Η υπόθεση της Ιρανής μητέρας που ζητά εξασφάλιση δικαιοσύνης από την πατρίδα μας

Την Τρίτη 08|10|19 είχε οριστεί να συζητηθεί στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου η εξέταση της αίτησης της Ιρανής Sharareh Khademi να υπαχθεί από την Ελληνική Πολιτεία στο καθεστώς της πρόσφυγα. Έφτασε στην Ελλάδα με τον τρόπο που είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία στο Κέντρο Φιλοξενίας που διαβιούσε προσωρινά μαζί με το παιδί της που διανύει την πρώτη δεκαετία της ζωής του. Εκεί ζουν και άλλα ενήλικα μέλη της οικογένειας της που αποφάσισαν να φύγουν από το Ιράν. Προσωρινά κρατείται σε φυλακή χωριστά από το παιδί της που βρίσκεται ακόμα στο Κέντρο Φιλοξενίας.Όσο ζούσε στο Ιράν η S.K. και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια ήταν παντρεμένη και καρπός του γάμου της ήταν το παιδί που σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι σχέσεις του ζευγαριού φαίνεται ότι διαρρήχθηκαν. Μάλιστα, ο σύζυγος της φέρεται να κατέθεσε αρμοδίως καταγγελία ότι η νυν εκζητούμενη είχε συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο/η αναγνώστης/-τρια τι σημαίνει η επίσημη διατύπωση τέτοιου είδους καταγγελίας στο Ιράν, με δεδομένο ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, ύστερα από αγώνες των γυναικών και ανδρών της πρωτοπορίας της χώρας, δεν έχει αποκατασταθεί ένα ασφαλές καθεστώς ισότιμης μεταχείρισης από τους θεσμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παρόλα αυτά, η S.K. φέρεται να δικαιώθηκε στην πρώτη αντιδικία με το σύζυγο της. Έκτοτε όμως, αποφάσισε να εγκαταλείψει με το παιδί της το Ιράν διότι προφανώς δεν ένοιωθε ασφαλής και προστατευμένη, τόσο η ίδια, αλλά και το παιδί της.

Ο εν διαστάσει σύζυγος της κίνησε διαδικασία έκδοσης απόφασης σύλληψης της μέσω του συστήματος δικαιοσύνης του Ιράν με την κατηγορία της απαγωγής του παιδιού και εκδόθηκε διεθνές ένταλμα που εκτέλεσε η ΕΛ.ΑΣ.
Για να αποφύγει την έκδοση της η S.K. ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει το καθεστώς της πρόσφυγα στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η υπόθεση της εξετάστηκε σε πρώτο βαθμό πολύ γρήγορα, χωρίς να έχει την δυνατότητα να προλάβει η ίδια, ώστε να έχει την βοήθεια που είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει τον εαυτό της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ελληνικό Δικαστήριο που εξέτασε σε πρώτο βαθμό το αίτημα της, εξέδωσε απορριπτική απόφαση. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε εκείνο το δικαστήριο η εκζητούμενη δεν είχε καν την δυνατότητα να καταλάβει την συζήτηση που γινόταν, αφού διερμηνέας είχε αναλάβει Κούρδος που δεν μπορούσε να μεταφράσει την δίκη στα φαρσί που είναι η γλώσσα της S.K.

Η δικηγόρος κ. Μ. Παπαμηνά

Αναβολή

Ενώπιον του Αρείου Πάγου που βρέθηκε εχθές, 8|10, η Ιρανή μητέρα για δευτεροβάθμια κρίση, έχουν αλλάξει κάποια ποιοτικά δεδομένα: την υπεράσπισή της έχει αναλάβει πλέον η οργάνωση: «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και η νομικός κ. Μ. Παπαμηνά. Επιπλέον, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συγκρατούμενες της S.K. υπέρ της, έχει εκκινήσει μία διαδικασία θετικής δημοσιότητας υπέρ της. Για να συμπαρασταθούν στην Ιρανή στο δικαστήριο βρέθηκαν δέκα περίπου αλληλέγγυοι φοιτητές Πανεπιστημίων της Αθήνας, δύο – τρεις εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες και η τ. Γενική Γραμματέας της ΓΓΙΦ, κ. Φ. Κούβελα και ο γράφων.


Στην ουσία τώρα…

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα αποφάσισε την αναβολή της ακρόασης της υπόθεσης για την Τρίτη 15|10|19, 09:00, διότι στο δικαστήριο εμφανίστηκε διερμηνέας που μιλούσε αραβικά, αντί για τα φαρσί που είναι η γλώσσα της Ιρανής.
Συνεπώς, για εκείνους και κυρίως εκείνες που ενδιαφέρονται, η κρίσιμη ακρόαση θα ξαναγίνει.


Η γνώμη μου

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξετάζεται μόνο η περίπτωση μίας απροστάτευτης νέας γυναίκας και μητέρας που πήρε τον δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης και προσφυγιάς, της μάστιγας που βασανίζει και σκοτώνει ανθρώπους, που δοκιμάζει της σύγχρονες κοινωνίες, την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Εξετάζεται το δικαίωμα μίας μητέρας να προστατευτεί με εξασφαλισμένη δικαιοσύνη η ίδια και το παιδί της, από μία τουλάχιστον «επιθετική» διεκδίκηση εναντίον της, από μέρους του εν διαστάσει συζύγου της. Το πλαίσιο θεσμών στην χώρα καταγωγής της δεν μπορεί να εξασφαλίσει με σιγουριά τα δικαιώματα της, τουλάχιστον σύμφωνα με την πεποίθηση της ίδιας, αφού εξαιτίας του λόγου αυτού, μαζί με το παιδί της βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, σε Ευρωπαϊκό έδαφος, μετά από μία πολύ δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή.

Δεν υιοθετώ άκριτα τα μονομερή και δυσφημιστικά γενικευτικά δημοσιεύματα για το καθεστώς στο Ιράν του οποίου ασφαλώς δεν είμαι θαυμαστής, ούτε μου είναι αδιάφορη η αντίθετη γνώμη αλλά και τα δικαιώματα που έχει ο πατέρας του παιδιού. Όμως, προτάσσω την ιερή αξία που έχει το δικαίωμα ενός ικέτη ή μίας ικέτιδας μητέρας στην προκειμένη περίπτωση, αφότου έφτασε στην δικαιοδοσία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ασφαλώς, εν μέσω κυκεώνα, φόβων και φοβιών υπό το γενικότερο κλίμα της κρίσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού στην χώρα μας, η πληροφόρηση για την συγκεκριμένη υπόθεση χάθηκε και καθυστέρησε να αναδειχθεί.

Όμως, πιστεύω ότι από την πλευρά του τομέα της Ισότητας στην χώρα (θεσμικοί παράγοντες, συλλογικότητες, οργανισμοί, οργανώσεις, απλά μέλη, κόμματα), η εκπροσώπηση με σκοπό την συμπαράσταση στην δοκιμαζόμενη Ιρανή έχει περιθώριο να γίνει πολύ καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη.

Γι’ αυτό, απευθυνόμενος στους ανθρώπους του χώρου που τυχόν θα λάβουν την παρούσα, νομίζω ότι θα ήταν καλό – με την άδεια σας – να εκληφθεί ως πρόσκληση ενόψει της δεύτερης ακρόασης που θα γίνει την Τρίτη 15|10, 09:00 στον Άρειο Πάγο για να συμπαρασταθεί η καθεμιά και ο καθένας με την φυσική της/του παρουσία ή όποιον άλλο τρόπο μπορεί στην Ιρανή μητέρα.

Κωνσταντίνος Ν. Δραγάτης
Δημοσιογράφος    

Advertisement