Ε.Μ.Ε.Ι.Ν.Δ.Α. ΒΟΥΛΗ | 2η συνεδρίαση: Γυναικεία Εργασία

Το θέμα είναι αληθινές, νέες πολιτικές, αληθινά νέα προγράμματα εργασίας και επιχειρηματικότητας για γυναίκες


Στην δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 04|02|20 παρευρέθηκε ο Διοικητικής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης με σκοπό να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του οργανισμού για την «γυναικεία απασχόληση», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σ. Βούλτεψη.

Παρευρέθηκαν: η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, κ. Μ. Συρεγγέλα η οποία έκανε και μικρές παρεμβάσεις, οι κ.κ. Ίρις Πολύζου και Λ. Βλαβιανός συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών (σ.σ.: ανήκει στην αρμοδιότητα του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Α. Σκέρτσο).

Η Πρόεδρος έθεσε τα ερωτήματα: α) της εναρμόνισης οικογενειακού και εργασιακού βίου, καθώς και β) του θέματος της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή κατά πόσο οι σχεδιασμοί του οργανισμού περιλαμβάνουν αυτά τα θέματα.

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ

Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ


– Στόχος του ΟΑΕΔ είναι η ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες, αφού η βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αποδεδειγμένο από σχετικές μελέτες (εγχώριες και του εξωτερικού) ότι θα ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία.
– Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μεγάλες έμφυλες ανισότητες εις βάρος των γυναικών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εργασία στην Ελλάδα.

Οι ίδιες διαπιστώσεις [σ.σ.: ξανά]:

– Στην τελευταία μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) που ονομάζεται «Δείκτης Ισότητας των Φύλων», η Ελλάδα και την Ουγγαρία κατέγραψαν την χαμηλότερη βαθμολογία και ως προς το ζήτημα της ανισότητας στην εργασία.

– Το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum σε πρόσφατη μελέτη του για την ανισότητα των φύλων στην εργασία καταγράφει την Ελλάδα στην 84η θέση μεταξύ των χωρών όλου του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομάδα των χωρών της δυτικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής βρίσκεται πιο πάνω μόνο από την Μάλτα και την Κύπρο.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποτελούν το 63% του πληθυσμού των καταγεγραμμένων ανέργων. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών επί του γενικού πληθυσμού που δύναται να εργαστεί ανέρχεται στο 20%, ενώ το αντίστοιχο των ανδρών καταγράφεται στο 13%.
Τα δύο τρίτα (2/3) των ανέργων στην Ελλάδα είναι γυναίκες.
Το 39% των γυναικών ανέργων είναι ηλικίας 30 – 44 ετών,
το 25% είναι ηλικίας 45 – 54 ετών
και το 17% είναι ηλικίας 55 – 64 ετών.
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 16% των άνεργων γυναικών είναι κάτοχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι άνδρες άνεργοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται στο 11%.
Μόλις το 11% των άνεργων γυναικών είναι κάτοχοι μόνο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι άνδρες καταγράφουν ποσοστό 36% στον ίδιο δείκτη.
Οι μισές άνεργες γυναίκες έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
– Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων για την υποστήριξη από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ έναρξης δραστηριοτήτων για αυταπασχόληση ανέργων που αφορούσε τις ηλικίες από 18 έως 65 ετών. Κατατέθηκαν 13.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι μισές αφορούν γυναίκες. Σε ένα άλλο πρόγραμμα που αφορά την επιδότηση δεύτερης ευκαιρίας για άνεργους/-ες πρώην αυτοαποσχολούμενους/-ες (που δεν έχει κλείσει ακόμη η περίοδος αιτήσεων) η συμμετοχή των γυναικών καταγράφεται στο 36%.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε όλα τα προγράμματα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ κατά το παρελθόν δεν προβλεπόταν ως έδρα της επιδοτούμενης επιχείρησης να είναι το σπίτι του ωφελούμενου/-ης. Προβλεπόταν/-εται όμως εξαίρεση: υπό την προϋπόθεση η ωφελούμενη να είναι μητέρα ανήλικου κάτω των έξι ετών ή να έχει στην φροντίδα της συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού με αναπηρία άνω του 80%. [σ.σ.: κατά την γνώμη μας, αυτή η «πριμοδότηση» δεν είναι θετική, διότι δημιουργεί κινδύνους παγίωσης στερεοτυπικών μονομερών οικογενειακών ευθυνών που δεν συμβάλουν στην άμβλυνση των έμφυλων διακρίσεων. Η πριμοδότηση θέλει πάντα πιο βαθιά μελέτη, ώστε, να αντιμετωπίζει την υπαρκτή διαφορά που είναι εις βάρος των γυναικών μεν, αλλά χωρίς να δημιουργεί επιπτώσεις, όπως η υποχρέωση προσχολικής μέριμνας μόνο από γυναίκες ή η φροντίδα αναπήρων συγγενών δε].   

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σε συνεργασία με την ΓΓΟΠΙΦ διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο που πέρασε ημερίδα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Από τις συζητήσεις σε εκείνη την ημερίδα και με αξιοποίηση στοιχείων από έρευνα της ICAP που κατέγραψε στοιχεία από όσα αντιμετώπισαν γυναίκες που κατόρθωσαν να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας στις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκαν οι στοχεύσεις του ΟΑΕΔ για την προσεχή περίοδο επάνω στο θέμα της προώθησης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Ήδη έχει ανακοινωθεί πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προϋπολογισμού 43 εκ. ευρώ για νέους/-ες ανέργους 18 έως 29 ετών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην επιχειρηματικότητα και να κάνουν τις ιδέες τους παραγωγικές και επικερδείς μονάδες.
Θα δίνεται συμβουλευτική, εκπαίδευση, υπηρεσίες για ωρίμανση ιδεών και άλλες παροχές υποβοήθησης. Το 60% των ωφελούμενων θα είναι γυναίκες [σ.σ.: με λίγα λόγια θα πριμοδοτηθούν οι γυναίκες κατά 10% στις θέσεις στο πρόγραμμα]

Παρεμβάσεις και αντιδράσεις

Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του ΟΑΕΔ, τοποθετήθηκαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Παραθέτουμε την κοινή δήλωση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιοποιήθηκε μετά την συνεδρίαση [σ.σ.: Επισημαίνουμε ότι οι κ.κ.: Αγαθοπούλου, Τζούφη και Χρηστίδου έκαναν και άλλες επισημάνσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην δήλωσή τους που παρατίθεται, που μπορούν όσες/-οι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από το βίντεο της συνεδρίασης, ο σύνδεσμος του οποίου αναφέρεται στο τέλος του κειμένου. Όμως επιλέξαμε να παραθέσουμε το κείμενο της δήλωσής τους, διότι δεν περιλαμβάνεται στο βίντεο].

«Κοινή Δήλωση Ειρήνης Αγαθοπούλου, Μερόπης Τζούφη και Ραλλία Χρηστίδου:
Κυνικός και … «ωραίος» ο Διοικητής του ΟΑΕΔ στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής

Ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης, ήταν καλεσμένος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, προκειμένου να παρουσιάσει τις πολιτικές του Οργανισμού για την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των νέων ανέργων.

Ο κ. Πρωτοψάλτης ακολούθησε τη γενική στρατηγική της κυβέρνησης «τρώμε από τα έτοιμα», αφού παρουσίασε στην Επιτροπή το πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα με έμφαση στις γυναίκες, το οποίο η προηγούμενη διοίκηση είχε σχεδιάσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα καινοτόμο, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, αλλά και την εργασία, τα οποία συνέβαλλαν στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής, Ε. Αγαθοπούλου, Μ. Τζούφη και Ρ. Χρηστίδου, επικρότησαν το γεγονός ότι η νέα διοίκηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, τουλάχιστον όσον αφορά τις πολιτικές για την ισότητα και για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Στηλίτευσαν όμως το γεγονός ότι προγράμματα υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο για τον δημόσιο τομέα όσο και για τον ΟΑΕΔ, αλλά και για τους ίδιους τους ωφελούμενους, όπως αυτό της απασχόλησης 5500 ανέργων πτυχιούχων σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς δεν θα ανανεωθούν.

Η απάντηση του κ. Πρωτοψάλτη ήταν ιδιαίτερα κυνική. Αφού τόνισε ότι περί αυτού έχει ήδη τοποθετηθεί ο Υπουργός, δήλωσε: «όπως όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα των πτυχιούχων είχε μια συγκεκριμένη διάρκεια και η προηγούμενη Διοίκηση, όταν το ανακοίνωσε είπε, ότι θα είναι δωδεκάμηνο. Αυτό το δωδεκάμηνο τώρα τελειώνει μέσα στο Φεβρουάριο. Σε όλα μας τα προγράμματα συμβαίνει αυτό, δεν φτιάχνει προγράμματα αιώνια ή αορίστου χρόνου ο ΟΑΕΔ, όλα έχουν αρχή και τέλος». Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς θα κάνουμε προγράμματα πτυχιούχων, τα σχεδιάζουμε, αλλά θα είναι στον ιδιωτικό τομέα. Όταν τελειώσει το πρόγραμμα στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να σε απορροφήσει η επιχείρηση, και αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος. Ο σκοπός του προγράμματος απασχόλησης είναι ότι επιδοτώ μια νέα θέση εργασίας και στο τέλος προγράμματος η επιχείρηση κρατάει τον εργαζόμενο, γίνεται μόνιμη η θέση.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο δημόσιο και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλη αύξηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε θέσεις του δημοσίου και μείωση σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά η απορρόφηση, που είναι και ο σκοπός του προγράμματος απασχόλησης, δεν μπορεί να γίνει σε πρόγραμμα, που είναι στο δημόσιο τομέα».

Είναι φανερή η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στον ιδιωτικό τομέα και η απαξίωση του δημοσίου, φαίνεται από τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και από την υποστελέχωσή τους. Όμως, είναι καθήκον μας να υπενθυμίσουμε στη σημερινή Κυβέρνηση ότι μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια η ρήτρα προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο είναι 1:1, οπότε εάν ήθελε να μπορούσε να προγραμματίσει προσλήψεις προσωπικού και στο δημόσιο!

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τη γενική παρατήρηση των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανάκληση ή ο περιορισμός πολλών κοινωνικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν άμεση στόχευση στο παιδί και την οικογένεια, πλήττουν έμμεσα την απασχόληση και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ΟΕΑΔ, ως μοναδικό, κατά βάση, πυλώνα κοινωνικών πολιτικών στη χώρα μας».ΚΚΕ: Η βουλευτής κ. Λ. Κανέλλη άσκησε κριτική σε όσα ακούστηκαν. Ξεκαθάρισε ότι η κριτική της δεν αφορούσε τα πρόσωπα που παρευρέθηκαν για ενημέρωση και κατέχουν σε αυτήν την κυβερνητική θητεία τις κρίσιμες θέσεις (ΟΑΕΔ, ΓΓΟΠΙΦ), αλλά στο αστικό πολιτικο-οικονομικό σύστημα που παράγει εγγενώς την ανισότητα. Ακόμη και ενάντια στα ευρήματα που ανακαλύπτει και καταγράφει το ίδιο για την κερδοφορία. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε μελέτες οικονομικών οργανισμών που έχουν διαπιστώσει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την εργασία και που εντούτοις, δεν ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη επιχορήγησή και γενικότερη υποστήριξή τους.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της διαφήμισης που αναπαράγει συνεχώς και επί δεκαετίες στερεότυπα ανισότητας, ενώ στην συνέχεια υπεισήλθε σε θέματα του ΟΑΕΔ, όπως το πως προβάλλονται τα προγράμματα για να συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, αλλά και το είδος των προγραμμάτων. Δηλαδή έθιξε το ζήτημα ότι τα προγράμματα είναι λιγότερα και με λιγότερα χρήματα, ενώ ποτέ δεν υπήρξαν εξειδικευμένα προγράμματα και πολιτικές μέσα στα εργοστάσια, μέσα στις εταιρείες για να κατοχυρώσουν την ίση αμοιβή για ίση εργασία κλπ.
«Ένα σεμινάριο εδώ και ένα σεμινάριο» δεν μπορούν να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα ανισότητας, τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας για της γυναίκες κατά την περίοδο της κρίσης, αφού τα ωράρια εργασίας έχουν σιωπηρώς επεκταθεί και μάλιστα, την ίδια στιγμή δεν έχουν επεκταθεί οι υπηρεσίες υποστήριξης, όπως παιδικοί σταθμοί και κέντρα φύλαξης παιδιών.
«Πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή» στην επιτροπή αυτή. Το να συζητάμε και να πράττουμε επιφανειακά, δεν αξίζει τον κόπο.
«Να δώσετε τα λεφτά για να κάνετε σεμινάρια σε άντρες διευθυντές και προέδρους. Να τους εξηγείτε ότι είναι βλάκες που δεν προσλαμβάνουν και γυναίκες διότι θα τους απέφερε περισσότερα κέρδη, αν μη τι άλλο…» είπε χαρακτηριστικά.


ΝΔ: Η βουλευτής κ. Α. Ευθυμίου δήλωσε ικανοποιημένη από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν. Αναφέρθηκε στις προσωπικές τις εμπειρίες δυσκολιών ως εργαζόμενη και μητέρα, και υπέβαλε παρατηρήσεις και ερωτήματα για ειδικά θέματα και τις προβλέψεις που υπάρχουν για σχετικές πολιτικές, και ειδικότερα, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και για τα επιδόματα για αυτοαπασχολούμενες και το αν θα συμπεριληφθούν σε αυτά οι γυναίκες δικηγόροι και οι γιατροί.
Η βουλευτής κ. Χρ. Αλεξοπούλου κατάθεσε την ανησυχία της για το αν υπάρχουν πολιτικές για τις «ανισότητες μεταξύ γυναικών», όπως τις όρισε: α) το ότι οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν παίρνουν άδεια για να κυοφορήσουν, όπως του δημοσίου, β) ότι σε γυναίκες σε διαδικασία αναδοχής δεν έχουν ούτε καν άδειες για να υποστηρίξουν τις ανάγκες των παιδιών τους.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Με την ευκαιρία παρουσίας του Προέδρου του ΟΑΕΔ, η βουλευτής κ. Α. Αλεξοπούλου παρέθεσε στοιχεία που είχε συλλέξει για την ανισότητα που επικρατεί στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με τους άνδρες. Κατάθεσε προτάσεις:
– φιλικό και ευέλικτο περιβάλλον για ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με απλούστευση των διαδικασιών
– να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στην έρευνα και τεχνολογία
– να στηριχθούν οι υφιστάμενες γυναικείες επιχειρήσεις
– να απλουστευθεί η γραφειοκρατία
– να γίνει διαφημιστική εκστρατεία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.ΜΕΡΑ 25: Η βουλευτής κ. Α. Αδαμοπούλου αναγνώρισε ότι τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα για την γυναικεία εργασία. Ωστόσο, επισήμανε ότι η εργατική νομοθεσία έχει σημαντικές ελλείψεις. Αναφέρθηκε σε θετικά παραδείγματα καλών πρακτικών από άλλες χώρες της Ευρώπης που βοήθησαν γυναίκες για να εργαστούν και να διακριθούν. Έθεσε το θέμα της ανάγκης υποστήριξης γυναικών ΑμεΑ και ηλικιωμένων προκειμένου να μπορούν να εργαστούν, αλλά και για όλες τις άλλες ειδικές κατηγορίες που είχαν ακουστεί από άλλες ομιλήτριες (μονογονεϊκές κ.α.).

Δευτερομιλία Προέδρου ΟΑΕΔ

– «Έγιναν πολλά βήματα θετικά στον ΟΑΕΔ από το 2012 έως σήμερα». Συνεπώς, αναγνώρισε την προηγούμενη θητεία της Προέδρου του οργανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραμεσίνη.
– Σημείωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στα προγράμματα του ΟΑΕΔ στο οποίο δεν είχε δοθεί σημασία, που είναι η αξιολόγησή τους. Δηλαδή, που βοηθούν και που δεν βοηθούν, για να βελτιωθούν. Εκεί είπε ότι θα εστιάσει στην δική του θητεία.
– Ξεκαθάρισε ότι η ποσόστωση στην συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα υπέρ των γυναικών για το οποίο ενημέρωσε, ήταν δική του πρωτοβουλία που προστέθηκε. Δεν υπήρχε στον σχεδιασμό του προγράμματος, όπως είχε προετοιμασθεί στην θητεία της προηγούμενης διοίκησης.
– Είπε ότι βλέπει θετικά να μην δίνεται το φύλο στα βιογραφικά που παρέχονται από τον ΟΑΕΔ για προσλήψεις στις εταιρείες.
– Ανάφερε ότι θεωρεί απαραίτητο να επιμορφώνεται σε θέματα φύλου (και όχι μόνο) το δυναμικό του ίδιου του οργανισμού, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται καλύτερα στα θέματα.
– Πήρε θέση ότι οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι καλές και πρέπει να εμπλουτισθούν και να γίνει σχεδιασμός για να καλύπτονται οι ανάγκες και όχι να ξοδεύονται δυνάμεις.

Θέμα με την Ψηφιακή τεχνολογία για τις γυναίκες  


Στο τέλος της συνεδρίασης προέκυψε θέμα με το ζήτημα της εκπαίδευσης των γυναικών μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και της ΓΓΟΠΙΦ στην ψηφιακή τεχνολογία. Η Γενική Γραμματέας, κ. Μ. Συρεγγέλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε πως το 2014 (Κυβέρνηση ΝΔ) είχε εκπονηθεί πρόγραμμα από την τότε ΓΓΙΦ (νυν ΓΓΟΠΙΦ) που είχε μάλιστα βραβευθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρωτοτυπία του και αφορούσε στην ενδυνάμωση γυναικών για την ενασχόληση με την νέα, ψηφιακή τεχνολογία. Ενημέρωσε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν συνεχίστηκε από την ΓΓΙΦ όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία της κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μ. Τζούφη, αντιπαρέθεσε την νομοθέτηση της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε την παροχή πιστοποιητικού ψηφιακών δεξιοτήτων από τα Γυμνάσια.
Στο θέμα δεν δόθηκε συνέχεια, παρά μόνο υπήρξε ένα σχόλιο της Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής: Φαίνεται ότι κάπου πήγε κάτι πιο μπροστά και κάπου πήγε κάτι πιο πίσωΟλόκληρη η συνεδρίαση “κλικ” εδώ (βίντεο):  Συνεδρίαση Ε.Μ.Ε.Ι.Ν.Δ.Α Βουλής | 04.02.20    

Advertisement