Από αργά έως και πίσω
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 10|02|21:
Αξιολόγηση της εφαρμογής της Διακήρυξης του Πεκίνου, 25 χρόνια μετά

Εκτεταμένη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 10/2 με αφορμή τα 25 χρόνια από την υπογραφή της Διακήρυξης του Πεκίνου και της πλατφόρμας Δράσης στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε και την υιοθέτησή των στόχων της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Συμβούλιο της Ε.Ε.
Την αρχική εισήγηση έκανε η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ana Paula Zacarias (Κυβέρνηση Kosta, Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πορτογαλία) ως εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το παρόν εξάμηνο:
– Είναι προτεραιότητα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Κάθε χώρα έχει υποχρέωση να εξαλείψει τις ανισότητες. Η πανδημία έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο θέμα και πρέπει να κάνουμε αποτίμηση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.[σ.σ.: Μίλησε για όλη την παλέτα των προβλημάτων και των γνωστών πολιτικών που εφαρμόζονται].
Η Πορτογαλική προεδρεία θα διοργανώσει εκδήλωση στη Λισαβώνα για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης την προώθηση της ολοκλήρωσης της κύρωσής της και τη διαδικασία κυρώσεων σε εκείνα τα κράτη – μέλη που δεν την υπογράφουν. [σ.σ.: Τόνισε την βούληση εφαρμογής της «παγωμένης» Οδηγίας για την συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ. εταιρειών].
Στην δευτερολογία της ευχαρίστησε για τις θέσεις τους τους ευρωβουλεύτες-τριες. Ξεκαθάρισε: είναι στόχος της πορτογαλικής προεδρίας να διερευνηθούν σε βάθος οι επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες με την επιστημονική συνδρομή του EIGE, ώστε στη σύσκεψη κορυφής τον προσεχή Ιούνιο, το Συμβούλιο να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για πολιτικές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε η Επίτροπος Ισότητας. κ. Helena Dalli (Σοσιαλδημοκράτες, Εργατικό Κόμμα, Μάλτα). Ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω κείμενο εξακολουθεί να είναι το σπουδαιότερο για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων παγκοσμίως. Ακόμη, 25 χρόνια μετά, υπάρχουν προβλήματα στην διαδικασία και εντοπίζονται διαφορές στο συγκεκριμένο θέμα μεταξύ της πολιτικής που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη, παρά τις δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα. [σ.σ.: π.χ.: πρόσφατη απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση των αμβλώσεων, υπό της οποίας τη δυσμενή ατμόσφαιρά γινόταν η συνεδρίαση].
Έθεσε σε προτεραιότητα την εσωτερική και εξωτερική δράση [σ.σ.: τα αντίστοιχα σχέδια δράσης για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.] για τον τομέα της Ισότητας των Φύλων που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υπογράμμισε την προτεραιότητα για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και την οικονομική δραστηριότητα.
Συνεχάρη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη έμφυλη διάσταση που πρόσφατα αποφάσισε να έχουν τα οικονομικά και πολιτικά προγράμματα για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Στην δευτερολογία της ευχαρίστησε για τις παρεμβάσεις τους ευρωβουλευτές. Δήλωσε: για να επιτευχθεί η Ισότητα δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια. Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο αυτό και με την αναγκαία συμμετοχή όλων θα ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επιλέγουν και να βρίσκουν τον δρόμο που επιθυμούν. Αυτό είναι και το κλειδί για ένα καλύτερο κόσμο και μία καλύτερη και πιο ισχυρή οικονομία.
Τα ευρωπαϊκά κόμματα
Οι εισηγητές εκπρόσωποί τους είπαν:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): Θα περίμενε κανείς να είχαμε πετύχει τους 12 βασικούς στόχους της Διακήρυξης εικοσιπέντε χρόνια μετά. Έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά, αλλά σίγουρα δεν έχουμε πετύχει, ενώ υπάρχουν και οπισθοδρομήσεις, όπως η επιβολή δυσμενούς νομοθεσίας για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα σε κάποιες χώρες.
Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D): Παραδεχόμαστε την πρόοδο τα 25 τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι όση θα χρειαζόταν και αυτή που έχει γίνει κινδυνεύει. Ανύπανδρες γυναίκες και ηλικιωμένες βρίσκονται σε κατάσταση ανισότητας, ενώ πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Η κύρωση από όλα τα κράτη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να περιμένει καθόλου πια. Από την πανδημία έχουν πληγεί οι γυναίκες σε πολλούς τομείς με έμφαση στον τομέα της εργασίας. Κινδυνεύει λοιπόν η πρόοδος που πέτυχαμε και γι’ αυτό σας καλούμε όλους για δράση και επαγρύπνηση.
Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες (Renew): Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει Ισότητα στους στόχους που είχαμε βάλει ακόμη. Τώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υποχώρηση λόγω των επιπτώσεων του covid 19. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε σε χώρες όπως η Πολωνία να απαγορεύεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες. Τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορούμε να ανεχτούμε να καταπατούνται.
Συντηρητικοί/Δημοκράτες (ID): Πρέπει αν υποστηρίξουμε την μητρότητα. Οι συνάδελφοι που θέλουν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών θα πρέπει να κοιτάξουν πως θα βοηθήσουν τους πολίτες που δεν αναρωτιούνται κάθε πρωί για το κοινωνικό τους φύλο.
Πράσινοι Συμμαχία (Greens-EFA): Η πανδημία αναζωογονεί αντιδραστικά σχήματα που είχαν υποχωρήσει, όπως η βία κατά των γυναικών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών.
Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές (ECR): Εμάς μας ενδιαφέρει η φτώχεια και ο κίνδυνος για τη ζωή των γυναικών, όπως σε εμπόλεμες ζώνες. Η Πολωνία αναφέρεται σήμερα συχνά, αλλά να ξέρετε ότι σ’ αυτή την χώρα δεν υπάρχει το μισθολογικό χάσμα, όπως σε άλλες χώρες.
Αριστερά (GUE-NGL): Προχωράμε στα θέματα αυτά με ρυθμούς χελώνας. Η πανδημία έχει επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις, έχουμε μπλοκαρισμένη την Οδηγία για τη συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων, όπως και τα προβλήματα στις υπηρεσίες φροντίδας που οι γυναίκες εργάζονται δωρεάν. Πρέπει να στηριχθούν τα δικαιώματα τους. Τέλος, χρειάζονται και χρήματα για να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αφού την επικυρώσουμε. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία η συμμαχία γι’ αυτούς τους αγώνες.
Εκ μέρους της FEMM

(Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας Φύλων του Ε.Κ.)
Πρόεδρος Ε. Regner (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Αυστρία): Οι στόχοι του Πεκίνου είναι σωστοί και θα έπρεπε να είχαν επιτευχθεί, πράγμα που δεν το έχει καταφέρει καμία χώρα. Είναι σωστό να κλείσουμε το χάσμα στις αμοιβές και στις συντάξεις. Το μέλλον θα πρέπει να είναι για τις γυναίκες. Αντλούμε πρότυπο από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ας γίνει ο 21 αιώνας, ο αιώνας της επίτευξης των στόχων που αφορούν στην ανισότητα των γυναικών.
Οι Ελληνίδες/-ες ευρωβουλεύτες/-τριες:

Ελ. Βόζενμπεργκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΝΔ, Ελλάδα): 26 χρόνια μετά, καμία χώρα δεν έχει πετύχει την Ισότητα. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση των γυναικών στην εργασία και τα ΔΣ. και την εξάλειψη της βίας. Πρέπει να έχουμε Ισότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και τώρα η πανδημία θέτουν σε κινδύνους οπισθοδρόμησης τα γυναικεία θέματα. Έχουμε την υποχρέωση με εφαρμογή πολιτικών να μην επιτρέπουμε αυτή την οπισθοδρόμηση.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (Φιλελεύθεροι/Δημοκράτες, κόμμα Μακρόν, Γαλλία): Η Πολωνία και η Ουγγαρία επέλεξαν να αποσχιστούν από την ευρωπαϊκή οικογένεια και να ψηφίσουν τις προτάσεις Τραμπ πέρσι στη Διάσκεψη του Ναϊρόμπι και μόλις εχθές, να έχουμε ως κεντρικό θέμα συζήτησης εδώ στο Κοινοβουλίου την απόφαση της Πολωνίας να απαγορεύει βασικά γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα με τα οποία πρέπει να βρούμε τρόπο να τελειώνουμε στην Ευρώπη.

Γιώργος Γεωργίου (Αριστερά, ΑΚΕΛ, Κύπρος): Η πιο θανατηφόρα και ύπουλη πανδημία είναι η βία κατά των γυναικών. Κάθε ημέρα σκοτώνονται γυναίκες και εκατομμύρια κάθε χρόνο υφίστανται κάθε μορφής βία. Οι γυναίκες δεν πληρώνονται όσο οι άνδρες και υφίστανται βία στον τομέα εργασίας που μεγαλώνει, ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι προκλήσεις του παρελθόντος δεν έχουν ικανοποιηθεί. Οι προβλέψεις της Διακήρυξης του Πεκίνου, αν εφαρμόζονταν, θα αντιμετωπίζονταν τα βασικά προβλήματα. Δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, αν δεν εφαρμοστούν τα όσα ήδη έχουμε αποφασίσει στην καθημερινότητα των κοινωνιών. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε.

Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ, Δημοκρατικός Συναγερμός, Κύπρος): Όλοι και όλες παραδέχονται ότι 25 χρόνια μετά δεν έχουμε πετύχει τους στόχους της Διακήρυξης του Πεκίνου. Από την ιδρυτική Διακήρυξη της Ρώμης, οι ιδρυτές της Ε.Ε. πρόβλεψαν τον στόχο για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων. Είναι ώρα για κυρώσεις για εκείνα τα κράτη – μέλη που δεν εφαρμόζουν τις συνθήκες στον τομέα της Ισότητας των Φύλων. Πρέπει κάθε τρεις μήνες τα κράτη – μέλη να ενημερώνουν το Ε.Κ. για τις προόδους που κάνουν επάνω στις εκκρεμότητες τους για την ολοκλήρωση των αποφασισμένων πολιτικών της Ε.Ε επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Την επόμενη φορά θα πρέπει να γιορτάζουμε την ολοκλήρωση των στόχων σ’ αυτό τον τομέα και δεν πρέπει να σταματήσουμε τους αγώνες μας, αν δεν το πετύχουμε.
Η υιοθέτηση ψηφίσματος στις 11/2
Μία ημέρα μετά τη συζήτηση πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για την αποτίμηση των 25 χρόνων εφαρμογής της Διακήρυξης του Πεκίνου, για την υιοθέτησή του ή μη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποφασίστηκε η έγκρισή του με 505 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 76 αποχές.
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε:
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη συνεδρίαση της 10/02:
Απάντηση