Στοιχεία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Βουλή |Επόμενο Βήμα: πολιτικές (;)
Οι Έρευνες της ICAP στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας για το 2020

Την Τετάρτη 29|01 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για την νέα χρονιά. Το θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση ήταν η παρουσίαση δύο μελετών που στοιχειοθέτησε η εταιρεία ICAP κατά την διάρκεια του 2019. Η πρώτη αφορούσε σε μελέτη των οικονομικών στοιχείων ενός μεγάλου δείγματος εταιρειών της χώρας τις οποίες διαχειρίζονται γυναίκες και η δεύτερη αφορούσε σε έρευνα με ερωτηματολόγια σε επαρκή αριθμό εργαζόμενων γυναικών του ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών που αφορούν την θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον.
Το ποσοστό γυναικών κορυφής
Το πλέον σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι τα τελευταία πέντε χρόνια που η ICAP πραγματοποιεί την εν λόγω έρευνα καταγράφεται σταθερή ποσοστιαία βελτίωση στον αριθμό των γυναικών που αναλαμβάνουν αποφασιστικό ρόλο στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Το 2015 το γενικό ποσοστό είχε βρεθεί στο 19% περίπου, ενώ στην έρευνα του 2019 που παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση της Βουλής το ποσοστό αυτό εντοπίστηκε βελτιωμένο στο 25%.
Αποτελεσματικότητα
Από την παρουσίαση αναδείχθηκαν κάποια πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά για τις επιδώσεις των γυναικών, όπου διοικούν οι ίδιες επιχειρήσεις. Βρέθηκε κατά την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων ότι είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τους άνδρες στην βελτίωση των τζίρων από χρονιά σε χρονιά, ενώ έχουν καλύτερες επιδόσεις στα ζητήματα ζημιών και δανεισμού. Επιπλέον, είναι πολύ καλά μορφωμένες και εργάζονται εντατικά, παρά τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Οι ίδιοι οι άνδρες συνάδελφοί τους αναγνωρίζουν τις δυνατότητες τους να επιτυγχάνουν.
Παράδοξο…
Παρά τα παραπάνω, δηλαδή των πλεονεκτημάτων που έχουν οι γυναίκες να εμφανίζουν καλύτερα ποσοστά επιτυχούς επαγγελματικής απόδοσης στην επιχειρηματικότητα, για άλλη μία χρονιά επιβεβαιώθηκε ότι τους δίνονται λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με τους άνδρες.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το οικονομικό μέγεθος των εταιρειών στο οποίο διακρίνονται και αναλαμβάνουν ευθύνες οι γυναίκες. Οι περισσότερες από εκείνες που βρίσκονται στο πεδίο εργάζονται σε πολύ μικρές (2 εκ. -) και μικρές (2 – 10 εκ.) επιχειρήσεις σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιπέδων με βάση τον τζίρο, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λιγότερες στις μεσαίες (10 – 50 εκ.) και σχετικά λίγες στις μεγάλες (50 εκ. +).
Το «κλειδί» που δεν μπορούμε να βρούμε Το ζήτημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί μέχρι σήμερα είναι οι ευθύνες που έχουν οι γυναίκες στην οικογένεια, παράλληλα με τις εργασιακές. Παρά την βελτίωση της νομοθεσίας, την ύπαρξη κάποιων κοινωνικών υπηρεσιών και τον εκμοντερνισμό στις αντιλήψεις που συνομολογείται πλειοψηφικά στην κοινωνία (σ.σ.: έχει νόημα κάποια έρευνα να τις διαπιστώσει), λειτουργούν τα εμπόδια που χωρίζουν τις γυναίκες από την απόκτηση ισότητας στον χώρο της επιχειρηματικότητας.
Διακεκριμένες ειδικοί
Για την ICAP την παρουσίαση των μελετών έκανε η Σταματίνα Παντελαίου (διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών), γενικότερες πληροφορίες για την εταιρεία έδωσε η Φρατζέσκα Σιδερή (επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας), ενώ παρευρέθηκαν βασικοί συνεργάτες του όλου έργου, όπως η Ελένη Δεμερτζή (υποδιευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών, που επιμελήθηκε την συγκριτική μελέτη των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων του δείγματος), ο Μάρκος Κοντοές (προϊστάμενος οικονομικών και κλαδικών μελετών) και η Κωνσταντίνα Τζουάνα (σύμβουλος μάρκετινγκ και επικοινωνίας).
Στην διαδικασία συμμετείχε η Χριστίνα Φυτέα (Πρόεδρος της επιτροπής γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών).
Παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και ο Δημοσθένης Τρέμος (Δ/ντης σχεδιασμού και δημιουργίας προτύπων και παρακολούθησης πολιτικών ισότητας Φύλων της ΓΓΟΠΙΦ).
Επισημάνσεις και ερωτήσεις έθεσαν μετά την παρουσίαση οι βουλευτές εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ευθυμίου (ΝΔ), Αγαθοπούλου, Τζούφη και Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Αδαμοπούλου (ΜΕΡΑ 25).
Σύνδεσμοι:
Λίγες ημέρες πριν…
Θυμίζουμε ότι ο ιστότοπος μας isotita.eu, με βάση στοιχεία της ICAP επί των 500 μεγαλύτερων (βάση αποτελεσμάτων τζίρου 2018) επιχειρήσεων της χώρας που δημοσίευσε η εταιρεία τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, είχε επεξεργαστεί και είχε παρουσιάσει στις 16|01|20 δεδομένα για το είδος των θέσεων που κατέχουν γυναίκες σε Δ.Σ. δείγματος ελληνικών εταιρειών που παρουσιάζονταν.
Διαβάστε εδώ: Διαρρηγνύοντας την γυάλινη οροφή
Τα στελέχη της ICAP
H κ. Ελένη Δεμερτζή (υποδιευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών ICAP)
Η κ. Κωνσταντίνα Τζουάνα (σύμβουλος μάρκετινγκ και επικοινωνίας ICAP)Ο κ. Μάρκος Κοντοές (προϊστάμενος οικονομικών και κλαδικών μελετών ICAP)
Η κ. Σταματίνα Παντελαίου (διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών ICAP)
Η κ. Φρατζέσκα Σιδερή (επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας ICAP)
Απάντηση