Ψηφιακή προοπτική χωρίς τους πολίτες ΑΜΕΑ;Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παρευρέθηκε προσκεκλημένος στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 11/12 για να ενημερώσει για το ζήτημα της ψηφιακής προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στην ασκούμενη ψηφιακή διακυβέρνηση.
Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΕΣΑΜΕΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία).

Ο Υπουργός κατά την τοποθέτησή του επιβεβαίωσε ότι η υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας στα θέματα πρόσβασης των ΑΜΕΑ στην ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι καθόλου καλή.

Ο Υπουργός Κ. Πιερρακάκης


Παράθεσε τον σχεδιασμό του υπουργείου του για την βελτίωση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και αναφερόμενος στις κατευθύνσεις είπε:

● Το αμέσως ερχόμενο διάστημα θα εκδοθεί ο οδηγός στρατηγικής για την ψηφιακή πολιτική της χώρας στα επόμενα χρόνια. Εκεί θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εφαρμογή με στόχο την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.
● Πρόσφατα συστάθηκε «Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας» που υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για παρακολούθηση των προβλημάτων που έχουν τα άτομα ΑΜΕΑ στις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Σκοπός είναι η άμεση επίλυση των προβλημάτων που θα καταγράφονται.
● Υπάρχει συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε ο νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας που θα ισχύει σύντομα να περιλαμβάνει κανόνες που θα διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία.
● Υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια να βρεθούν τρόποι ώστε οι γονείς ατόμων με αναπηρία να διεκπεραιώνουν συντομότερα υποθέσεις των παιδιών τους που αφορούν στο δημόσιο.   
● Ενημέρωσε ότι πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2019 συστάθηκε τεχνική επιτροπή για τα θέματα ατόμων με αναπηρία υπό τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη, με αντικείμενο δράσης τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λ. Χριστόπουλος που επίσης παρευρέθηκε πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για την πρόσληψη ΑΜΕΑ στα ΚΕΠ.
Ακολούθησε διάλογος.


Οι βουλευτές

Εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε η βουλευτής κ. Λ. Κανέλλη, η οποία εστίασε στην ανάγκη να βρεθούν χρήματα για να εξασφαλισθούν τα μέσα και η εκπαίδευση που χρειάζονται οι άνθρωποι με ανάγκες να εξασφαλίσουν την δυνατότητα στην εργασία και στην ζωή. Την επιμονή στην διάθεση κονδυλίων την αντιδιέστειλε με τις ανακοινώσεις του κ. Πιερρακάκη που αφορούσαν κυρίως κατάρτιση σχεδίων. «Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα οικονομικής αυτονομίας για να μπορούμε να μιλάμε για τις συναλλαγές τους με το δημόσιο» τόνισε.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η βουλευτής κ. Μ. Τζούφη­­­­­ η οποία αναφέρθηκε σε σειρά αναγκών που υπάρχουν για την συμπλήρωση της υπάρχουσας νομοθεσίας που θα δώσει λύση στα προβλήματα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στην πληροφόρηση και σε μέσα πιο σύντομα.
Αναφέρθηκε επιπλέον στα ζητήματα δυνατότητας πρόσβασης των νέων ΑΜΕΑ σε υλικό εκπαίδευσης όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τέλος, έθεσε το ζήτημα της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες ΑΜΕΑ.

Από το κόμμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μίλησε η βουλευτής κ. Κ. Αλεξοπούλου η οποία τοποθετήθηκε συμπληρωματικά σε όσα είχαν ακουστεί ήδη.

Ο βουλευτής κ. Χρ. Γκόκας διατύπωσε απόψεις εκ μέρους του ΚΙ.ΝΑΛ. Επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής με την ΕΣΑΜΕΑ, ενώ συγκατατέθηκε σε προτάσεις που είχαν ακουστεί νωρίτερα από άλλους βουλευτές.

Φορείς

 Ο κ. Κ. Γαργάλης (Ταμίας Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) αναφέρθηκε σε έρευνα που κατέγραψε ότι στην Ελλάδα μόνο το 12% των δημόσιων υπηρεσιών έχει εναρμονιστεί με την υποχρέωση δημιουργίας δυνατοτήτων προσβασιμότητας στα ΑΜΕΑ στο υλικό πληροφόρησης για τους πολίτες (έντυπα, ιστοσελίδες κλπ)
Ζήτησε να ενταχθεί οριζόντια (δηλ. σε όλες τις δράσεις όλων των υπουργείων και οργανισμών) η πολιτική για τα ΑΜΕΑ στον νόμο για την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες, ενώ διατύπωσε το αίτημα να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία που προβλέπει την υποχρεωτική ύπαρξη δυνατοτήτων πρόσβασης ΑΜΕΑ για όλες τις ιστοσελίδες και τα μέσα επικοινωνίας/εφαρμογές για φορητές συσκευές του δημοσίου. Επιπλέον, ζήτησε να απλουστευτούν οι διαδικασίες γραφειοκρατίας που προβλέπονται για τα άτομα ΑΜΕΑ. Πρότεινε την θεσμοθέτηση τρόπων πάγιας συνεργασίας της ΕΣΑΜΕΑ με συγκεκριμένες αποφασιστικής σημασίας υπηρεσίες και υπουργεία, με στόχο να επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα.  

Χρήσιμη επισήμανση

Από το σύνολο της ενημερωτικής συζήτησης στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής έμεινε η αίσθηση ότι μέσα στο 2020 έχουν προγραμματιστεί για να γίνουν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να γίνουν σημαντικά βήματα μπροστά στον τομέα της πρόσβασης ΑΜΕΑ στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Όλοι οι μετέχοντες δήλωσαν την υποστηρικτική τους διάθεση και πρόθεση συναίνεσης για τον στόχο του συγκεκριμένου υπουργείου.

Advertisement