορειανατολικές χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης. Όπου, όχι τυχαία, διατηρείται αλλά και επεκτείνεται επικίνδυνα ο φασισμός ακόμη και ο νεοναζισμός.

Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε:
α) Η πολιτική του Πρωθυπουργού ανατίθεται τώρα για να σχεδιαστεί, ενώ θα έπρεπε να προϋπάρχει από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, πόσο μάλλον, αν ο ίδιος διέθετε πάντα ευαισθησία στο θέμα, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση και όπως μας έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Α. Πατέλης, για τον προϊστάμενό του.

β) Έστω αυτός ο «καθυστερημένος» σχεδιασμός βλέπουμε ότι ανατίθεται κατά προτεραιότητα σε ακαδημαϊκούς του νομικού πεδίου, με έμφαση στην προϋπηρεσία του επικεφαλής της νέας Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κατά τη γνώμη μας, όταν καταστρατηγείται υπάρχουσα πολιτική και σχετικός νόμος, τότε υπάρχει λόγος να προηγηθεί σε βάρος η οπτική της προστασίας της μη εφαρμοζόμενης πολιτικής και των θυμάτων της μη εφαρμογής της υπό το πρίσμα της προστασίας και των δύο ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι έσχατο όριο καταφυγής η επίκληση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία μίας κοινωνικής ομάδας και όχι σημείο αφετηρίας σχεδιασμού πολιτικής γι’ αυτήν. Στην Ελλάδα δεν είμαστε στην φάση που υπάρχουν πολιτικές και νομοθεσία για άτομα ΛΟΑΤΚΙ που παραβιάζονται, αλλά στη φάση που ουσιαστικά δεν υπάρχουν και πρέπει να δημιουργηθούν.

γ) Μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι ένα κατεξοχήν έμφυλο ζήτημα δεν ανατέθηκε, ή έστω, δεν τέθηκε υπό την πολιτική επίβλεψη της Υφυπουργού Εργασίας με τομέα ευθύνης την Ισότητα των Φύλων. Θυμίζουμε ότι ο μόνος αρμόδιος κρατικός οργανισμός που έχει προσωπικό που διαθέτει πείρα στην εφαρμογή έμφυλης πολιτικής, που τον απαρτίζουν στελέχη που έχουν σπουδές φύλου (μεταξύ άλλων) και μετεκπαιδεύσεις, είναι αυτά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων.

Κατά τη γνώμη μας η μη πρόσκληση στο γραφείο του Πρωθυπουργού της αρμόδιας Υφυπουργού, κ. Μ. Συρεγγέλα, την ημέρα που ο κ. Κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον κ. Λ. Σισιλιάνο και ανακοίνωσε την Επιτροπή, είναι γεγονός που θα έπρεπε πολιτικά να την προσβάλει.  Επειδή ωστόσο, είναι θέμα της ίδιας η ευθιξία της, εμείς θέτουμε ως πρώτιστο  το ζήτημα άλλης μίας de facto υποτίμησης του κρατικού τομέα Ισότητας των Φύλων. Θεωρούμε ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ότι ούτε καν η αρμόδια Υφυπουργός δεν μετέχει στο σχήμα της Επιτροπής ή έστω κάποιο στέλεχος της ΓΓΙΦ.
Αλήθεια, πώς θα θέλουν να λαμβάνονται στα σοβαρά υπόψη μας, κάθε φορά που αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα μας μιλούν για οριζόντια ενσωμάτωση έμφυλων πολιτικών, αν δεν υπάρχει η παραμικρή διασύνδεση των ομάδων παραγωγής πολιτικής για έμφυλα ζητήματα;

Από την άλλη, θεωρούμε ίσης αξίας θλιβερή υποτίμηση, ότι στην Επιτροπή δεν συμμετέχει ούτε ένας ή μία ακαδημαϊκός από εκείνες και εκείνους που διαπρέπουν στα έμφυλα θέματα, στα δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια!   

Το γεγονός κατά τη γνώμη μας καταδεικνύει για μία ακόμη φορά, είτε ιδεοληπτική εμμονή για τα έμφυλα ζητήματα, είτε βασική άγνοια από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Λυπούμαστε πολύ…

Κώστας Δραγάτης

——————————-
Υ.Γ.: Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν οι αρμόδιοι για την απόφαση του Πρωθυπουργού έλαβαν υπόψη τους – ως παράδειγμα καλής πρακτικής – την οργανική θέση του Silvan Agius, δηλαδή ότι το ίδιο το εξ Ευρώπης πρόσωπο της επιλογής τους δεν είναι άσχετο ότι εργάζεται για την ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας (Cabinet Expert of Commissioner for Equality Helena Dalli) για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ε.Ε.Η επίσημη ανακοίνωση
εκ μέρους του ΠρωθυπουργούΕνημερωτικό σημείωμα για τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δημιουργία Επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+
[Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού | Αθήνα, 17.3.2021]

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού, συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Στόχος της Επιτροπής θα είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις Υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023.

«Εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της. Γι΄ αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση της πολιτείας και νομίζω ότι είναι και μία ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο οποίος ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής.


«Τα θέματα της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν απασχολήσει επανειλημμένως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Είναι καιρός πλέον να αποκτήσουμε μία εθνική στρατηγική η οποία να ανταποκρίνεται στο διεθνές γίγνεσθαι»,
σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σισιλιάνος.


Η ανάγκη για μια στρατηγική προσέγγιση για τα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι πολλαπλή.
Πρώτον, πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+  άτομα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, και η επίλυσή τους προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη κυβερνητική προσέγγιση.
Δεύτερον, οι προκλήσεις παραμένουν σε πολλούς τομείς και απαιτούν διατομεακές δράσεις και πολιτικές. Πρόσφατη έρευνα του ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας), στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου FAROS κατέδειξε ότι ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή/και της έκφρασης ή ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στον δημόσιο τομέα έστω και μία φορά. Ενώ δύο στους τρεις (63%) θεωρούν πως δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.
Τρίτον, μια εθνική στρατηγική προσφέρει ένα πλαίσιο για τον εντοπισμό ζητημάτων που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν. Παρέχει επίσης μια δομή στη βάση της οποίας η Πολιτεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων και η κοινωνία των πολιτών μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις.
Τέταρτον, μέσω μιας στρατηγικής προσέγγισης μπορούν να συλλεχθούν στοιχεία που παρακολουθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, έτσι ώστε παρεχόμενες υπηρεσίες να μπορούν να αναθεωρηθούν και να προσαρμοστούν ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές και συμπεριληπτικές.
Πέμπτον, θα πρέπει να διερευνηθεί ποιες επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις υφιστάμενων είναι αναγκαίες προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η Εθνική Στρατηγική εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό όραμα για μια ασφαλή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς Ελλάδα όπου όλα τα άτομα ενθαρρύνονται να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ή την ταυτότητα, την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά φύλου. Στόχος είναι η συμπερίληψη, η προστασία των δικαιωμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έτσι ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η Επιτροπή περιλαμβάνει επίσης τα εξής μέλη:
Από την ακαδημαϊκή κοινότητα:
Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Από την κοινωνία των πολιτών:
Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).
Απόστολος Καραμπαΐρης, Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης.
Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».

Από την Κυβέρνηση:
Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού● Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που αποδεχτήκατε την πρότασή μου να είστε πρόεδρος της Επιτροπής η οποία θα συντάξει την εθνική στρατηγική σχετικά με την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Και το λέω αυτό, διότι θα συμφωνήσουμε ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όλες και όλοι, όλα τα άτομα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα, να είναι αυτό που αληθινά είναι, χωρίς φόβο και χωρίς διακρίσεις και νομίζω ότι αν μάθαμε κάτι και από τη δοκιμασία της πανδημίας είναι η σημασία της κοινής δράσης απέναντι στον κοινό κίνδυνο αλλά και η σημασία της ζωής με αλληλεγγύη και με αλληλοσεβασμό.

Και νομίζω ότι αυτές οι αξίες μας αφορούν όλους, ανεξάρτητα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, χαρακτηριστικού φύλου. Εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της. Γι’ αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση της πολιτείας και νομίζω ότι είναι και μία ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου.

Και προσβλέπω πραγματικά στη δουλειά που θα κάνετε, με τον κύρος το οποίο έχετε ως πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πιστεύω ότι είστε ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλαισιώνεστε από καθηγητές του Αστικού και Συνταγματικού Δικαίου, από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Και βέβαια τις εργασίες της Επιτροπής σας θα παρακολουθεί και ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Αλεξανδρής, αλλά και ο οικονομικός μου σύμβουλος ο κ. Πατέλης.

Προσβλέπω να είναι μία ανοιχτή Επιτροπή η οποία θα λάβει υπόψη της τη συμμετοχή και τις παρατηρήσεις των ενεργών πολιτών και θα μπορέσει να διαμορφώσει αυτή την εθνική στρατηγική την οποία η χώρα μας -επιτρέψτε μου να πω- θα έπρεπε να έχει εδώ και πολλά χρόνια. Για να κλείσω έτσι όπως άρχισα, η κοινωνία μας δεν ανέχεται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν ανέχεται πολίτες με λιγότερα δικαιώματα. Εσείς ως δικαστής έχετε δώσει αγώνα ακριβώς γι’ αυτό και νομίζω ότι είναι έτοιμη να κερδίσει με σύνεση και ωριμότητα ένα στοίχημα των καιρών μας. Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θέρμη με την οποία αποδεχτήκατε την πρότασή μου».


Ο κ. Σισιλιάνος κατά την τοποθέτησή του σημείωσε:

«Κύριε πρωθυπουργέ, εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμότατα πρώτα από όλα για την εμπιστοσύνη την οποία δείξατε στο πρόσωπό μου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής. Αναφερθήκατε στην ιδιότητά μου ως πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι γεγονός ότι τα θέματα της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχουν απασχολήσει επανειλημμένως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Είναι επίσης γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο του 2020 η  Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε ένα πρώτο σχέδιο δράσης το οποίο και απηύθυναν προς τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Ελλάδος, και ότι, όπως και εσείς είπατε, είναι καιρός πλέον να αποκτήσουμε μία εθνική στρατηγική η οποία να ανταποκρίνεται στο διεθνές γίγνεσθαι. Ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με βάση την αρχή της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με βάση αυτές τις αρχές θα κινηθεί και η Επιτροπή μας η οποία έχει βεβαίως συμβουλευτικό χαρακτήρα. Στόχο έχουμε από ότι αντιλαμβάνομαι να μελετήσουμε, να συλλέξουμε ιδέες, απόψεις, να δούμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να σας δώσουμε ένα πλαίσιο ιδεών και δυνατοτήτων μέσα από τις οποίες θα μπορέσετε εσείς να διαλέξετε εκείνο το οποίο ανταποκρίνεται στην πολιτική βούληση.

Με πολλή χαρά θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Στόχος μας είναι ή δυνατόν να έχουμε κάτι που να μπορεί να τεθεί σε διαβούλευση, ένα προκαταρκτικό εθνικό σχέδιο δράσης έως το καλοκαίρι και από κει και πέρα μαζί θα πορευτούμε ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, ας το πούμε έτσι, και η συναίρεση και η συνένδυση η απαιτούμενη, προκειμένου αυτά τα ζητήματα να προωθηθούν καλύτερα. Και πάλι σας ευχαριστούμε πολύ».

Στην Επιτροπή θα συμμετέχει κατά περίπτωση ως εξωτερικός σύμβουλος και ο κ. Silvan Agius, συνεργάτης της Επιτρόπου Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, καλούνται φορείς και πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου national.strategy.lgbtiq@government.gr

 Στόχος είναι η επιτροπή να καταθέσει τα πορίσματά της στον Πρωθυπουργό με ένα προκαταρκτικό σχέδιο δράσης πριν το καλοκαίρι».


Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες

Ανακοίνωση του ΜΕΡΑ 25 | 18.03.21

«Σε ανακοίνωση προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνοντας τους πολίτες ότι συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η Κυβέρνηση που καταψήφισε τον νόμο επέκτασης αναδοχής παιδιού στα ομόφυλα ζευγάρια, η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που επίστησε την προσοχή των πολιτών διότι «βίγκαν, λεσβίες, παγανίστριες και μάγισσες προσπαθούσαν να επιβάλλουν τη λεσβιακή τους βιγκανικότητα στους φιλήσυχους νοικοκύρηδες χριστιανούς ορθόδοξους Έλληνες», η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσιάρα που μας ενημέρωσε ότι «τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα», η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που πιστεύει ότι οι διεμφυλικοί θέλουν να αλλάξουν φύλο επειδή υποκινούνται από εξωγήινους στον Υμηττό, αυτή η κυβέρνηση μας είπε ότι «εργάζεται για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα που δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της».

Δεν παρέλειψε δε να μας ενημερώσει ότι η επιτροπή θα εργαστεί μέχρι το… 2023 για να μπορέσουν υπουργεία και φορείς να ορίσουν τους στόχους και τις δράσεις τους ώστε να υλοποιήσουν τις πολιτικές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε να υποκρίνεστε και να εργαλειοποιείτε τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες. Οι θεσμικές διεκδικήσεις της κοινότητας είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταθέσετε νομοσχέδιο προς ψήφιση και η μόνη «εθνική στρατηγική» που χρειάζεστε είναι αυτή που θα σας εναρμονίσει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

[1. Δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου.
2. Οι ανακοινώσεις παρατίθενται ακριβώς σύμφωνα με το πρωτότυπο]

[ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]

Ανακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
του Κινήματος Αλλαγής για την επιτροπή ΛΟΑΤΚΙ+

«Η σύσταση Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ από την Κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη με τη «Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2010-2025» προτρέπει τα Κράτη-Μέλη να αναπτύξουν αντίστοιχα Σχέδια Εθνικής Στρατηγικής για δράσεις ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη. Μένει να δούμε αν θα ληφθούν υπόψιν τα συμπεράσματα και αν ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται προσωπικά για την υλοποίησή τους.


Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τον τελευταίο καιρό υπήρξαμε μάρτυρες ομοφοβικών δηλώσεων τόσο από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, όσο και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, κάτι που μας επαναφέρει σε μια λιγότερο αισιόδοξη πραγματικότητα.


Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου πως καμία διάκριση δεν είναι ανεκτή. Ως Κίνημα Αλλαγής περαιτέρω, προσδοκούμε και θα συμβάλλουμε κι εμείς σε κάθε προσπάθεια Δήμου της χώρας μας να αξιοποιήσει τη στήριξη που δεσμεύεται να του παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη θέσπιση τοπικών πολιτικών ένταξης».Advertisement