Επίτροπος Ισότητας για πρώτη φορά

 

commissioner_Helena DalliΓια πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ξεκινήσει την νέα της θητεία από τον προσεχή Νοέμβριο Επίτροπο για θέματα Ισότητας. Διορίσθηκε για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου η  Helena Dalli, που προέρχεται από την Μάλτα.

Στις 2|10|19 το μεσημέρι η νέα Επίτροπος ήταν καλεσμένη σε ακρόαση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM), τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν από κοινού με εκείνα της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, την Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), καθώς και της Επιτροπής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις (EMPL). Η H. Dalli είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σχέδιο της για ευρωπαϊκές πολιτικές τα προσεχή χρόνια που θα διατηρεί το αξίωμα, ενώ απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών και των ευρωβουλευτριών


Ποια είναι
η νέα επίτροπος;


Η δημιουργία της νέας θέσης Επιτρόπου πιστώνεται στην Ursula von der Leyen, δηλαδή στην νέα Πρόεδρο της Κομισιόν. Έχει μακρά πείρα και μακρά δράση στα ζητήματα αυτά, αφού η καριέρα της στα πολιτικά αξιώματα στην Γερμανία ξεκίνησε, όταν διορίσθηκε από την Καγκελάριο Angela Merkel το 2005 Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Νεολαίας. Στο αξίωμα αυτό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάθισε τέσσερα χρόνια, όταν της ανατέθηκε από την Α. Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2009 αρχικά το ίδιο χαρτοφυλάκιο και μετά από ελάχιστούς μήνες το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κράτησε έως το 2013.
Και στα δύο υπουργεία, εκτός άλλων θεμάτων, εφάρμοσε πολιτικές για τα γυναικεία θέματα που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα της.

Η νέα Επίτροπος, κ. H. Dalli, είναι επιλογή της Ου. Λάιεν. Στην Μάλτα έχει μία μακρά πορεία στα θέματα που αφορούν στα θέματα ισότητας, αφού το 1996, σε ηλικία 34 ετών, ανέλαβε Κοινοβουλευτικός Γραμματέας στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού με αρμοδιότητα τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Από το 2013 αναβαθμίστηκε σε Υπουργό για τα ίδια θέματα και άλλα συναφή. Προώθησε νομοθετικό έργο: για την παιδική φροντίδα και τις δομές παιδικής μέριμνας, την ισότητα των φύλων (για πρώτη φορά στην χώρα της), καλές πρακτικές ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, για μετατροπές στο Σύνταγμα προκειμένου να κατοχυρωθεί η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα διαφυλικά και μεσοφυλικά άτομα, για την αναγραφή φύλου σε δημόσια έγγραφα κατ’ επιλογή, για την επιδότηση αδειών μητρότητας από ανεξάρτητο ειδικό κρατικό ταμείο, για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, για θεσμούς που μεριμνούν για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση μέτρων στην χώρα της και στον ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ανισοτήτων λόγω φύλου στην επιστήμη.
Είναι διδάκτωρ στην πολιτική κοινωνιολογία και έχει δύο παιδιά από τον γάμο της.


Τι υποσχέθηκε
στην ακρόαση


Συνοπτικά, θα έλεγε κανείς ότι η Ε. Ντάλλι εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των θεμάτων Ισότητας τα προσεχή έτη. Υποσχέθηκε ότι μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες θα καταθέσει νέα πολιτική για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, προκειμένου κατόπιν διαλόγου να γίνουν νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες των στόχων της που είναι: α) η καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, ηλικία και ικανότητα (αναπηρία κλπ), β) ενδυνάμωση των γυναικών, γ) προβολή και προώθηση πολιτικών για συμμετοχή των πολιτών σε εκείνα που δικαιούνται με βάση τις αρχές ισότητας.
Τάχθηκε υπέρ της οριζόντιας εφαρμογής των προγραμμάτων ισότητας της Ε.Ε. σε όλες τις πολιτικές που παράγει για όλα τα θέματα και εκτίμησε ότι τα θέματα του χαρτοφυλακίου της είναι ισότιμης αξίας με την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και την πολιτική ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Στα θέματα ισότητας ξεκαθάρισε με ειδική αναφορά ότι συμπεριλαμβάνει την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας ή θρησκευτικής πίστης.

Κατά την διάρκεια της ακρόασης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις που ζητούσαν εξηγήσεις ειδικότερες επί των όσων είχε παρουσιάσει νωρίτερα.
Από την πλευρά των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ερωτήσεις έθεσαν:
α) η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία εστίασε στα ζητήματα της ανισότητας συμμετοχής των γυναικών στις επιστήμες και στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και στο φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» δηλαδή των περιορισμό της ανέλιξης των γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα,
β) ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κ. Λευτέρης Νικολάου, ο οποίος εστίασε σε ζητήματα διακρίσεων εις βάρος των γυναικών στον τομέα της εργασίας, με ειδική αναφορά στην έλλειψη υποστήριξης και στο φαινόμενο απολύσεων εγκύων.


Το ζήτημα που μπαίνει
για την ελληνική πλευρά

      
Η νέα Επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ε. Ντάλλι, υπάγεται στον νέο Αντιπρόεδρο προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μ. Σχοινά. Δηλαδή ο νεοπαγής – και θετικής πολιτικής πρωτοβουλίας – θεσμός Επιτρόπου της Ισότητας στην Κομισιόν, που θα διοικείται από εκπρόσωπο μικρής χώρας του ευρωπαϊκού νότου και που θα υπάγεται σε Αντιπρόεδρο μικρής ευρωπαϊκής χώρας του νότου και μάλιστα της Ελλάδας, δεν θα συνομιλεί με καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Ισότητας από την Ελλάδα. Για κάποια θέματα θα συνομιλεί με την Υφυπουργό Εργασίας ή και τον Υπουργό ακόμη και για κάποια άλλα με την «Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας».

Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα που εκτιμάται ότι θα γίνει εμφανέστερο σύντομα, όταν θα αρχίσουν οι συναντήσεις συνεργασίας της νέας επιτρόπου και οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει ένα εξαιρετικά θετικό πλαίσιο που μπορεί να υπάρξει για αξιοποίηση της περιόδου, όσο αφορά τον τομέα της Ισότητας στην Ελλάδα, με την υποστήριξη που θα μπορούσε να είχε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Δείτε στο video ολόκληρη την ακρόαση της H. Dalli στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας Φύλων