12 – 27 Νοεμβρίου η Γενική Διάσκεψη UNESCO


Θέματα Ισότητας, χωρίς τον φορέα Ισότητας;

Στις 10|10 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη με σκοπό την προετοιμασία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενόψει της 40ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οργανισμού, στο Παρίσι, από 12 έως 27 Νοεμβρίου με την συμμετοχή 193 χωρών μελών του.

Στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (τ. ΓΓΙΦ) διότι διεθνώς η UNESCO δίνει μεγάλη σημασία στα θέματα του τομέα, τα οποία προωθεί με τις ανά χώρα Εθνικές Επιτροπές της και τους αντίστοιχους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς.Τα στελέχη που εκπροσώπησαν την ΓΓΟΠΙΦ στην συνάντηση στο ΥΠΕΞ ενημέρωσαν για τις δράσεις του φορέα κατά τα τελευταία χρόνια για την προώθηση στην Ελληνική Κοινωνία των κοινών στόχων που έχουν στο πεδίο της Ισότητας των Φύλων με την UNESCO. Μάλιστα, κατατέθηκε σχετική έγγραφη ενημέρωση με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την σταχυολόγηση των φακέλων προετοιμασίας.


H Andrey Azoulay

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης έγινε γνωστό ότι η ΓΓΟΠΙΦ δεν θα στείλει εκπρόσωπό της για να συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα παραστεί στις εργασίες στο Παρίσι… “[…] λόγω δημοσιονομικών περιορισμών”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της Ελλάδας στην συγκεκριμένη διεθνή συνάντηση αναμένεται να είναι αναβαθμισμένη για φέτος, αφενός διότι υπάρχουν θέματα που αφορούν την χώρα μας σε εξέλιξη (αναγνώρισης διεθνούς πολιτισμικής αξίας), αφετέρου διότι έχει κληθεί να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να απονείμει το διεθνές βραβείο της UNESCO “Μελίνα Μερκούρη”. Απονέμεται σε φορείς ή πρόσωπα για τις προσπάθειες που καταβάλουν για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εφέτος έχει αποφασισθεί να βραβευθεί η Andrey Azoulay (πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας στην Κυβέρνηση του Φ. Ολάντ, η οποία έχει από καιρό αναλάβει καθήκοντα Γενικής Διευθύντριας της UNESCO).Υ.Γ.1: Υπενθυμίζουμε – ενδεικτικά – ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα εκπαίδευσης (σε όλα τα επίπεδα) στα θέματα ισότητας, ενώ συστηματικά αγνοεί ότι: διαχειρίζεται μεν μαζικές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αλλά μέρος του προβλήματος αυτού είναι δε η υποχρέωση για υποστήριξη γυναικών και παιδιών σε όλα τα θέματα που μπορεί να τα απασχολούν.
Γι’ αυτά τα θέματα χρειάζονται «μεγάλες συμμαχίες», γιατί γι’ αυτά είναι που στερούμαστε «…δημοσιονομικούς πόρους» και όχι για καλά προετοιμασμένα, προοικονομημένα, στοχευμένα και από ξενόγλωσσους/ειδικευμένους καμωμένα …ταξίδια σε διεθνείς συναντήσεις. 
Υ.Γ.2: Εννοείται ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι σε ταξίδια τουρισμού

Advertisement