«Πόλεμος» στον τομέα της ΙσότηταςΤο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο που μας πέρασε με την ανάδειξη του στην Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τον κρατικό τομέα Ισότητας των Φύλων, από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, πρόσθεσε στον τίτλο της Γραμματείας Ισότητας, τον όρο που δηλώνει πρόσθετη αρμοδιότητα, αυτήν της Οικογενειακής Πολιτικής.

Στην πράξη ωστόσο, έχουν περάσει τέσσερις μήνες και η νέα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, κ. Μ. Συρεγγέλα, δεν έχει αναλάβει αρμοδιότητες από τον Υπουργό Εργασίας!
Τυπικά, δεν έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τίποτε.

Πίσω από αυτές τις αλλαγές διαφαίνεται μία προετοιμασία από την Γραμματεία Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές. Η κ. Μ. Συρεγγέλα ως αρμόδια γραμματέας παρακολουθούσε τις δραστηριότητες της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον τρόπο που προσεγγίζουν τα θέματα της Ισότητας και φαίνεται ότι είχε πείσει τους υπεύθυνους του κόμματος ότι θα μπορούσε να ασκηθεί μία διαφοροποιημένη (σ.σ.: από τον ΣΥΡΙΖΑ) πολιτική ενόψει της διαφαινόμενης νίκης στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.  

Εκ του αποτελέσματος όμως παρατηρούμε ότι οι προσχεδιασμένες αλλαγές αφορούσαν μόνο την αλλαγή υπουργείου υπαγωγής και του τίτλου της σχετικής Γενικής Γραμματείας. Δεν υπήρχε σχεδιασμός για την καθετοποίηση των αρμοδιοτήτων και της παραγωγής πολιτικής Ισότητας εντός του Υπουργείου Εργασίας, πόσο μάλλον και Οικογενειακής Πολιτικής που ανήκει μάλιστα στις αρμοδιότητες της Υφυπουργού Εργασίας, κ. Δ. Μιχαηλίδου.


Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ
και όχι μόνον


Από την πρώτη στιγμή μετά τις βουλευτικές εκλογές, με πρωτοβουλία των γυναικών/στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχουν αρμόδιες θέσεις στο κόμμα για την φεμινιστική πολιτική και την ισότητα, μέσα στις οποίες είναι και εκείνες που κατείχαν κοινοβουλευτικές και κρατικές θέσεις κατά την προηγούμενη τετραετία που σχετίζονταν με τα αντίστοιχα θέματα, άσκησαν εντεινόμενη κριτική για τις αλλαγές της νέας Κυβέρνησης. Το έναυσμα τους έδωσε η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζόμενων της τ. Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με την οποία αντιτάσσονταν στις αλλαγές που είχαν μόλις γίνει. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η νέα κοινοβουλευτική περίοδο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην Βουλή και στα ΜΜΕ κατακεραυνώνουν τις αλλαγές της ΝΔ, κυρίως την σκοπιμότητα τους, αλλά και την «ακινησία» που παρατηρείται στον τομέα της Ισότητας. Ειδικά, με αφορμή που λαμβάνουν από την αδυναμία να εκδοθεί ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες της νέας Γραμματέα. Κορύφωση αυτής της κριτικής αποτελεί η ανακοίνωση της συντριπτικής, διακομματικής πλειοψηφίας των διατελεσάντων Γενικών Γραμματέων Ισότητας Φύλων τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, με την οποία διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που έγιναν από την Κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτούν την επιστροφή της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ στο Υπουργείο Εσωτερικών.    


Συγκυρία «Δώρο»
για την κ. Μ. Συρεγγέλα


Η νέα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων δεν έχει βρει τρόπο να εξηγήσει την «ακινησία» στις αλλαγές που εμφανίζονται να είναι αντιφατικές και χωρίς συνέχεια. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για Θέματα Ισότητας (EIGE) για την κατάσταση της τομέα στα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην τελευταία θέση του πίνακα. Από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη έκθεση η κ. Μ. Συρυγγέλα έχει εκδιπλώσει μία προσπάθεια η έκθεση να αποτελέσει την απόδειξη για την αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθήθηκε στον κρατικό τομέα ισότητας κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η παράθεση από μέρους της σειράς συνεντεύξεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες στις οποίες εστιάζει αποκλειστικά στα αποτελέσματα της έκθεσης (σ.σ.: ενδεικτική).


Απάντηση από Ειρ. Αγαθοπούλου
Υπάρχει ο νόμος 4604/2019


Συγκεφαλαιωτική και πολύ δυναμική ήταν η τοποθέτηση της βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ειρ. Αγαθοπούλου, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας της Βουλής (σ.σ.: και πρώην Προέδρου του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) κατά την περίοδο 2015 – 2019) η οποία έδωσε απάντηση στην «αντεπίθεση» της κ. Μ. Συρεγγέλα και στην ΝΔ γενικότερα. Αξιοποιώντας την τελευταία ομιλία της στην Βουλή επί του Νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» μίλησε για τα προβλήματα στην (μη) ασκούμενη πολιτική Ισότητας, στις θεσμικού τύπου αλλαγές στους κρατικούς φορείς της Ισότητας, την γυναικεία ανεργία και την ανάπτυξη (σ.σ.: η ομιλία στον Βουλή).

Παρά την τοποθέτηση της κ. Ειρ, Αγαθοπούλου που δεν έτυχε απάντησης από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας ακόμη, ο τομέας φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει τρόπο να εξηγήσει την έκθεση του EIGE σε ό,τι αφορά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν.
  

Advertisement