Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής
Η ιστοσελίδα μας isotita.eu προσπαθεί να μεταφέρει με περιληπτικές αναφορές τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τα θέματα Ισότητας Φύλων. Όποιοι διαβάζουν τα σχετικά κείμενα θα έχουν ήδη μία καλή ενημέρωση επάνω στις εξελίξεις, ενώ παραθέτουμε και τους σχετικούς συνδέσμους για εκείνες και εκείνους που έχουν την διάθεση να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις ολόκληρες.

Αυτόν τον μήνα έγιναν σημαντικές συνεδριάσεις. Δύο ήταν τα σημαντικά γεγονότα που έδωσαν αφορμές για την πολιτική κατεύθυνση των συζητήσεων: αφενός η παγκόσμια διάσκεψη στο Ναϊρόμπι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου τέθηκαν ενδελεχώς τα θέματα Ισότητας Φύλων, αφετέρου η επέτειος της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Από το σύνολο των συνεδριάσεων είναι εμφανές ότι τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απασχολεί εντονότερα από ότι στο παρελθόν η προώθηση της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, διότι θεωρείται έτοιμο νομικό οπλοστάσιο ενάντια στο εντεινόμενο φαινόμενο της βίας και δη των δολοφονιών γυναικών στις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

FEMM, E. Regner

18.11.19 Ακρόαση ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) στις 18/11 είχε ορισθεί να έχει επετειακό χαρακτήρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών. Ορίσθηκαν ως ομιλητές εμπειρογνώμονες στη βία κατά των Γυναικών.
 Στην αρχή της συνεδρίασης αντιπροσωπεία γυναικών από την Κένυα ενημέρωσε για την κατάσταση των γυναικών στην χώρα της, την νομοθεσία για την Ισότητα και άλλα ζητήματα. Οι γυναίκες που βρέθηκαν σε αυτήν την ακρόαση της Επιτροπής για την Ισότητα αποτελούσαν ομάδα που είχε κερδίσει σ’ ένα δραματοποιημένο παιχνίδι που είχε χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. στην Κένυα υπό τον τίτλο «Κυρία Πρόεδρε», που είχε να κάνει με την ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στην πολιτική.  

Στην συνέχεια η διαδικασία μπήκε στο κύριο μέρος της.
α. Πρώτη πήρε τον λόγο η M. Naudi, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων GREVIO για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (σ.σ.: θεσμικό πλαίσιο αρχών και νόμων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην Ε.Ε., 2011/Συνέδριο Κωνσταντινούπολης), η οποία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες για την προώθηση της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας με σκοπό την επικύρωση από όλες τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να έχει δεσμευτική ισχύ, με δεδομένο ότι δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, ενημέρωσε για τις αξιολογήσεις που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Επιτροπή GREVIO στο εσωτερικό κάθε χώρας μέλους που έχει υπογράψει και επικυρώσει την σύμβαση, δηλαδή για το τι είδους μέτρα ψηφίζουν και τι οργανισμούς αναπτύσσουν για την εφαρμογή στην πράξη των προβλεπόμενων στην Σύμβαση. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι οι εξελίξεις γυναικά είναι θετικές, αλλά αργές.

β. Από την πλευρά των κοινωνικών φορέων τον λόγο στην συνέχεια ανέλαβε η J. Maycock, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών από χώρες της Ε.Ε.). Αναφέρθηκε με στοιχεία στις μορφές βίας και σε αριθμούς γυναικών θυμάτων ανά είδος. Κατάθεσε έγγραφες προτάσεις και τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της Σύμβασης από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος σε όλα τα μέλη – κράτη.

γ. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η G. Tisheva, εκπρόσωπος μη κυβερνητικής οργάνωσης με στόχο την προώθηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε., η οποία αναφέρθηκε στην δραστηριοποίηση του φορέα της εκτός του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφέρθηκε στις εκθέσεις που λαμβάνει η οργάνωση από φορείς κρατών – μελών, καθώς και στις καταγγελίες για συμπτώματα στέρησης δικαιωμάτων που παρατηρούνται. Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις της Οργάνωσης που έχουν γίνει για ατομικές υποθέσεις ευρωπαίων πολιτών σε περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας και ακολούθως παραβιάσεις δικαιωμάτων των θυμάτων με λάθη εθνικών δικαστηρίων ή και τοπικών αστυνομικών αρχών.

δ. Από την ίδια την Επιτροπή FEMM τοποθετήθηκε η A. Kokalari, ως ορισμένη Εισηγήτρια για την προώθηση της Σύμβασης και την κύρωσή της. Εκτίμησε ότι στην θητεία του Ευρωκοινοβουλίου που ξεκίνησε πρόσφατα μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, θα γίνουν όλες οι επικυρώσεις της Σύμβασης από τις υπόλοιπες χώρες και συνεπώς θα προκύψει ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία ενάντια στην Βία κατά των Γυναικών.
ε. Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις και ερωτήσεις από ευρωβουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή FEMM. Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση στο θέμα της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ για την διαδικασία των εργασιών επισημάνθηκε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος όγκος συζητήσεων, αναφορών, καταγραφών και στοιχείων, παρά πράξεις που να σταματούν και να μειώνουν την βία.

στ. Η A. Klasicek,  Νομικός Εμπειρογνώμων, αναφέρθηκε στην σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια το πολέμου στην Κροατία, χώρα καταγωγής και επαγγελματικής δραστηριοποίησής της. Σκοπός ήταν να αξιοποιηθεί η εμπειρία από αυτήν την χώρα για τις ανάγκες θέσπισης κατάλληλου νομικού οπλοστασίου, δημιουργίας δομών ψυχολογικής στήριξης και οικονομικής υποβοήθησης, ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα βίας κατά των γυναικών και γενικότερα θυμάτων σεξουαλικής βίας μετά από μεγάλα αρνητικά γεγονότα.

ζ. Η P. Tsopp – Pagan ενημέρωσε από την πλευρά της πανευρωπαϊκής οργάνωσης WAVE για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις (σ.σ.: δομές φιλοξενίας και συμβουλευτικά κέντρα, την ανάπτυξη και λειτουργία των οποίων προβλέπει υποχρεωτικά η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) που είναι αρμόδιες για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, μετά τα περιστατικά βίας.

η. Τέλος, εκ μέρους του EIGE, η J. Peciuriene έκανε μία σύντομη παρουσίαση ενός οδηγού που έχει εκδώσει το Ινστιτούτο με συμβουλευτική προς τις αρχές (αστυνομία, νοσοκομεία κλπ) για την διαδικασία κατάλληλης υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας.

Σε αυτήν την συνεδρίαση προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν:
M. Naudi, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, GREVIO.
J. Maycock, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών από χώρες της Ε.Ε.).
G. Tisheva, Μέλος της Επιτροπής για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (Μη Κυβερνητική Οργάνωση).
A. Kokalari, Σουηδή ευρωβουλευτής, ορισμένη Εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής FEMM για το ζήτημα της προώθησης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
A. Klasicek, Νομικός εμπειρογνώμων σε θυμάτων σεξουαλικής βίας στην Κροατία.
P. Tsopp – Pagan, Πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης WIVE (Women Against Violence Europe).
J. Peciuriene, εκπρόσωπος του EIGE.

———————————————–
Δείτε εδώ ολόκληρη την ακρόαση: Ακρόαση στην Επιτροπή FEMM | 18.11.19
25.11.19 Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Στο επίκεντροτης επετειακής συζήτησης του Ε.Κ. βρέθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που θεωρείται ένα κοινώς αποδεκτό νομικό κείμενο στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι γνωστό ότι από χρόνια έχει υπογραφεί και από τις 28 χώρες κράτη – μέλη, αλλά δεν έχει κυρωθεί στα κοινοβούλια 7 κρατών μελών ακόμη (Βουλγαρία, Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία), ώστε να προσχωρήσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Σύμβαση και να καταστεί το κείμενο της κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ωστόσο, το πρόβλημα στις χώρες της Ε.Ε. δεν είναι μόνο ότι δεν έχει κυρωθεί η Σύμβαση σε κάποιες χώρες, αλλά ότι ακόμη και στις χώρες που έχει κυρωθεί δεν εφαρμόζεται επιμελώς, ώστε να μειώνει το φαινόμενο με κατεύθυνση της εξάλειψης που πρέπει να είναι ο στόχος.

Για το ζήτημα της Βίας κατά των Γυναικών με αφορμή την ημέρα είχαν κληθεί για να καταθέσουν τις θέσεις τους:
● Εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Tytti Tuppurainen, τοποθετήθηκε ως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φιλανδικής Προεδρίας για το θέμα. Ενδιαφέρον είχε η πληροφορία που κατέθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ενθάρρυνση των επτά κρατών που δεν έχουν κυρώσει την Σύμβαση να το πράξουν άμεσα.
● Ο M.A. Canete μίλησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεσμεύτηκε εκ μέρους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Πρόεδρο της Ur. von der Leyen ότι το ζήτημα της προσχώρησης στην Σύμβαση αυτήν την περίοδο θα αποτελέσει προτεραιότητα.
● Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κομμάτων του Ε.Κ. (A. Kokalari EPP [Σουηδία] καταδίκασε το φαινόμενο ζήτησε την άμεση κύρωση της Σύμβασης, Ir.G. Perez GPASD [Ισπανία] καταδίκασε το φαινόμενο ζήτησε την άμεση κύρωση της Σύμβασης, M.S.R. Ramos REG [Ισπανία] καταδίκασε το φαινόμενο ζήτησε την άμεση κύρωση της Σύμβασης, T. Reintke GG/EFA [Γερμανία] καταδίκασε το φαινόμενο ζήτησε την άμεση κύρωση της Σύμβασης, I. David IDG [Τσεχία] πραγματοποίησε τοποθέτηση με προσπάθεια δικαιολόγησης της μη κύρωσης της Σύμβασης από Τσεχία/Ουγγαρία/Σλοβακία, J. Wisniewska ECRG [Πολωνία] εστίασε στην θέση ότι η κύρωση της Σύμβασης δεν είναι πανάκια για την επίλυση του προβλήματος της βίας, Eu.R. Palop GEUL [Ισπανία] καταδίκασε το φαινόμενο ζήτησε την άμεση κύρωση της Σύμβασης, M. Uhrik ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ στο Ε.Κ. εκλεγμένος με νεοναζιστικό κόμμα [Σλοβακία] καταδίκασε την Σύμβαση με βάση ομοφοβική επιχειρηματολογία).

Ελίζα Βόζεμπεργκ


● Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του EPP, Ελ. Βρυώνη – Βόζεμπεργκ, πήρε το λόγο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση και μεταξύ άλλων, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της άμεσης εφαρμογής της Σύμβασης ως κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου


● Επίσης, τον λόγο έλαβε και η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα ευρωβουλευτής του κόμματος La République en marche (συμπολίτευση Μακρόν) και μέλος του REG, Χρ. Ζαχαροπούλου, η οποία καταδίκασε το φαινόμενο και ζήτησε την άμεση κύρωση και εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη.


● Ειδική σημασία έχει να αναφερθούμε στην τοποθέτηση της Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM), Αυστριακή Evelyn Regner, που είναι μέλος του GPASD. Την ίδια ημέρα είχε δημοσιοποιήσει μήνυμα για την ημέρα (Μήνυμα 25|11E.Regner FEMM E.P.)

Πέρα από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και τους εκπροσώπους των κομμάτων, τον λόγο έλαβαν και άλλοι ευρωβουλευτές για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στον διάλογο αυτόν δεν υπήρχε καμία άλλη ελληνική συμμετοχή.

——————————————-
Δείτε εδώ ολόκληρη την συνεδρίαση: Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών | 25.11.19


04.12.19 Ακρόαση παραγόντων θεσμών και φορέων
για την Ισότητα ενόψει του νέου έτους


Νέα στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων θα κατατεθεί με την αρχή της νέας χρονιάς με δέσμευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό τουλάχιστον διαμήνυσε στην Επιτροπή Ισότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM) η διευθύντρια θεμάτων ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Irena Moozova, κατά την ομιλία της στις 4/12 την οποία πραγματοποίησε ως προσκεκλημένη σχετικής συνεδρίασης. Η νέα στρατηγική  θα περιλαμβάνει το πάγιο αίτημα για οριζόντια πολιτική εφαρμογή της ισότητας στις πολιτικές της Ε.Ε. αλλά και συγκεκριμένα μέτρα με έμφαση τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις στην εξουσία και την οικονομία, καθώς και μέτρα για την ισότητα στις απολαβές στην εργασία.

Στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη πέντε ομιλητές εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι συνέδραμαν με στοιχεία και έγγραφες προτάσεις στα θέματα της αύξησης των δολοφονιών γυναικών και της φυσικής και σεξουαλικής βίας, της διαφοράς στους μισθούς, το υψηλό ποσοστό εμμονής στα στερεότυπα, την συνάφεια των προβλημάτων της ισότητας των φύλων με θέματα διακρίσεων λόγω αναπηρίας, φυλής κλπ.

Πραγματοποιήθηκε διάλογος των ομιλητών με ευρωβουλευτές. Διακριτή ήταν η τοποθέτηση του Πολωνού ευρωβουλευτή R. Biedron ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχει σε όλο τον κόσμο αυτή την στιγμή μία αρνητική αντίδραση στα θέματα Ισότητας των Φύλων κάτι που έγινε σαφές στην σύνοδο στο Ναϊρόμπι που έγινε πρόσφατα με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Ε.Ε. Επίσης τόνισε ότι: «[…]οι άνδρες, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν ως μέλη σε επιτροπές και κατέχουν υψηλές θέσεις στα οικονομικά με τις οποίες αποφασίζουν καθοριστικά, ενώ λείπουν από τις αίθουσες που συζητούνται τα θέματα και τα αιτήματα της Ισότητας των Φύλων, όπως από την σημερινή (04/12) συζήτηση».

Σε αυτήν την συνεδρίαση προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν:
· Irena Moozova, Director for Equality, European Commission (DG JUST).
· Sanja Sarnavka, President of the Steering Committee of the Foundation Solidarna, Croatia.
· Estefania Santacreu-Vasut, Associate Professor, Economics Department, ESSEC Business School, France.
· Emilia Roig, Founder & Executive Director, Center for Intersectional Justice, Germany.
· Camille Butin, Advocacy Advisor, The International Planned Parenthood Federation European Network (IPPF).
· Ana Peláez Narváez, Vice-President of the European Disability Forum (EDF).

———————————————–
Δείτε εδώ ολόκληρη την ακρόαση: Ακρόαση στην Επιτροπή FEMM | 04.12.19
05.12.19 Συνεδρίαση για Παγκόσμια Forum Ισότητας, οικονομικά και Ναϊρόμπι


1.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής FEMM ξεκίνησε με κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή DEVE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ανάπτυξης της Ε.Ε.). Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Ε.Ε. δια μελών των δύο επιτροπών που συνέθεσαν αποστολή, στην Σύνοδο του Ναϊρόμπι (σ.σ.: 25η Διεθνής Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, ICPD 25) που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, με θέμα την εξειδίκευση στα δικαιώματα των γυναικών, την προστασία τους από καταναγκαστικές παραδόσεις (κλειτοριδεκτομή κλπ) και εν γένει τα δικαιώματα στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Για το ζήτημα αναμένεται ψήφισμα, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα αφορά και σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. που προωθούνται σε χώρες της Αφρικής για την παρέμβαση στα αναφερόμενα ζητήματα, δια της πρόληψης και εκπαίδευσης.

2. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το επικείμενο παγκόσμιο forum για την Ισότητα των Φύλων που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί το 2020 σε δύο διασκέψεις στο Μεξικό και το Παρίσι με την αιγίδα του Ο.Η.Ε στην οποία θα συμμετάσχει και η Ε.Ε. Στην Επιτροπή κατέθεσαν τις απόψεις και τους σχεδιασμούς τους: ο εκπρόσωπος του Μεξικό, ο Πρέσβης στην Ε.Ε. M. Escanero, καθώς και η εκπρόσωπος της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ε.Ε. C. Raulin.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συζήτηση εκπροσώπησε η πρέσβης Μάρα Μαρινάκη, ανώτατη σύμβουλος στα θέματα φύλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενόψει των παγκόσμιων συνεδρίων επεσήμανε ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η υπόθεση της Ισότητας δεν προοδεύει όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν οπισθοδρομήσεις και προβλήματα σε πολλές χώρες και μεταξύ των ευρωπαϊκών. Βεβαίως, τόνισε ότι πρόθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επιτείνει τις προσπάθειες στα θέματα Ισότητας στην βάση του προγράμματος «Γενιά Ισότητα» καθώς και της «Ατζέντας 2030».
Ακολούθησε διάλογος με ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής FEMM.

3. Ένα άλλο ζήτημα που εξετάσθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν τα θέματα του οικονομικού απολογισμού για το έτος 2018, που σχετίζεται με την ευρεία συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον προϋπολογισμό για την Ισότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2020. Πρόκειται για διάλογο που εξελίσσεται σε συνέχειες κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής FEMM και αναμένεται να απασχολήσει και τις επόμενες. Να σημειώσουμε ότι πολλά μέλη – ευρωβουλευτές της Επιτροπής ζητούν ενίσχυση του προγράμματος «Δάφνη» που χρηματοδοτεί πολλά και σημαντικά προγράμματα στα κράτη – μέλη, καθώς και ενίσχυση της χρηματοδότησης του EIGE (Ινστιτούτο Έρευνας για θέματα φύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Με την ευκαιρία η Διευθύντρια V. Langbakk ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του EIGE. Ακολούθησε διάλογος για βελτιώσεις με ευρωβουλευτές – μέλη της Επιτροπής.

4. Η κατάσταση για τα θέματα Ισότητας Φύλων στα Δυτικά Βαλκάνια απασχόλησε την συνεδρίαση της Επιτροπής FEMM της 05/12. Καλεσμένη για να μιλήσει ήταν η εμπειρογνώμων N. Farnsworth που παρουσίασε τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής. Τα αποτελέσματα που εκτέθηκαν ήταν δυσμενέστερα σε όλους σχεδόν τους δείκτες, από τα αντίστοιχα ευρήματα στα περισσότερα από τα ενταγμένα στην Ε.Ε. κράτη. Προτάθηκε η άσκηση πίεσης από την Ε.Ε. προς αυτά τα κράτη για την άμεση βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την αποτροπή έμφυλης βίας, ιδίως στον τομέα της εργασίας.  ———————————————–
Δείτε εδώ ολόκληρη την ακρόαση: Ακρόαση στην Επιτροπή FEMM | 05.12.19
Α’ Μέρος 09:00 – 10:00 
Β’ Μέρος 10:00 – 13:30


Advertisement