«Party μωρή άρρωστη! Πάρτη με 6 ευρώ…» | Ο σεξισμός της «αριστείας»

Ο Θ. Παφίλης εξέθεσε στη Βουλή
την κουλτούρα σεξισμού στα πανεπιστήμια
και τους υπαίτιους


«Αυτοί είναι οι φοιτητές που θέλετε να φτιάξετε. Αυτή είναι η αναβάθμισή σας» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ παρουσιάζοντας αφίσες για πάρτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι η «ΔΑΠ – ΝΔΦΚ» είναι η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Θανάσης Παφίλης στις 10/2 ανάδειξε ένα θαμμένο θέμα σεξισμού και αναπαραγωγής σεξιστικής κουλτούρας στη Βουλή κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέβηκε στο βήμα και εκφράζοντας την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, έβγαλε αφίσες της ΔΑΠ για πάρτι που κυκλοφορούν επί χρόνια στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

«Μια και μιλάμε για αρχές και αναβάθμιση του πανεπιστημίου, έχω εδώ τη δικιά σας ιδεολογική σύγκρουση στα πανεπιστήμια. Τα πάρτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά να μείνουν στην ιστορία» τόνισε ο κ. Παφίλης και άρχισε να παρουσιάζει τις αφίσες σχολιάζοντας τόσο τις εικόνες που περιείχαν ημίγυμνες κοπέλες και τους σεξιστικούς τίτλους αλλά και τα εκούσια ορθογραφικά λάθη, όπως «πάρτη» κάτω από γυναικείες φιγούρες, με σαφές σεξουαλικό υπονοούμενο.

«Μιλάτε εσείς για διαφθορά στα πανεπιστήμια; Μιλάτε εσείς για διακίνηση ιδεών; Ξέρετε τι θέλετε; Μόνο οι δικές σας ιδέες να είναι αυτές που περνάνε στο πανεπιστήμιο. Η οργή μαζεύεται και θα ξεχειλίσει. Πάρτε κ. Κεραμέως για να δείτε.
Κ. Συρίγο, πάρτε να δείτε την άλλη όψη του νομίσματος.
Για να καταλάβετε τι φοιτητές και τι ανθρώπους θέλετε να φτιάξετε»
, κατέληξε ο κ. Παφίλης,

Στην ίδια ομιλία ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην πάγια τακτική χρόνων στα πανεπιστήμια οι φοιτητικές οργανώσεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ (του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) να δίνουν «έτοιμες σημειώσεις και αντιγραφές» για τις εξεταστικές, με αντάλλαγμα τη συμπαράταξη των φοιτητών στις παρατάξεις αυτές κατά τις φοιτητικές εκλογές κλπ.Το βίντεο της τοποθέτησης Θ. Παφίλη


isotita.eu | Σχόλιο

Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι η πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ να αναδείξει αυτήν την περίοδο το ζήτημα της αναπαραγωγής σεξιστικού λόγου και στερεοτύπων μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που γίνεται για χρόνια από την παράταξη κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, την ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, έχει ειδικό βάρος. Και τούτο, διότι η κουλτούρα σεξισμού είναι κατά βάση υπαίτια για τα αδικήματα της σεξουαλικής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, θέματα για τα οποία γίνεται λόγος στην ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα με σημαντικές αποκαλύψεις για κακοποιητικές/εκμεταλλευτικές συμπεριφορές που κρύβονταν για χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι πολλοί παράγοντες της σημερινής πολιτικής σκηνής από τους οποίους/-ες περιμένουμε να δράσουν για να σταματήσει το φαινόμενο της έμφυλης βίας και ανισότητας υπήρξαν μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ πριν λίγα χρόνια, όταν φοιτούσαν στα πανεπιστήμια, ενώ πολλοί από αυτούς/-ες ενίοτε συμμετείχαν σε σχετικά πάρτυ με σκοπό την προσέλκυση ψήφων από τη νεολαία του κόμματος.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι ενώ σείεται το σύστημα από την ανάδυση του οχετού σεξισμού και βίας που κρυβόταν για χρόνια, ως κοινό επιτρεπτό μυστικό εγγενές στοιχείο και προϋπόθεση για την επαγγελματική «επιτυχία» και αποδοχή, καθ’ ύλην αρμόδιες/-οι αξιωματούχοι και φορείς σφυρίζουν αδιάφορα και αρκούνται σε δηλώσεις (και εκδηλώσεις) συμπάθειας για το θέμα.   

Advertisement