Κάτι όμορφο ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ


Το απόγευμα της Δευτέρας 20|10 πραγματοποίησε την πρώτη της διαδικτυακή εκδήλωση μία νέα και πολύ ελπιδοφόρα οργάνωση για τα έμφυλα θέματα. Πρόκειται για μία μεγάλη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη ομάδα φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συγκρότησαν την Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα, την «Φylis».



Το σχέδιο ξεκίνησε από μία παρέα του πανεπιστημίου που είχε συναντηθεί σε δράσεις στους δρόμους, με κέντρο την υπόθεση δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη από τους βιαστές της, στην Ρόδο.


Η γνώμη μας

Έχει εμβληματική σημασία να προχωρήσει το σχέδιο και η οργάνωση, να γίνει διαπανεπιστημιακή και πανελλαδική, να συνδεθεί ως οργανισμός με τις πανεπιστημιακές επιτροπές ισότητας (που είναι θεσμοθετημένες και αναγνωρίζονται από την Πολιτεία), να συνδεθεί με τα Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες. Να οργανωθούν παρεμβάσεις εκεί που οι προαναφερόμενοι φορείς δεν έχουν «αυτιά και μάτια», ούτε την οπτική των νέων ανθρώπων για το θέμα. Εκεί που «ενηλικιώνεται» η έμφυλη βία, αλλά και εκεί που μπορούν να ενωθούν, να δικτυωθούν και να «αντεπιτεθούν» οι νέες και νέοι «στρατιώτες» της Ισότητας των Φύλων με σκοπό μία άλλη κοινωνία.
  

Η παρουσίαση του φορέα

Η Ολυμπία Γ. (επικεφαλής της συλλογικότητας): Αναφέρθηκε στο τι είναι η  «Φylis», η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα. Ιδρύθηκε στις αρχές του παρόντος ακαδημαϊκού έτους από φοιτητές σχολών του πανεπιστημίου (π.χ Νομικής).  Δεν έχει πάρει ακόμη νομική μορφή, είναι συλλογικότητα, αλλά είναι στόχος να μετασχηματισθεί άμεσα.
Σε ποιους/-ες απευθύνεται: σε όλους και όλες εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας που ενδιαφέρονται για τα έμφυλα ζητήματα και την Ισότητα. Μέλη όμως μπορούν να γίνουν μόνο φοιτητές/-τριες και υπό προϋποθέσεις απόφοιτες/-οι.
Η ιστορία του πανεπιστημίου στις έμφυλες σπουδές διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση αυτοργάνωσης. Συνεργάζεται με την Επιτροπή Ισότητας Φύλου του ΑΠΘ, αλλά και με άλλους φορείς.

Η Άτζυ Π. (αντιπρόεδρος, αρμόδια συνεδρίων και σεμιναρίων): Αναφέρθηκε στα        οργανωτικά θέματα και τον σχεδιασμό για την εξωστρεφή δραστηριότητα του νέου φορέα.

Η Έλενα Χ. (μέλος Δ.Σ., αρμόδια για τον τομέας ακαδημαϊκής έρευνας): Αναφέρθηκε για τους στόχους στην έρευνα του φορέα και τις συνεργατικές ομάδες ανά θεματική ενότητα που κινείται για να δημιουργηθούν.

Η Αναστασία Ε. (Μέλος του Δ.Σ., υπεύθυνη εσωτερικής διαχείρισης) και η Ελισάβετ Κ. (Μέλος του Δ.Σ., συνιδρύτρια του Φylis), συνυπεύθυνη του τομέα εσωτερικής διαχείρισης): Διατύπωσαν τις απόψεις για το εγχείρημα και τις ανάγκες για την διάρθρωση ομάδας που θα υποστηρίζει οργανωτικά και πρακτικά τους στόχους της συλλογικότητας, ώστε να είναι εφικτό να επιτυγχάνονται.

Η Μαριάννα Ν. (Αντιπρόεδρος, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, διαχείριση social media) και Φρειδερίκη Λ. (Μέλος Δ.Σ., στον ίδιο τομέα), Ειρήνη Β. (Μέλος Δ.Σ., γενικών καθηκόντων): Αναφέρθηκαν στην μαζική ανταπόκριση ανθρώπων που καταγράφεται για την ένταξη, συμμετοχή και σύνδεση με τον νέο φορέα. Είπαν ότι σύντομα θα προωθηθούν θέματα του φορέα με την υποστήριξη εκδηλώσεων.


Προσκεκλημένοι και «Σύμμαχοι»

Ο Αντώνης Κ. εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον φορέα «AUThors». Πρόκειται για αντίστοιχη ομάδα του ΑΠΘ με προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και μέλη ΔΕΠ που λειτουργεί ήδη. Όπως είπε είναι ομάδα «Ομπρέλα» για τα έμφυλα ζητήματα. Αυτή την εποχή – μεταξύ άλλων – τρέχει έναν διαγωνισμό συγγραφής για φεμινιστική και Queer λογοτεχνία. Ενημέρωσε ότι θα συνεργαστεί με την «Φylis» διότι θεωρεί ότι είναι αλληλοσυμπληρούμενες οργανώσεις, μιας και η «AUThors» δίνει βαρύτητα στον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό σκέλος δράσεων στο πεδίο των έμφυλων ζητημάτων.

Η Κ. Κουρούνη (Καθηγήτρια του πανεπιστημίου, μέλος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων ΑΠΘ): Με ενθουσιασμό καλωσόρισε την ίδρυση της συλλογικότητας από τις φοιτήτριες, ως μία παλιά φοιτήτρια, αλλά και ένα ενεργό μέλος του κινήματος για την Ισότητα των Φύλων.

Η Δ. Κογκίδου (Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος και Δημοτικής Εκπαίδευσης, επικεφαλής της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΑΠΘ): Εξέφρασε την μεγάλη της χαρά και υπερηφάνεια για την δημιουργία της συλλογικότητας «Φylis».
Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης, δηλαδή μετά την παρουσίαση του φορέα, εισηγήθηκε θέμα σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα, «από την κούνια,[…] έως την αγορά εργασίας». Παρουσίασε ερευνητική εργασία με παραδείγματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό για το πώς η αγορά προϊόντων και άλλες διαδικασίες οικοδομούν τα στερεότυπα και τον έμφυλο διαχωρισμό από την μικρή ηλικία των ατόμων και διαμορφώνουν τις απόψεις των ίδιων των παιδιών για τα έμφυλα ζητήματα, τον έμφυλο ρόλο τους και – υπό όρους – τις επαγγελματικές επιλογές τους.


Για το μέλλον

Σύντομα η «Φylis» θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των επόμενων δράσεων της. Όσοι/-ες επιθυμούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν, μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα της στο facebook την οποία παραθέτουμε εδώ: https://www.facebook.com/phylis.auth/

Advertisement