Μία εξαιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου για την Sharareh Khademi και κάθε γυναίκα


Στις 13:10, της 29|10, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτηρίου του Αρείου Πάγου ανακοινώθηκε από τους δικαστές του ΣΤ’ Ποινικού τμήματος η απόφαση για την μη έκδοση στο Ιράν της Sharareh Khademi.

Θυμίζουμε ότι στην ίδια αίθουσα, στις 16|10 είχε συζητηθεί η υπόθεση της που αφορούσε στο αίτημα του Ιρανικού Κράτους προς τις αρμόδιες αρχές του Ελληνικού για την άμεση έκδοση της, εξαιτίας καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν σε βάρος της, ύστερα από νομικές ενέργειες που έχει κάνει ο εν διαστάσει σύζυγος της στην ιρανική δικαιοσύνη. Την κατηγορούσε για απαγωγή της ανήλικης κόρης τους και για παράνομη έξοδο της από την χώρα με πλαστό δικαιολογητικό. Παράλληλα, εξεταζόταν σε δεύτερο δικαστικό βαθμό αντίθετο αίτημα της εκζητουμένης, να μην εκδοθεί, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κινδυνεύει η ζωή της ίδιας από την νομοθεσία που επικρατεί στην χώρα της, αλλά και η κόρη της από το αντίστοιχο εθιμικό δίκαιο. Το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί για να συζητήσει και να ανακοινώσει την απόφαση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας της έδρας είχε δεχθεί το αίτημα της της S.K. και συνεπώς είχε εισηγηθεί την μη έκδοση της.


Τι είχε προηγηθεί

Η S.K. δεν είχε την ίδια τύχη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στο Εφετείο Θράκης, περιοχή στην οποία είχε εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης. Με την είσοδο της ίδιας και της κόρης της στην χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, είχε συλληφθεί και το εκεί δικαστήριο είχε αποφασίσει – με συνοπτικές διαδικασίες – την έκδοση της στο Ιράν. Άσκησε έφεση και έτσι, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του ανώτατου δικαστηρίου στην Αθήνα. Από τότε η S.K. βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης στο κατάστημα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ενώ η κόρη της παρέμενε στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης Ορεστιάδας με την αδελφή της εκζητουμένης που και αυτή εισήλθε στην χώρα μας μαζί της.

Η ιστορική απόφαση

Στις 29|10 ο Α.Π. αποφάσισε:
– δέχτηκε τυπικά και ουσιαστικά την έφεση της S.K.,
– απέρριψε το αίτημα του Ιρανικού Κράτους για την έκδοση της,
– εξαφάνισε την προηγούμενη, πρωτοβάθμια απόφαση έκδοσης του Συμβουλίου Εφετών Θράκης,
– διέταξε την απόλυση της S.K. από τις φυλακές Κορυδαλλού,
– εισηγήθηκε την χορήγηση ασύλου στην S.K. προς τις αρμόδιες αρχές που θα εξετάσουν την σχετική αίτηση που η ίδια ήδη έχει καταθέσει στην Ελλάδα και της οποίας η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, για τους λόγους που το ίδιο δικαστήριο δέχτηκε κατά την κρίση του για την μη έκδοση.

Πρόκειται για μία απόφαση που δέχτηκε ότι η δικαιοσύνη στο Ιράν δεν προσφέρει ασφάλεια πως θα έχει μία δίκαιη δίκη η S.K. Επίσης, είναι σαφές ότι από την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων της και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης οι δικαστές έλαβαν υπόψη το πλαίσιο δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ελλάδα για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως απορρέουν από το ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς, και μάλιστα, από την κύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης.

Η απόφαση του Α.Π. δημιουργεί θετικό δικαστικό δεδομένο υπέρ των γυναικών θυμάτων βίας. Αποτελεί μία νίκη της S.K., της οικογένειας της, των συνηγόρων της, κ.κ. Μαρία Παπαμηνά και Κλοτίλδη Προύντζου, από την οργάνωση «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες». Όμως αποτελεί μία νίκη και για τις/τους εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και προσώπων που βρίσκονται στον τομέα της Ισότητας, αφού πολλές/-οι βρέθηκαν στο πλευρό του αγώνα της S.K. το τελευταίο διάστημα. Είτε με φυσική παρουσία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, είτε με ανακοινώσεις που επηρέασαν την ανάδειξη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στις έγκλειστες γυναίκες στις φυλακές που παρέμεινε τους τελευταίους μήνες η Ιρανή μητέρα, δεδομένου ότι την στήριξαν με την υποστηρικτική συμπεριφορά τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.       

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η Ιρανή μητέρα ξέσπασε σε κλάματα και ευχαρίστησε το δικαστήριο και τους συνηγόρους της, κάτι που έκανε και αργότερα δημόσια, όταν δημοσιογράφοι την πλησίασαν για μία δήλωση. Την απόλυτη ικανοποίησή τους εξέφρασαν σε σχετικές δηλώσεις και οι συνήγοροι υπεράσπισης.


———————————— 
Προηγούμενα σχετικά:
1) Προστασία στην Ιρανή μητέρα από την Ελληνική Δικαιοσύνη
2)  Η υπόθεση της Ιρανής μητέρας που ζητά εξασφάλιση δικαιοσύνης από την πατρίδα μας   

Advertisement