Σεξιστικό βίντεο για καμπάνια από την Πολιτική Προστασία που αφορά στις πλατείες |Επικαιροποίηση άρθρουΜετά από περιστατικά βίας και αντιβίας σε πλατείες πόλεων, η Κυβέρνηση, δια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  κυκλοφόρησε νέο βίντεο που εκδιπλώνει καμπάνια με στόχο την αποτροπή να συγκεντρώνονται πολίτες σε πλατείες.


Στο βίντεο πρωταγωνιστεί σε μονόλογο ο γνωστός ηθοποιός, κ. Χρ. Λούλης. Προφανώς, με βάση κάποιο σενάριο που του δόθηκε, παρουσιάζεται ως κάποιος νέος που περιγράφει τα προβλήματά του εξαιτίας της αφέλειας και ανοησίας της συντρόφου του, η οποία – ο ίδιος μας λέει – ότι τάχα τον παρακινεί να συνωστίζονται ως ζευγάρι στις πλατείες για λόγους ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Δηλαδή παρουσιάζει την κοπέλα/γυναίκα σύντροφό του να αδιαφορεί για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, προκειμένου να περάσει εκείνη και ο φίλος της καλά. Την παρουσιάζει συνεπώς, εκτός από αφελή και ανόητη, και ως πολίτη με αντικοινωνική συμπεριφορά.


Το βίντεο έχει ξεκινήσει να προβάλλεται εντατικά από τα κανάλια και γενικά τα ΜΜΕ. Επισημαίνεται ότι είναι το δεύτερο της περιόδου αυτής που έχει φτιαχτεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που εμπεριέχει και αναπαραγάγει σεξιστικά στερεότυπα. Και δεν είναι μόνο τα βίντεο της επίσημης καμπάνιας που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα και αφορούν ως δράσεις, ειδικά τον κ. Χαρδαλιά, αλλά και «ρεπορτάζ» συγκεκριμένου είδους εκπομπών.

Προτείνουμε να αποσυρθεί αμέσως το σχετικό βίντεο. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να μεταδοθεί το μήνυμα της προσοχής στους πολίτες, χωρίς να γίνεται χρήση τέτοιων απαράδεκτων αφηγημάτων, ειδικά σε μία περίοδο που σημειώνεται ραγδαία έξαρση της βίας με θύματα γυναίκες. Τέτοια μηνύματα, ασφαλώς την ενθαρρύνουν.

Ελπίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής, αλλά και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και τα αρμόδια τμήματα των κομμάτων, θα κάνουν την παρέμβαση που απαιτείται πάραυτα.


———————————–———————————–
ΠΡΟΣΟΧΗ! | Επικαιροποίηση πληροφορίας
———————————————————————-

Αποσύρθηκε το σποτ με σεξιστικό περιεχόμενο της Γ.Γ.Π.Π.

Μετά από αντιδράσεις από πολλές γυναικείες οργανώσεις ανά την Ελλάδα, από τμήματα γυναικών κομμάτων και – σύμφωνα με πληροφορίες – από «συστάσεις» κυβερνητικών στελεχών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αντιδρώντας θετικά απέσυρε την Κυριακή 10/05 το μεσημέρι, το βίντεο που είχε διανείμει σε ΜΜΕ, που αφορούσε προσπάθεια καμπάνιας με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού σε πλατείες.
Η απόσυρση έγινε με την ανακοίνωση που ακολουθεί:


«Η Πολιτική Προστασία ενώνει, δεν θέλουμε να διχάζει

                                                                                        Αθήνα, 10 Μαΐου 2020

Δύο νέα σποτ άρχισαν να προβάλλονται στο πλαίσιο της καμπάνιας για την αντιμετώπιση του κορονοϊου. Το ένα από αυτά προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις και κριτική για σεξισμό. Επειδή η εντύπωση αυτή, όσο και αν μας αδικεί σε σχέση με τις προθέσεις μας, δεν θέλουμε να υπάρχει ούτε ως υπόνοια, το αποσύρουμε. Ο στόχος της καμπάνιας μας ήταν και είναι να ευαισθητοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας. Οταν ένα σποτ αντί να ενώσει μπορεί και να διχάζει προφανώς δεν υπηρετεί το σκοπό του. Η καμπάνια θα συνεχιστεί με το άλλο σποτ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς, τον Χρήστο Λούλη και την Κατερίνα Λέχου για την ευγενική τους προσφορά».

Advertisement