Οι θεσμοί για την Ισότητα των Φύλων στην καραντίνα


Την περίοδο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συνεδριάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα Ισότητας, στις αντίστοιχες επιτροπές του ελληνικού (Ε.Μ.Ε.Ι.Ν.Δ.Α) και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (F.E.M.M).


Για τους αναγνώστες μας συγκεντρώσαμε εδώ τις μαγνητοσκοπήσεις και τις παραθέτουμε με σύνδεσμο στον τίτλο θέματος, προκειμένου, όσοι/ες το επιθυμούν να είναι ενημερωμένες/οι και συγχρονισμένες/οι.
Κάνετε «κλικ» στον τίτλο της αντίστοιχης συνεδρίασης για να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο.


Ενημέρωση στην Ελλάδα
Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Α. Συνεδριάσεις της Επιτροπής/Υποεπιτροπής
στην Ελληνική Βουλή


1. 04|06|20 Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θέμα: «Η προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων από το έγκλημα της Εμπορίας Ανθρώπων»

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσαν: ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών και η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

2. 22|05|20 Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητα Νεολαία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία στον καιρό του κορωνοϊού: Οι γυναικείες οργανώσεις καταθέτουν την εμπειρία τους».

Γυναικείες οργανώσεις συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι κυρίες: Μαρία Συρεγγέλα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και Θεοδοσία Ταντάρου – Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

3. 14|05|20  Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Θέμα: «Ζητήματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων εν μέσω της πανδημικής κρίσης».

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσε: ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.


4. 08|05|20  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητα Νεολαία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Θέμα:
«Αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας, στη διάρκεια της καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε η Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα.Β. Οι Συνεδριάσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων Γυναικών
και Ισότητας Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


1. 25|05|20 Τα θέματα της συνεδρίασης που συζητήθηκαν ήταν:
1.1 Η οπτική της Ισότητας στην κρίση του Κορωνοϊού και η μετά την κρίση περίοδο.
1.2 Συζήτηση και έκδοση ανακοίνωσης της Επιτροπής Ισότητας (κατόπιν εισηγήσεων και από άλλες σχετιζόμενες Επιτροπές, π.χ. Πολιτικών Δικαιωμάτων κλπ) για την «Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020-2025», όπως είχε ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια Επίτροπο Ισότητας στις 5|03|20.  
1.3 Κατάθεση παρέμβασης για την παράβαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας περί έμφυλων διακρίσεων από την Πολωνία, σε ότι αφορά τα θέματα Έμφυλης Ισότητας.
1.4 Ανταλλαγή απόψεων των μελών της Επιτροπής με την Επίτροπο Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Η. Dalli.
Δείτε την συζήτηση με «κλικ» στον τίτλο που ακολουθεί: FEMM 25|05|20 (Μόνο στα Αγγλικά).2. 15|05|20  Με αφορμή την διεθνή ημέρα, 17 Μαΐου, ενάντια στην ομοφυλοφιλοφοβία, τρανσφοβία και την αμφιφυλοφιλοφοβία, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέθεσαν στις 15|05 συνέντευξη με θέμα: «Ποιο το μέλλον για LGBTI ανθρώπους στην Ευρώπη;».

Την διαδικτυακή συνέντευξη παρέθεσαν οι: Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Fabio Castaldo (NI, IT), Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας Φύλων κ. Evelyn Regner (S&D, AT), και η Διευθύντρια του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.  Michael O’Flaherty.

Η τελευταία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασε τα βασικά ευρήματα ευρείας έρευνας της υπηρεσίας της σχετικά με το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε για να καταγράψει την κατάσταση της εν λόγω ομάδας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Η προηγούμενη τέτοιου είδους έρευνα είχε πραγματοποιηθεί πριν από επτά χρόνια.

Αναδεικνύονται ζητήματα διακρίσεων, εγκλημάτων λόγω έμφυλου μίσους, καθώς και οι κοινές και διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ανήκουν στις κατηγορίες της ομάδας. Καταγράφονται επίσης, τα διαφορετικά επίπεδα ποσοστώσεων για κάθε ένα από τα ζητήματα, που εμφανίζονται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η έρευνα συμπεριλαμβάνει αποτελέσματα και από την Σερβία και την π. Νοτιανατολική Γιουγκοσλαβία.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της έρευνας:


καθώς και το σχετικό βίντεο προώθησης:

Advertisement