Αξιολόγηση EIGE για θέματα Ισότητας | Απογοητευτική η αξιολόγηση για την ΕλλάδαΔημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (15|10) τα στοιχεία από την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για Θέματα Ισότητας (EIGE) για την πρόοδο ή μη των θεμάτων του τομέα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πενταετία 2015 – 2019. Δυστυχώς, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην πρόοδο κατά τα τελευταία έτη με δείκτη 51,2.

Τα κριτήρια

Η αξιολόγηση έχει ονομαστεί «Δείκτης Ισότητας» από το ίδιο το Ινστιτούτο. Γίνεται με βάση τα στοιχεία που δίνουν τα ίδια τα κράτη – μέλη.
Η έκθεση αυτή κάνει τις επεξεργασίες που οδηγούν στα πορίσματα της αξιολόγησης με βάση τις αποδώσεις της κάθε χώρας σε έξι βασικούς τομείς που είναι: Εξουσία, Χρόνος, Γνώση, Υγεία, Χρήμα, Εργασία.
Στοιχεία για την αξιολόγηση και χρήσιμοι σύνδεσμοι: κλικ ΕΔΩ

Η κ. Μ. Συρεγγέλα

Αντιδράσεις

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, κ. Μ. Συρεγγέλα, προχώρησε στην δημοσιοποίηση δήλωσης της με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των στοιχείων από το EIGE. Χωρίς να αναφέρεται στην προκάτοχο της και την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι τόσο τα ίδια τα στοιχεία, όσο και η ανακοίνωση της κ. Μ. Συρεγγέλα αποτελούν αδιαμφισβήτητη κριτική για τα προηγούμενα χρόνια και την πολιτική που ακολουθήθηκε.
Τα δυσμενή στοιχεία για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η δήλωση Μ. Συρεγγέλα προκύπτουν στην επικαιρότητα σε μία περίοδο που η νέα Γραμματέας και η Κυβέρνηση της ΝΔ δέχονται κριτική (σ.σ.: κυρίως από την τ. Γ.Γ.Ι.Φ, κ. Φ. Κούβελα τ. βουλευτή και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ και από τον τομέα φεμινιστικής πολιτικής του κόμματος) για την μεταφορά του τομέα Ισότητας στο Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και όσα συνοδά σημαίνει αυτή η μεταφορά στην πράξη.
Για τα στοιχεία από το EIGE ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κ. Φ. Κούβελα έχουν προβεί σε ανακοινώσεις.


Η δήλωση Μ. Συρεγγέλα

«Απογοητευτικά και δυσοίωνα για τις γυναίκες τα αποτελέσματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων για την Ελλάδα την τετραετία 2015-2019 που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για θέματα Ισότητας (EIGE).
Παρά τη σχετική βελτίωση του Γενικού Δείκτη Ισότητας τα έτη 2005-2017 (η βαθμολογία έχει αυξηθεί μόνο κατά 4,4 μονάδες από το 2005 έως το 2017), η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία από τις χώρες της ΕΕ, προχωρώντας προς την κατεύθυνση της Ισότητας των Φύλων με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι ο μέσος όρος της ΕΕ.
Δραματική είναι η θέση μας στον τομέα της εργασίας των γυναικών. Από το 2015 δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά γυναικών και ανδρών που εργάζονται σε επαγγέλματα STEM, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Στον τομέα του χρόνου, η βαθμολογία της Ελλάδας η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από τους άνδρες, φροντίζοντας για την οικογένειά τους.

Τα συμπεράσματα της Έκθεσης ολοφάνερα αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές για να πετύχουμε την ισότητα των φύλων. Γιατί όσες μέχρι τώρα εφαρμόστηκαν, παρά τους πανηγυρισμούς και τα ευχολόγια, δεν κατάφεραν να μας βγάλουν από το τέλος της ουράς των Ευρωπαίων.
Χρειάζεται να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επιμόρφωση. Να πάρουμε τολμηρές θεσμικές πρωτοβουλίες για την επαγγελματική στήριξη των γυναικών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις οικογένειές τους.
Χρειάζονται πολιτικές που θα δώσουν αέρα ελπίδας στις γυναίκες, να ανασάνουν και να αγωνιστούν με ίσους όρους με τους άνδρες.

Μαρία Συρεγγέλα.
Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».

Advertisement