Ε.Ε. 18.02.20 σημαντικές συνεδριάσεις Επιτροπής FEMM | Προϋπολογισμός – Δίκτυο – Trafficking

Στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM) της 18/02 είχε προγραμματισθεί διάλογος με την Επίτροπο γυναικείων θεμάτων Έλ. Ντάλι (Μάλτα), αλλά ματαιώθηκε και θα γίνει στις 26/03. Έτσι, συζητήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για πολιτικές Ισότητας Φύλων του 2021 και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως παρατίθενται στη συνέχεια:

1. Για τον προϋπολογισμό
Ισότητας του 2021

Ο Ρόμπερτ Μπιεντρόν (Biedroń Robert/Αριστερά/Πολωνία), μέλος της Επιτροπής, είχε καταθέσει γνωμοδότηση επί της οποίας έγινε η συζήτηση (βλέπε με «κλικ» εδώ).


Ο Πρέντραγκ Φρεντ Μάτιτς (Predrag Fred Matic/Σοσιαλδημοκράτης/Κροατία) διάβασε εκ μέρους του πρώτου (λόγω έκτακτης απουσίας) μήνυμα και παρευρέθηκε για να ακούσει προτάσεις. Στο μήνυμα του ο Ρ. Μπιετρόν επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να δοθούν επιπλέον χρήματα για την στήριξη της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Στην αίθουσα μόνο η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, Μόνικα Βάνα (Monica Vana/Πράσινοι/Αυστρία), πήρε τον λόγο και είπε: Για πρώτη φορά κλήθηκαν οι Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (όπως η FEMM) να καταθέσουν απόψεις για τις κατευθυντήριες γραμμές πριν ο προϋπολογισμός κλείσει. Το κόμμα θα καταθέσει προτάσεις για τροπολογίες όπως:
– για την προσαρμογή της έμφυλης διάστασης σε όλες τις δαπάνες της Ε.Ε.
– την μέριμνα για χρηματοδοτήσεις για την Ισότητα των Φύλων σε άλλα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για το 2020
– καθώς και για την υποχρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η πρόεδρος της FEMM, Έβελιν Ρέγκνερ (Evelyn Regner/Σοσιαλδημοκράτης/Αυστρία), ενημέρωσε ότι τροπολογίες θα κατατίθεντο από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων του Ε.Κ. που μετέχουν στην Επιτροπή μέχρι τις 20/02.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ψηφοφορίες για θέματα που είχαν απασχολήσει την Επιτροπή σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

2. Πρώτη συνάντηση του Δικτύου
Gender Mainstreaming της E.E.

Σε δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής που ακολούθησε την ίδια ημέρα (18/02) πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Δικτύου των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν χρεωθεί την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, στην νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως διαμορφώθηκε από τις τελευταίες ευρωεκλογές. Το Δίκτυο αποτελείται από ευρωβουλευτές μέλη όλων των Επιτροπών του Κοινοβουλίου και από εκπροσώπους Προέδρους αυτών, υπό την προεδρία της επικεφαλής της Επιτροπής FEMM  Έβελιν Ρέγκνερ (Evelyn Regner/Σοσιαλδημοκράτες/Αυστρία). Σε αυτήν την πρώτη συνάντηση του Δικτύου, τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μ. Σασσόλι (David Maria Sassoli/Σοσιαλιστές-Δημοκράτες/Ιταλία). Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της πρότασης για τον προϋπολογισμό του 2021 στον τομέα της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου για την Ευρωπαϊκή Ένωση που υιοθετήθηκε στις 4/12/19. Τα μέλη του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα συμπεράσματα από την διαβούλευση που έχει γίνει επάνω στο θέμα της νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων της Ε.Ε., τα οποία παρουσίασε η Ιρένα Μούζοβα (Irena Moozova, Δ/ντρια Ισότητας και Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, της γενικής διεύθυνσης δικαιοσύνης και καταναλωτών της Ε.Ε).

3. Ημερίδα για το Trafficking FEMM και LIBE

Κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής toy E.K. FEMM και LIBE (κοινωνικές ελευθερίες/δικαιοσύνη/οικογενειακές υποθέσεις) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε ημερίδα που περιλάμβανε την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών για το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων:

H Σύλβια Γουάλπυ (S. Walby, καθηγήτρια κοινωνιολογίας, διευθύντρια ερευνητικού κέντρου για την βία και την κοινωνία του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) μίλησε για την θεματική: «Η διάσταση του φύλλου στην Εμπορία Ανθρώπων»:
Ενημέρωσε ότι:

– To 75% στην εμπορία ανθρώπων αφορά σε γυναίκες. Στην σεξουαλική εκμετάλλευση το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%. Όταν μιλάμε για εργατική εκμετάλλευση το ποσοστό ανέρχεται στο 70%. Παίζει ρόλο λοιπόν το είδος της εκμετάλλευσης για να προσδιορίσουμε την συμμετοχή του φύλου.
– Έχει σημασία το πόσα γνωρίζουν οι διωκτικές αρχές για την έμφυλη διάσταση, ώστε να αντιμετωπισθεί καλύτερα το πρόβλημα. Έχει εντοπιστεί ότι τα κορίτσια διστάζουν να καταγγείλουν, εξαιτίας της αποθάρρυνσης ή της διαπόμπευσης που πιστεύουν ότι θα έχουν από τις αστυνομικές αρχές.
– Έχει μεγαλύτερη σημασία η πρόληψη για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, παρά η καταστολή.
– Η νομοθετική προσέγγιση του θέματος πρέπει να γίνει πολύ περισσότερο αναλυτική, με έμφαση στην οικονομική αλυσίδα του εγκλήματος. Δηλαδή, να ορίσουμε ξανά τι πρέπει να ποινικοποιείται και τι όχι, ώστε το αποτέλεσμα να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ζήτηση σεξουαλικών υπηρεσιών.
– Η Ε.Ε. είναι ανάγκη να αποκτήσει ενιαίους, πλην προσαρμοσμένους σε κάθε κράτος τρόπους καταγραφής του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να έχουμε καλύτερα και πιο πειστικά στοιχεία, για να μπορούμε να δρομολογήσουμε κατάλληλες πολιτικές.

Περισσότερα για την τοποθέτησή της μπορεί ο αναγνώστης να βρει κάνοντας «κλικ» στον σύνδεσμο που ακολουθεί: «κλικ» εδώ


Η Σούση Χάγκεμαν (S. Hageman, ερευνήτρια στην εμπορία ανθρώπων και την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εθνική εισηγήτρια της Ολλανδίας για τα ίδια θέματα): Παρουσίασε πίνακες από ενδεικτικές έρευνες στις Κάτω Χώρες για το εμπόριο ανθρώπων. Το σοβαρό στοιχείο που ανέδειξε ήταν ότι οι ερευνητές εντόπισαν 5.000 – 7.000 θύματα κάθε χρόνο, ενώ οι αρχές είχαν αρχεία για περίπου 700 θύματα κάθε χρόνο. Συνεπώς, από την μία μεριά καταδεικνύεται πως η έρευνα πηγαίνει καλά γιατί εντοπίζει με λεπτομέρειες το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να είναι κανείς χαρούμενος με το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.
Επιπλέον, εστίασε στην διόγκωση του προβλήματος από το μεταναστευτικό κύμα, ενώ αναφέρθηκε σε ειδικές ομάδες ατόμων που συχνότερα εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ, οι τσιγγάνοι, οι χρήστες ναρκωτικών.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πληθώρα ανηλίκων που πέφτουν θύματα της Εμπορίας Ανθρώπων.

Περισσότερα για την τοποθέτησή της μπορεί ο αναγνώστης να βρει κάνοντας «κλικ» στον σύνδεσμο που ακολουθεί: «κλικ» εδώ


Λουκρέσια Ρούμπιο Γρουντέλ (Διευθύντρια του Ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Φλωρεντία) μίλησε για την θεματική: «Διάσταση του φύλου στις πολιτικές της Ε.Ε. ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων».
Στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι: Από την δεκαετία του 90΄ ξεκίνησαν οι πολιτικές αντιτράφικινγκ στην Ε.Ε.
Το 2011 ως επιστέγασμα εκδόθηκε η Οδηγία της Ε.Ε. για το τράφικινγκ.
Το θέμα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ασφάλειας, χωρίς να εστιάζουμε στην διάσταση του φύλου. Το ότι οι γυναίκες θύματα είναι διαφορετικής εθνικότητας σε κάθε χώρα λειτουργεί αρνητικά για να εξεταστεί το πρόβλημα στην έμφυλη του διάσταση. 
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουμε ότι η απαγόρευση της πορνείας οδηγεί στην μείωση της ζήτησης ή ότι η νομιμοποίηση συμφέρει καλύτερα.


Περισσότερα για την τοποθέτησή της μπορεί ο αναγνώστης να βρει κάνοντας «κλικ» στον σύνδεσμο που ακολουθεί: «κλικ» εδώ


Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (J.F.Lopez Aguilar, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ε.Κ., Ισπανία, Εισηγητής Επιτροπής Libe [κοινωνικές ελευθερίες/δικαιοσύνη/οικογενειακές υποθέσεις]): στην τοποθέτησή του είπε ότι η έρευνα είναι το καλύτερο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως το τράφικινγκ και τα θύματά του. Θύμισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις χώρες μέλη, κάτι που δεν γίνεται. Επίσης, είπε ότι χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές για τις ειδικές κατηγορίες θυμάτων (νέα κορίτσια, ΛΟΑΤΚΙ κλπ).
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί το τράφικινγκ στις μεταναστευτικές ροές, γιατί από εκεί τα κυκλώματα βρίσκουν νέα θύματα.
Τέλος, εστίασε στην ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες από την νομοθεσία των κρατών μελών στους «χρήστες» των «υπηρεσιών» που παρέχουν τα θύματα του τράφικινγκ.   

Μαρία Σοράγια Ροντρίγκες Ράμος (M.S.Rodrigues Ramos, Ανανεώστε την Ευρώπη, Ισπανία, Εισηγήτρια Επιτροπής Femm): στην δική της τοποθέτηση είπε ότι το φαινόμενο του τράφικινγκ είναι συγκεκριμένα και γνωστά. Εστίασε στην σεξουαλική εκμετάλλευση νέων γυναικών που αποτελεί το 90% των θυμάτων σεξουαλικού τράφικινγκ. Στην διακίνηση με σκοπό την εκμετάλλευση για την εργασία το 65% και πάλι αφορά γυναίκες. Άρα, η οπτική του φύλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιβεβλημένη, ανέφερε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ατιμωρησία των εγκληματιών που μετέχουν στα κυκλώματα.
Συνεπώς, όπως είπε, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι πολιτικές στη διασυνοριακή συνεργασία των αρχών, στην δικαιοσύνη των χωρών μελών και την εδραίωση ενός έγκυρου πλαισίου συλλογής των πραγματικών στοιχείων της διάστασης του προβλήματος στην Ευρώπη, διότι δεν υπάρχει τέτοιο.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις ευρωβουλευτών μελών των δύο επιτροπών.

Ρεπορτάζ: Κ. Δραγάτης