Η Κουντουρά έβαλε το θέμα σύστασης υπουργείου Ισότητας μέσω Ε.Ε.

Αίτημα προς τη Γερμανική Προεδρία: Αναγκαία η θέσπιση Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά ζήτησε να θεσπιστεί επίσημο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τα θέματα της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Την πρόταση κατάθεσε στην παρέμβασή της προς την Ομοσπονδιακή Υπουργό της Γερμανίας Φραντζίσκα Γκίφεϊ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου. Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Γερμανίδας υπουργού στον τομέα της Ισότητας για την προσεχή περίοδο, δεδομένου ότι η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρεία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τους προσεχείς έξι μήνες.
Τι ανακοίνωσε η κ. Κουντουρά
Ακολουθεί κείμενο από το δελτίο τύπου που εξέδωσε:«H Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε, για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησε συγκεκριμένα, ο θεσμός του άτυπου Συμβουλίου που σήμερα υφίσταται να αναβαθμιστεί, και με νέα σύνθεση να θεσπιστεί επίσημη σύνθεση του Συμβουλίου της ΕΕ με τη συμμετοχή των Υπουργών Κρατών της ΕΕ για την ισότητα των φύλων.
Επιπλέον, η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην ανάγκη η διάσταση του φύλου και των δικαιωμάτων των γυναικών να ενσωματώνεται συστηματικά στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και ειδικότερα να ενταχθεί σε όλες τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες που συνάπτει. «Οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών σε τρίτες χώρες», υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Χιλής και της ΕΕ περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά στην ΕΕ, ειδικό κεφάλαιο για την ισότητα των φύλων και το εμπόριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ Κουντουρά ζήτησε από τη Γερμανίδα Υπουργό να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, η ενδυνάμωση των γυναικών και ο πιθανός αντίκτυπος στις γυναίκες θα συνεκτιμώνται κατά τη διαπραγμάτευση νέων και την επανεξέταση υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών».
Στην Ελλάδα…
Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα τα καθήκοντα ευθύνης του τομέα Ισότητας Φύλων έχουν ανατεθεί δύο φορές μόνο σε επίπεδο Υφυπουργού στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Κατά την δεκαετία του 80’ είχε αναλάβει η Μαρία Κυπριωτάκη – Περράκη με επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως αυτό είχε γίνει πριν την αναδιάταξη των υπουργείων προκειμένου να αντιστοιχούν με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ήταν υφυπουργός Προεδρίας) και πριν να συσταθούν τα επίσημα και τα άτυπα συμβούλια υπουργών που διαδραματίζουν ρόλο στην χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών. Επιπλέον, οι ίδιες οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ σε επόμενες κυβερνήσεις υποβάθμισαν την σημαντική πρωτοβουλία της δεκαετίας του 80’ και αντί με πρόοδο να δημιουργήσουν Υπουργείο Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής – που θα πρέπει να είναι ο στόχος, ειδικά για χώρες στις οποίες ο τομέας της Ισότητας έχει μείνει πίσω – με οπισθοδρόμηση ανέθεταν τον τομέα στο «υπόλοιπα» καθήκοντα του/της εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών (που σπάνια τους έδινε σημασία, ακόμη και στην περίπτωση γυναίκας) και τις υποθέσεις προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας Γενικές Γραμματείς που ήταν αναγκασμένες να στήνονται έξω από το γραφείο του/της Υπουργού για να παρακαλέσουν για τα αυτονόητα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπήρχαν πρόοδοι, έστω και με αυτόν τον τρόπο, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά αυτό είχε να κάνει με την ατομική πολιτική δυνατότητα των προσωπικοτήτων των Γραμματέων και όχι με την θεσμική τους ισχύ. Βγαίνοντας δε στο εξωτερικό, δοκίμαζαν (και δοκιμάζουν) το «πικρό ποτήρι» της ανισότητας με τις υπουργούς άλλων χωρών στα προβαδίσματα, τις δυσκολίες στις διεθνείς συναντήσεις για την σύναψη δεσμών, και τις μεγάλες ελλείψεις στον υποστηρικτικό μηχανισμό για υψηλού επιπέδου διεθνείς συναντήσεις για να υπάρχουν αποτελέσματα και κέρδη για την χώρα.
Συνεπώς, στην συγχρονισμένη με την ευρωπαϊκή ένωση εποχή, υφυπουργός έχει διατελέσει μέχρι στιγμής η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάτι που έγινε με απόφαση του Αλ. Τσίπρα τον τελευταίο μόνο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ψηφίσθηκε ο Νόμος 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας που – όχι τυχαία -εκκρεμούσε για χρόνια (ενώ ήταν ήδη δουλεμένος από προσωπικότητες της επιστήμης και την ΓΓΙΦ). Είχε παρουσία, επαφές σε επίπεδο Υπουργών, και κατάθεσε προτάσεις πολιτικών σε δύο άτυπες ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής ως ομόλογος, αλλά και στην ετήσια διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ όπου κατάθεσε τα προβλήματα της χώρας (μεταναστευτικό κύμα και δικαιώματα γυναικών) και προτάσεις κοινών πολιτικών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Παρά αυτά, και η Μ. Χρυσοβελώνη δεν μπορούσε με την ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ να κάνουν προγραμματισμό για πολιτικές, δεν είχε δυνατότητα προϋπολογισμού, να υπογράψει δαπάνες ούτε για την αγορά συνδετήρων, ή π.χ. για να μπορεί να αξιοποιήσει σχέσεις με πολλές γυναικείες οργανώσεις που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και που δεινοπαθούν χωρίς υποστήριξη, δεν είχε καμία πρόσβαση στην οικογενειακή πολιτική που – παραδόξως – υλοποιούνταν από άλλο υπουργείο (Εργασίας). Με λίγα λόγια, δεν είχε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να δημιουργήσει υπουργείο και να έχει υπουργό για τον εξαιρετικά ευαίσθητο και σημαντικό τομέα της Ισότητας.
Τουλάχιστον, είναι παρήγορο που μία ευρωβουλευτής του κατέθεσε μία πρόταση που – αν γίνει σεβαστή – ίσως επιβληθεί από την Ε.Ε. η δημιουργία του εν λόγω θεσμού, τον οποίον παραδόξως διαθέτουν χώρες που είναι στην πρώτη κατηγορία στις πολιτικές Ισότητας στην Ευρώπη, αλλά δεν διαθέτει η Ελλάδα.
Απάντηση