Προστασία στην Ιρανή μητέρα από την Ελληνική Δικαιοσύνη

Με θετική πρόταση της Εισαγγελέα εναντίον του αιτήματος έκδοσης στο Ιράν θα κριθεί από το σώμα του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου τις επόμενες ημέρες η έκδοση ή μη της Ιρανής μητέρας Sharareh Khademi και θα ανακοινωθεί οριστική απόφαση στις 29|10 στις 13:00.

Ύστερα από αναβολή που είχε δοθεί στις 8|10 εξαιτίας παρουσίας δικαστικού μεταφραστή που γνώριζε άλλη γλώσσα, πραγματοποιήθηκε σήμερα (15|10) ακρόαση στον Άρειο Πάγο για να κριθεί το αίτημα εκζήτησης Ιρανής μητέρας που ζει με το παιδί της προσωρινά στην Ελλάδα, λόγω εντάλματος σύλληψης και αιτήματος έκδοσης από το Ιράν.

Το παρελθόν

Η Sharareh Khademi αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στον γάμο της όσο ζούσε στο Ιράν. Είχε καταγραφεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της με τραυματισμό της, ενώ είχε απευθυνθεί και άλλες φορές αρμοδίως, χωρίς οι αρχές να προωθήσουν την υπόθεση. Είχε εκδιωχθεί από την κοινή κατοικία του εν διαστάσει πια συζύγου της και ζούσε για περίπου δύο χρόνια με το παιδί της σε άλλη κατοικία στην οποία παροδικά την επισκεπτόταν. 

Επιπλέον, η Sharareh αργότερα κατηγορήθηκε από τον ίδιο για μοιχεία. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί από τα τοπικά δικαστήρια του Ιράν, τα οποία όμως την αθώωσαν σε εφετειακό επίπεδο, αφού η δίκη πραγματοποιήθηκε σε άλλη πόλη που δεν είχε προσβάσεις ο «σύζυγος».

Το περιβάλλον στο Ιράν ήταν πολύ δύσκολο για την ίδια και κυρίως για την τύχη του παιδιού της, αφού η νομοθεσία στην χώρα αυτή, ανεξαρτήτως της ενδοοικογενειακής και γενικότερης συμπεριφοράς του πατέρα, είναι υπέρ του, ιδίως μετά τα επτά χρόνια του παιδιού.

Έτσι, η Sharareh πήρε την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την πατρίδα της με το παιδί της στις 31|12|18. Ταξίδεψε στην Τουρκία με αεροπλάνο, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται βίζα μεταξύ των εν λόγω δύο χωρών, όπου έμεινε πέντε μήνες και στην συνέχεια, μόλις πλήρωσε και βρήκε διακινητή, πέρασε από τον Έβρο, όπου η ΕΛ.ΑΣ. την συνέλαβε τις πρώτες δύο ημέρες στο ΚΥΤ Ορεστιάδας την 01|06|19. Έκτοτε κρατείται στις φυλακές Κορυδαλού και η μικρή της κόρη παραμένει στο ΚΥΤ Ορεστιάδας.

Η σύλληψη έγινε με βάση ένταλμα που εκδόθηκε με ενέργειες του ιρανού πατέρα στην δικαιοσύνη της πατρίδας του, ο οποίος κατήγγειλε απαγωγή. Όμως, την εποχή που έφυγε από την χώρα η Sharareh δεν υπήρχε απόφαση επιμέλειας του παιδιού υπέρ του συζύγου, δηλαδή παρέμενε νόμιμα με την μητέρα του η οποία ασκούσε επιμέλεια. Συνεπώς, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ορθώς η κατηγορία της απαγωγής.

Επιπλέον, το ένταλμα από το ιρανικό κράτος δεν αναφερόταν σε δικαστική απόφαση επιμέλειας του παιδιού υπέρ του πατέρα αλλά μόνο για παράνομη έξοδο του ανηλίκου, επειδή είχε πλαστογραφημένο διαβατήριο κατά την ταξιδιωτική διαδικασία, και αρπαγή.

Επιβαρυντική για την εκτίμηση που επικρατεί, ότι δεν θα έχει μία δίκαιη αντιμετώπιση στην πατρίδα της η Sharareh είναι πως, ενόψει της ακρόασης στον Α.Π. για να υπαχθεί στο καθεστώς πρόσφυγα, το ιρανικό κράτος ξαφνικά διαβίβασε στα ελληνικά δικαστήρια ενημέρωση για ύπαρξη απόφασης από την ιρανική δικαιοσύνη που αποδίδει την επιμέλεια του παιδιού στον πατέρα και άλλη που αναφέρει ότι η μητέρα έχει καταδικασθεί για απαγωγή (και μάλιστα, με ποινή κάθειρξης 15 ετών!!!). 
Η πληροφορία αυτή και η αναφερόμενη δικαστική απόφαση από το Ιράν δεν αναφερόταν στο διεθνές ένταλμα σύλληψης βάση του οποίου δικάζεται στον Άρειο Πάγο η S.K., συνεπώς, εγείρονται σοβαρά ζητήματα νομιμότητας για το κατηγορητήριο, αλλά και τον μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο κινείται το κράτος και η δικαιοσύνη στο Ιράν, τουλάχιστον για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης
και το δικαστήριο

Την Sharareh υποστήριξαν οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Παπαμηνά και Κλ. Προύντζου από την οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η ακρόαση έγινε στο ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και την υπόθεση θα κρίνουν πέντε γυναίκες και δύο άνδρες αρεοπαγίτες, ύστερα από πρόταση υπέρ της μη έκδοσης της S. K. που κατέθεσε η Εισαγγελέας της έδρας κατά την ακρόαση.

Συμπαράσταση

Την υπόθεση της Sharareh παρακολούθησαν για λόγους συμπαράστασης: πρώην γραμματείς Ισότητας Φύλων, γυναίκες πολιτεύτριες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αλληλέγγυοι φοιτητές και συλλογικότητες από δημόσια πανεπιστήμια της Αθήνας, καθώς και γυναίκες και άνδρες εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα γυναικών και ελάχιστοι εκπρόσωποι από Ο.Τ.Α. Μάλιστα, στην είσοδο του Α.Π. δημιουργήθηκε μικρή διαδήλωση συμπαράστασης με πανό και μερικές δεκάδες πολίτες.

Μάρτυρες υπέρ της εκζητουμένης κατέθεσαν οι κ.κ. Φ. Κούβελα (τ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων), η Μ. Αποστολάκη (δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΔΙΟΤΙΜΑ) και ο συγγραφέας κ. Απ. Δοξιάδης. Ενισχυμένο ήταν και το ενδιαφέρον από ΜΜΕ.

Advertisement