Με όρεξη ξεκίνησε η Επιτροπή Ισότητας της ΒουλήςΑπό τις 28|08|19 ξεκίνησε να λειτουργεί η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει επτά συνεδριάσεις. Τέσσερεις συνεδριάσεις 28|08, 5|9, 30|9 και 8|10, αφορούσαν στην κύρια συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ μία αφορούσε την Υποεπιτροπή για Θέματα Ατόμων με Αναπηρία στις 10|09 και δύο ακόμη αφορούσαν την Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση  της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων στις 26|09 και 8|10.


Η Πρόεδρος, κ. Σ. Βούλτεψη

Η σύνθεση της Επιτροπής

Πρόεδρος της Επιτροπής έχει αναλάβει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σ. Βούλτεψη, ενώ Αντιπρόεδροι Α’ και Β’ είναι: η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ει. Αγαθοπούλου και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ν. Γιαννακοπούλου.
Τα μέλη είναι: α) από την Ν.Δ., Β. Βασιλειάδης, Α. Ευθυμίου, Α. Καραμανλή, Αλ. Κεφάλα, Κ. Κυρανάκη, Γ. Κώτσηρα, Εμ. Μπουτσικάκης, Ασ. Σκόνδρα, Αν Χατζηβασιλείου, 
β) από τον ΣΥΡΙΖΑ, Φρ. Καρασαρλίδου, Κ. Νοτοπούλου, Μ. Τζούφη, Ρ. Χρηστίδου,
γ) από το ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη,
δ) από την Ελληνική Λύση, Αν. Αλεξοπούλου
ε) από το ΜΕΡΑ25, Αγγ. Αδαμοπούλου.Οι μέχρι τώρα συνεδριάσεις

1.
Στις 28|8 η συνεδρίαση είχε στόχο τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων και όχι συγκεκριμένο θέμα. Κατέληξε να ξεκινήσει τις εργασίες της με πρόσκληση της νέας Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, ώστε να ενημερώσει για το πρόγραμμα πολιτικών του φορέα που εκπροσωπεί για το επόμενο διάστημα.

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 28|08|19

Η Γενική Γραμματέας, κ. Μ. Συρεγγέλα

2. Στις 5|9 είχε κληθεί και παρουσιάστηκε στην Επιτροπή η νέα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, κ. Μ. Συρυγγέλα για να ενημερώσει για το πρόγραμμα της επί των θεμάτων που σκοπεύει να ασχοληθεί. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν από τον Πρωθυπουργό στο καθεστώς λειτουργίας του φορέα, καθώς και στην εστίαση της ίδιας στα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της εργασίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, την γυναικεία ενδυνάμωση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην άποψη της ότι η ισότητα περνά από την επαγγελματική χειραφέτηση των γυναικών. Δέχθηκε ερωτήσεις για το πρόγραμμα της, αλλά και κριτική για την μεταφορά της τ. ΓΓΙΦ από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 05|09|19


3.
Στις 10|9 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο να γίνει προγραμματισμός των επόμενων συνεδριάσεων της.

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Συνεδρίαση  Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδ. Μον.Επιτ. Ισ. Νε. και Δικ. Ανθρ. 10|09|19

4. Στις 26|9 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων, με στόχο να γίνει προγραμματισμός των επόμενων συνεδριάσεων της.

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Συνεδρίαση  Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων της Ειδ. Μον.Επιτ. Ισ. Νε. και Δικ. Ανθρ. 26|09|19

5. Στις 30|9 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Ι.Ν.Δ.Α. Με θέμα: “Η διάσταση του φύλου στην επιχειρηματικότητα”. Καλεσμένοι ήταν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, καθώς και ένας σχετικά μικρός αριθμός εκπροσώπων από οργανώσεις και φορείς στους οποίους δραστηριοποιούνται γυναίκες και αφορούν σε επαγγέλματα και υποστήριξη σε επαγγελματίες. Ακούστηκαν τα προβλήματα των γυναικών που προσπαθούν να εισαχθούν στην επιχειρηματικότητα, η ανυπαρξία επαρκών κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ή έλλειψη επαρκούς υποστήριξης για να μπορούν οι γυναίκες να υποστηρίξουν τον ρόλο τους ως μητέρες.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ενημέρωσε ότι μαζί με την πρόεδρο της επιτροπής γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου, κ. Φυτέα (παρίστατο και μίλησε στην συνεδρίαση), έχουν οργανώσει επαφές και συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Στην συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος του ΣΕΓΕ (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας), κ. Ελ. Χρυσικοπούλου, η οποία μίλησε για δύο προγράμματα που έχει έτοιμα και έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς του Κράτους, τα οποία αφορούν στην υποστήριξη γυναικών, ώστε να πάρουν μέρος στην επιχειρηματικότητα.

Η κ. Ει. Αγαθοπούλου

Από την πλευρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ει. Αγαθοπούλου, τόνισε ότι το οικονομικό πλαίσιο, τα δομικά προβλήματα της οργάνωσης του Κράτους και τα στερεότυπα, εμποδίζουν τις γυναίκες τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην επιχειρηματικότητα και ότι αυτά είναι που πρέπει να αλλάξουν. Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε ότι από τον Μάρτιο του 2019 υπάρχει νόμος για την Ισότητα στην εργασία που πρέπει να εφαρμοστεί, διότι προβλέπει σημαντικές δυνατότητες για τα προβλήματα αυτά.

Η κ. Δ. Μανωλάκου

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής κ. Δ. Μανωλάκου, επεσήμανε πως όψιμα τα αστικά κόμματα ανακάλυψαν τον συνεταιρισμό, προτρέπουν σε ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ, και μιλούν για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πίσω από την προσπάθεια αυτή υπάρχει η επιδίωξη μίας όπως – όπως διαχείρισης της ανεργίας που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Μετά το τέλος της συζήτησης Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τους φορείς έγγραφες προτάσεις.

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 30|09|19

6. Στις 8|10 το πρωί πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού που είχε προηγηθεί στην πρώτη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στην Υποεπιτροπή για να ενημερώσουν του βουλευτές της οι:
Ηρ. Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του επικεφαλής του σχετικού γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Πουτσιάκα, Στέλεχος του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Θ. Γιαννή, Προϊσταμένη του Τμήματος Υποδοχής της Διεύθυνσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και Α. Σεραφείμ, Νομική Σύμβουλος του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων – ΕΚΚΑ.

Οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία αναλυτικής ενημέρωσης για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην χώρα μας με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων, τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου που λειτουργεί στην χώρα μας για την υποδοχή και υποστήριξη θυμάτων καθώς και το εθνικό σύστημα καταγραφής και διαμόρφωσης και αξιοποίησης στοιχείων για το πρόβλημα.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων των βουλευτών αναδείχθηκε το θέμα της έλλειψης επαρκούς αριθμού στελεχών του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου θέματος, καθώς και ο πολύ μικρός αριθμός εντοπισμού περιστατικών εμπορίας και τιμωρίας ενόχων, συγκριτικά με τα πραγματικά μεγέθη του προβλήματος και μάλιστα, σε εποχή προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.


Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Συνεδρίαση  Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων της Ειδ. Μον.Επιτ. Ισ. Νε. και Δικ. Ανθρ. 08|10|19


7. Στις 8|10 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Το θέμα της ήταν η συζήτηση επί των ετήσιων εκθέσεων 2017-2018 και 2018-2019 της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, καθώς και η ακρόαση της Προέδρου της, κ. Ελ. Ρεθυμνιωτάκη και των στελεχών κ.κ. Π. Βιδάλη (νομικός) και Χ. Σαβάκη (καθηγητή μοριακής βιολογίας).

Το ένα ζήτημα της συνεδρίασης ήταν η παρουσίαση των εκθέσεων και το δεύτερο ζήτημα ήταν οι προκλήσεις που θέτει για την βιοηθική η εξέλιξη της λεγόμενης «Ιατρικής Ακρίβειας», δηλαδή η προσωποποιημένη για κάθε ασθενή ξεχωριστά ιατρική υποστήριξη και θεραπεία με βάση τις πληροφορίες από τα γονιδιακά του δεδομένα.

Το θέμα που εκτέθηκε αγγίζει σε βάθος τα ζητήματα που πραγματεύεται η Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, αφού διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα προστασίας από διακρίσεις και σίγουρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνεδρίαση της Επιτροπής Ι.Ν.Δ.Α με το ίδιο θέμα.

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Βουλής, στον οποίο υπάρχει το βίντεο μαγνητοσκόπησης της συγκεκριμένης συνεδρίασης: Κοινή συνεδρίαση  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 08|10|19

Advertisement