Διαρρηγνύοντας την γυάλινη οροφή …

Μελέτη από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019 των 500 μεγαλύτερων εταιρειών και ομίλων της χώρας
Και στην Ελλάδα, όλο και περισσότερες γυναίκες φαίνεται να ανέρχονται στα υψηλότερα αξιώματα της διοικητικής ιεραρχίας στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως, οι αριθμοί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ενώ οι ρυθμοί θετικής εξέλιξης των αριθμών κάθε άλλο παρά για να πανηγυρίζει κανείς επιτρέπουν. Για την «isotita.eu» εκείνο που κρατάμε με ικανοποίηση από τα πρόσφατα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε (και παρουσιάζουμε σ’ αυτήν την ανάρτηση) είναι ότι διαφαίνεται μία μετατόπιση ως προς τις ειδικότητες με τις οποίες καταλαμβάνουν αυτές τις υψηλές θέσεις οι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες εντάσσονται ως επικεφαλής στα εμπορικά τμήματα των εταιρειών ή στα διοικητικά, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται καλές πιθανότητες τα αμέσως προσεχή χρόνια να καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες τις χώρας γυναίκες. Από αυτά τα τμήματα είναι «κοντινότερος» ο δρόμος προς την ηγετική θέση, παρά από τα λογιστήρια ή τις εξειδικευμένα τμήματα (νομικά, ερευνητικά κλπ).

Τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν δόθηκαν στην δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία για το 2018 των 500 μεγαλύτερων εταιρειών και ομίλων της χώρας από την εγκυρότερη εταιρεία σε τέτοιου είδους καταγραφές, με βάση το ύψος του τζίρου τους. Το 10% περίπου από αυτές παρουσίαζαν και στοιχεία για το γενικότερο προφίλ τους, πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους στις υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις.


Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία:

Το ισοζύγιο
– Το ισοζύγιο μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κατάληψη θέσεων στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας είναι: 25% γυναίκες- 75% άνδρες. Από το ποσοστό γυναικών που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις:

Είδος θέσεων ιεραρχίας
– Διευθύντριες είναι το 69,4%
– Γενικές Διευθύντριες είναι το 20,44%
– Διευθύνουσες Σύμβουλοι (CEO) το 4,16%
– Υποδιευθύντριες είναι το 3,7%
– Αναπληρώτριες Διευθύνουσες Σύμβουλοι είναι το 2,3%.

Ειδικότητες στις θέσεις
– Μάρκετινγκ, 29,16%
– Ανθρώπινο Δυναμικό, 13,88%
– Οικονομικά/Λογιστικά, 13,88%
– Διοίκηση Προσωπικού, 11,2%
– Νομική Υπηρεσία, 8,33%
– Επικοινωνία, 6,94%
– Έρευνα, 5,55%
– Τεχνολογία, 4,16%
– Εξαγωγές, 2,3%
– Παραγωγή, 2,3%
– Μηχανοργάνωση, 2,3%

Παρατηρήσεις

– Το καλύτερο ισοζύγιο μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ηγεσία εταιρειών την είχε θυγατρική πολυεθνικής που εδρεύει στην χώρα, αλλά και δύο ελληνικές που ειδικεύονται στην έρευνα.
– Μεγάλες εταιρείας στις οποίες ακόμη συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο και που τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη αποφασίζουν για την τοποθέτηση στελεχών, παρουσιάζουν πολύ κακό ισοζύγιο μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ηγετικές θέσεις.
– Υπάρχουν ακόμη πολλές σημαντικές εταιρείες στην χώρα μας που δεν έχουν ούτε μία γυναίκα στις ηγετικές τους θέσεις.
– Καταγράφεται το φαινόμενο το «διαβατήριο» για να βρεθούν σε ηγετικές θέσεις εταιρειών γυναίκες, να μην είναι η βούληση για αναζήτησή τους από την αγορά εργασίας, αλλά η καταξίωσή τους αφότου τους ανατέθηκαν καθήκοντα εξαιτίας συγγενικής σχέσης με την ισχυρή ή αποκλειστική ιδιοκτησία των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.Advertisement