Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δύο μεγάλα θέματα για την Ισότητα των Φύλων στην συνεδρίαση της 12|02|20

Α. Κατάθεση Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επίτροπος για θέματα Ισότητας Φύλων Έλενα Ντάλλι (Helena Dalli/Μάλτα) ήταν εισηγήτρια ενός σχεδίου των πολιτικών που θα εφαρμόσει στην πενταετή προσεχή θητεία της η ίδια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula Gertrud von der Leyen/Γερμανία). Μέσα στο έτος θα εισηγηθεί την Στρατηγική αυτή για να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Κατά την συζήτηση αυτού του θέματος έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό με ικανοποίηση το γεγονός ότι η νέα Επιτροπή υπόσχεται μία συνολική νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, αφού παρά την σποραδικότητα επιμέρους πολιτικών, έχει περάσει καιρός αφότου η Ε.Ε. είχε ένα συνολικό πλάνο πολιτικών για τον εν λόγω τομέα. Την αντίθεσή τους εξέθεσαν εκπρόσωποι συντηρητικών και εθνικοκεντρικών ομάδων.

 

Country, group, (bio)Στην συζήτηση πραγματοποίησαν παρέμβαση δύο ελληνικές φωνές: η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, και ο ευρωβουλευτής Κύπρου του Δημοκρατικού Συναγερμού  Λευτέρης Χριστοφόρου.

Η πρώτη κατέθεσε ξεκάθαρη και περιεκτική θέση για την επιβολή με νομικά μέτρα των κρίσιμων θεμάτων για την πρακτική εφαρμογή της Ισότητας στις χώρες – μέλη, που θα πρέπει τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να εγκρίνουν. Η ουσία της τοποθέτησης του δεύτερου (δλδ του Κύπριου) ομιλητή ήταν η ίδια (δείτε βίντεο στο τέλος του κειμένου). 

 



Β. Οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
για της προτεραιότητες της Ισότητας Φύλων παγκοσμίως

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Ενόψει της 64ης συνεδρίασης της Επιτροπής του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεδρίασε στις 12|02 πραγματοποίησε και μία δεύτερη συζήτηση για να καθορίσει τις προτεραιότητες για το ζήτημα της Ισότητας των Φύλων, καθώς και για να υπενθυμίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της την υποχρέωση να προωθήσει με δυναμική μέτρα ενάντια σε όσα υπονομεύουν τα δικαιώματα των γυναικών. Σε αυτό το θέμα διατυπώθηκαν πολλές απόψεις, ενώ καταγράφηκε κριτική στην Ε.Ε. Κατατέθηκαν διαφορετικά ψηφίσματα, ένα από το δημοκρατικό φάσμα κομμάτων και ένα ακόμη από την ομάδα ECR (εθνικιστική δεξιά). Κατά την συζήτηση αυτή ακούστηκε μόνο μία ελληνική φωνή, της ευρωβουλευτή Γαλλίας του κόμματος La République en marche  Χρυσούλας Ζαχαροπούλου.  

Στις 13|02 εκδόθηκε από το Ε.Κ. η ανακοίνωση που ακολουθεί:

—————————————————
«Πριν από την 64η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών (UNCSW64) που θα γίνει στη Νέα Υόρκη το Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε τις προτεραιότητές του την Πέμπτη 13/2.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 463 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 50 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλοί από τους στόχους που είχαν αναγνωριστεί στην Διακήρυξη του Πεκίνου και την Πλατφόρμα Δράσης πριν από 25 χρόνια, εξακολουθούν να ισχύουν (ανεκπλήρωτοι) σήμερα.

Καλούν το Συμβούλιο (της Ε.Ε.) να διασφαλίσει μια ενιαία θέση της Ε.Ε. και να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της αντίδρασης κατά της ισότητας των φύλων και όλων των μέτρων που υπονομεύουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Καθορίζοντας τις προτεραιότητές για την προσεχή σύνοδο του UNCSW το Μάρτιο, οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενδυνάμωσης των γυναικών:

 • μεγαλύτερη ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας,
 • μεγαλύτερη υποστήριξη ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας,
 • μείωση του έμφυλου χάσματος εις βάρος των γυναικών στους μισθούς (16%) και στις συντάξεις (37%),
 • να ευνοηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι φροντίδες του σπιτιού και της οικογένειας να διαμοιράζονται ισότιμα,
 • να προωθηθεί η εκπαίδευση των κοριτσιών και να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις σταδιοδρομίες STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά),
 • προώθηση ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και
 • να απεμπλακεί η οδηγία «Γυναίκες στα Συμβούλια».


Για να ενισχυθεί η προστασία των γυναικών, η Ε.Ε. πρέπει:

 • να ολοκληρώσει επειγόντως την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,
 • να διαθέσει επαρκείς πόρους για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και για την προστασία των θυμάτων, και
 • να προστατεύουν και προωθηθούν τα δικαιώματα των ομάδων που υφίστανται πολλαπλές και διατομεακές μορφές διακρίσεων, π.χ. γυναίκες με αναπηρίες, γυναίκες με διαφορετικό χρώμα δέρματος, μετανάστριες και LGBTIQ άτομα.

Η ΕΕ πρέπει να δράσει σε παγκόσμιο επίπεδο για:

 • την προώθηση και υποστήριξη της ενσωμάτωσης ενός ειδικού κεφαλαίου για το φύλο σε όλες τις μελλοντικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες της ΕΕ,
 • την καταδίκη του κανόνα «παγκόσμια φίμωση» που εφαρμόζουν οι Η.Π.Α, με βάση τον οποίο περικόπτονται οι χρηματοδοτήσεις τους σε διεθνείς οργανισμούς, εάν παρέχουν υπηρεσίες αμβλώσεων ή ασκούν πίεση για να παρέχονται τέτοιες,
 • την σημαντική υποστήριξη της χρηματοδότησης για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα και
 • την προώθηση της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στη δράση για το κλίμα, στη διατήρηση της ειρήνης, στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης και στη διαδικασία διαμεσολάβησης».

Η συνεδρίαση σε βίντεο

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο τις τοποθετήσεις των αρμόδιων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων και των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τοποθετήθηκαν στα δύο θέματα που αφορούν την Ισότητα των Φύλων κάνοντας «κλικ» στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
Συνεδρίαση της 12|02|20 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δύο θέματα της Ισότητας των Φύλων

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολούθως παραθέτουμε σημαντικά χρονικά στιγμιότυπα της συζήτησης, διότι το βίντεο αφορά το σύνολο της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12|02|20 που ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί και τελείωσε 21:00 το βράδυ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Α) Από 16:14:14 έως 17:35:39 διεξάγεται η συζήτηση για την Στρατηγική Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Α1) Από 16:59:20 έως 16:59:57 τοποθετείται η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ομάδα ΕΑΑ/GUE του E.K.) Έλενα Κουντουρά για το θέμα.

Α2) Από 17:26:22 έως 17:27:15 τοποθετείται ο ευρωβουλευτής Κύπρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ομάδα ΕΛΚ του E.K.)  Λευτέρης Χριστοφόρου για το θέμα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ
Β) Από 17:36:05 έως 18:33:15 διεξάγεται η συζήτηση για προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει UNCSW64.

Β1) Από 18:09:34 έως 18:11:00 τοποθετείται η ευρωβουλευτής Γαλλίας του κόμματος La République en marche (ομάδα Renew/Ανανέωση του E.K.) Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για το θέμα.

Advertisement